2016-06-14 09:01:40
Φωτογραφία για Έρευνα - σοκ: Όλη η Ευρώπη φοβάται το ISIS. Τι ισχύει για την Ελλάδα;
Ο τρόμος του ISIS έχει σκεπάσει την Ευρώπη με τους πολίτες των περισσοτέρων χωρών της Ε.Ε. να δηλώνουν πώς η οργάνωση που δολοφονεί αδιακρίτως συνιστά την μεγαλύτερη απειλή. Αυτό καταγράφει έρευνα του Pew Research Center πριν εκδηλωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ορλάντο με τους 50 νεκρούς και το χτύπημα στα περίχωρα του Παρισιού χθες τη νύχτα όπου “οπαδός” του ISIS έσφαξε ζευγάρι αστυνομικών.

Οι Έλληνες ωστόσο που συμμετείχαν στην έρευνα διαφοροποιούνται και βλέπουν ως βασική απειλή για τη χώρα τους και γενικώς για τον κόσμο την οικονομική κρίση που επικρατεί διεθνώς. Η στάση αυτή δικαιολογείται από το γεγονός ότι στην Ελλάδα τα μνημόνια έχουν πληρωθεί με αίμα.

Χιλιάδες είναι αυτοί που αυτοκτόνησαν γιατί δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα, πολλοί είναι αυτοί που πέθαναν ελλείψει φαρμάκων και ακόμη περισσότεροι όσοι ζουν στην κατάθλιψη λόγω της φτώχειας, της ανέχειας και της εξαθλίωσης. Μπορεί λοιπόν να μην εκδηλώθηκε κάποιο χτύπημα από τον ISIS (αν και η οργάνωση έβαλε στο στόχαστρο της αρκετούς Έλληνες) αλλά ο “τυφώνας” μνημόνιο έχει αφήσει πολλούς νεκρούς.


Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα οι Ευρωπαίοι θεωρούν την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους, αξιολογώντας την ως σοβαρότερη από την κλιματική αλλαγή, την οικονομική αστάθεια και την κρίση των προσφύγων.

Οι ερωτηθέντες σε εννιά από τα 10 ευρωπαϊκά κράτη που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα απάντησαν πως θεωρούν το Ισλαμικό Κράτος τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις χώρες τους, με το 93% των Ισπανών και το 91% των Γάλλων να χαρακτηρίζουν την οργάνωση αυτή «μείζονα απειλή».

Στις περισσότερες χώρες η συγκεκριμένη έρευνα διενεργήθηκε τον Απρίλιο, έναν μήνα αφότου τζιχαντιστές που είχαν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος σκότωσαν 32 ανθρώπους στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας. Η έρευνα του Pew δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα αφότου ένας ένοπλος που ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 50 ανθρώπους σε ένα νυχτερινό κέντρο στο Ορλάντο των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα που δυσκολεύεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη έπειτα από σχεδόν επτά χρόνια οικονομικής ύφεσης, ήταν η μόνη χώρα όπου οι ερωτηθέντες δεν αξιολόγησαν το Ισλαμικό Κράτος ως τη σημαντικότερη απειλή. Το 95% των Ελλήνων θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομική αστάθεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα.

Ισχυρές πλειοψηφίες και στις δέκα χώρες θεωρούν την κλιματική αλλαγή μείζονα απειλή, ωστόσο η έρευνα κατέγραψε εκ διαμέτρου αντίθετες γνώμες σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης σε ότι αφορά τους πρόσφυγες.

Στην Πολωνία, το 73% του δείγματος θεωρεί την άφιξη μεγάλων αριθμών προσφύγων από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία και το Ιράκ, μείζονα απειλή. Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς ποσοστό που χαρακτήρισε το Ισλαμικό Κράτος τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα αυτή.

Συγκριτικά, στη Γερμανία το 31% και στη Σουηδία μόλις το 24% απάντησε ότι θεωρεί τους πρόσφυγες μείζονα απειλή, παρά το γεγονός ότι αυτά τα δύο κράτη έχουν υποδεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες κατά κεφαλήν σε όλη την Ε.Ε.

Κατά μέσον όρο, περίπου το ένα τρίτο του δείγματος και στις δέκα χώρες απάντησε πως θεωρεί τις εντάσεις με τη Ρωσία και την ισχυροποίηση της Κίνας, που αναδεικνύεται σε μεγάλη δύναμη σε διεθνές επίπεδο, μείζονες απειλές.

Στην Πολωνία το αποτέλεσμα ήταν και πάλι πολύ διαφορετικό, με το 71% του δείγματος να χαρακτηρίζει τη Ρωσία σημαντικό κίνδυνο, ποσοστό υπερδιπλάσιο των αντίστοιχων στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία ή τη Βρετανία.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ