2016-06-14 12:22:37
Φωτογραφία για Το Euro 2016 θα γίνει νεκροταφείο... - Άλλο ένα χτύπημα του ISIS στη Γαλλία εντείνει το φόβο
Για ακόμα μια φορά οι γαλλικές αρχές πιάστηκαν στον ύπνο. Και μάλιστα εν μέσω του Euro 2016 με τα...

δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παρά το γεγονός πως μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο, η Γαλλία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για άλλη μια φορά, οι Γάλλοι φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και ένας Γάλλος υπήκοος, στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους, βρίσκεται πίσω από ένα μακελειό: από τη δολοφονία ενός αστυνομικού διοικητή και της συζύγου του, μπροστά στα μάτια του τρίχρονου γιού τους.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έσπευσαν, όπως έκαναν και στην περίπτωση με το λουτρό αίματος στο Ορλάντο με τους 49 νεκρούς από τα πυρά του Ομάρ Ματίν, να αναλάβουν την ευθύνη. Ή καλύτερα να την καρπωθούν για να μπορούν να καυχώνται πως "χτύπησαν" ξανά τη Γαλλία, τους δυτικούς, τους "άπιστους".

Ο Λαροσί Αμπάλα, 25 ετών Γάλλος υπήκοος, που είχε καταδικαστεί το 2013 για συμμετοχή σε τζιχαντιστικό πυρήνα που δρούσε ανάμεσα στη Γαλλία και το Πακιστάν, βρέθηκε περίπου στις 20:30 το βράδυ έξω από το σπίτι του 42χρονου διοικητή της αστυνομίας Jean-Baptiste Salvaing στη συνοικία Μανιανβίλ στο προάστιο Ιβλίν, δυτικά του Παρισιού
. Μαχαίρωσε επανειλημμένα στο στομάχι τον αστυνομικό και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τη στιγμή της δολοφονίας φώναζε Αλλάχ Ακμπάρ (Ο Θεός είναι μεγάλος). Το θύμα, τη στιγμή της επίθεσης, φορούσε πολιτικά γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση πως είχε στοχοποιηθεί, άγνωστο γιατί, από τον δράστη.

Στη συνέχεια, ταμπουρώθηκε στο σπίτι του θύματός του, παίρνοντας ομήρους τη γυναίκα και τον τριών ετών γιο του. Οι δυνάμεις της ομάδας επιλέκτων RAID έφτασαν στο σημείο και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τον δράστη, ο οποίος δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Και ενώ διαπραγματευόταν με τους αστυνομικούς, έβγαζε το έγκλημά του στο διαδίκτυο, μέσω της υπηρεσίας Facebook Live! Νωρίτερα, είχε κάνει και post στο Facebook.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, το video που ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook (πριν αυτή "κατέβει" με εντολή των γαλλικών αρχών) είχε διάρκεια 13 λεπτών. Ο δράστης έλεγε πως «δεν ξέρω τι θα κάνω με το παιδί», το οποίο φαινόταν να κάθεται σε έναν καναπέ δίπλα του, απειλούσε πως το Euro 2016 «θα γίνει νεκροταφείο», πως στο στόχαστρό του είχε αστυνομικούς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, δημοσιογράφους. Ανέβασε και φωτογραφίες των θυμάτων του (υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον 15) αλλά δεν είναι ακόμα σαφές αν ήταν εικόνες μετά τη διπλή δολοφονία. Όταν οι δυνάμεις της RAID εισέβαλαν στο σπίτι και σκότωσαν τον 25χρονο δράστη, βρήκαν τη σύζυγο του αστυνομικού νεκρή. Είχε κι εκείνη σχέση με την αστυνομία, καθώς εργαζόταν ως διοικητική υπάλληλος στο αστυνομικό τμήμα Μάντ-λα-Ζολί. Το τρίχρονο αγόρι, ο Ματιέ, ήταν ζωντανό.

Λίγη ώρα μετά το αιματηρό περιστατικό στο προάστιο του Παρισιού, το Ισλαμικό Κράτος μέσω του πρακτορείου Amaq, όπως έκανε και όσον αφορά στο Ορλάντο, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στον αστυνομικό και την οικογένειά του. «Πηγή είπε στο πρακτορείο Amaq: μαχητής του Ισλαμικού Κράτους σκότωσε τον υποδιοικητή του αστυνομικού τμήματος του Λε Μιρό και τη σύζυγό του», ανέφερε η ανακοίνωση.

Αν επιβεβαιωθεί ότι το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται όντως πίσω από την επίθεση, θα είναι η πρώτη που κάνει στη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου και την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα μετά το μακελειό με τους 130 νεκρούς.

Ολάντ: Αναμφίβολα τρομοκρατική ενέργεια

Κατόπιν εορτής, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε στο Μέγαρο των Ηλυσίων έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάν Καζνέβ και του υπουργού Δικαιοσύνης Ζαν-Ζακ Ιρβοάς.

«Πρόκειται αναμφίβολα για τρομοκρατική ενέργεια» είπε ο Γάλλος πρόεδρος και δεν έκανε κανέναν πιο σοφό... «Η Γαλλία αντιμετωπίζει μια τρομοκρατική απειλή πολύ μεγάλης σημασίας κατά της οποίας έχουμε κινητοποιήσει πολύ σημαντικά μέσα καταπολέμησης» είπε επίσης. Μόνο που αυτά τα μέσα καταπολέμησης, η Γαλλία της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης από τον Νοέμβριο μετά το μακελειό με τους 130 νεκρούς, τα κινητοποιεί και πάλι αφού έχουν χαθεί ζωές αθώων και αφού έχει καταστραφεί η ζωή ενός παιδιού τριών ετών που είχε μπροστά στα μάτια του έναν τρελό να σκοτώνει τη μητέρα του και τους αστυνομικούς να σκοτώνουν τον δράστη.

Τον ήξεραν και αυτή τη φορά Το εξοργιστικό είναι πως όλα έγιναν ξανά κάτω από τη μύτη των γαλλικών αρχών, από έναν άνθρωπο γνωστό στις αρχές και καταδικασμένο (!) για συμμετοχή σε πυρήνα τζιχαντιστών από το 2013! Ο Λαροσί Αμπάλα, ο δολοφόνος του ζευγαριού στο Ιβλίν, κάτοικος του Μαντ-λα-Ζολί, 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού, είχε δικαστεί μαζί με άλλους επτά και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων οι έξι μήνες με αναστολή, για σύσταση συμμορίας με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων.

«Η ενέργεια αυτή διαπράχθηκε από κάποιον που είχε συλληφθεί για στρατολόγηση», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν λε Φολ. «Αλλά αυτήν τη στιγμή, είναι δύσκολο να βγάλουμε συμπεράσματα, όποια και αν είναι αυτά. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», είπε.

«Ήταν μια απεχθής τρομοκρατική ενέργεια» δήλωσε και ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ολάντ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί πλήρως κατά της απειλής της τρομοκρατίας, ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 100 συλλήψεις από την αρχή της χρονιάς.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ