2016-06-15 08:52:07
Φωτογραφία για Δήμος Δράμας: Ίδρυση έδρας UNESCO στη Δράμα
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι εδώ και λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η ίδρυση Έδρας UNESCO με θέμα «Διατήρηση και οικοτουρισμός στα... παρόχθια και δελταϊκά οικοσυστήματα» με ακρωνύμιο (Con-Ε-ECT) στο Τμήμα Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που εδρεύει στη Δράμα.

Οι Έδρες UNESCO καθιερώθηκαν το 1992 και είναι διακεκριμένες έδρες εντός Πανεπιστημίων με στόχο την προώθηση της έρευνας, την υλοποίηση και διάχυση καινοτόμων δράσεων, την οικοδόμηση Πανεπιστημιακών Δικτύων και την ενθάρρυνση της Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας στην ανώτατη εκπαίδευση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα το πρόγραμμα Εδρών της UNESCO περιλαμβάνει 812 Πανεπιστήμια σε 128 χώρες.

Η Έδρα UNESCO Con-Ε-Ect δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, περιοχή με μοναδικό, στην Ευρώπη, οικοσύστημα το οποίο απλώνεται σε μια έκταση 200 χιλιομέτρων και αποτελείται από πέντε μεγάλα παραποτάμια και δελταϊκά οικοσυστήματα.


Ο στόχος της Έδρας είναι να συμπράξει και να ενώσει τις δυνάμεις της με εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου να επεξεργαστούν ένα διεθνές πλαίσιο κοινής στρατηγικής για τη διατήρηση και τον οικοτουρισμό των παρόχθιων και δελταϊκών Οικοσυστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι στόχοι του πλαισίου θα επιτευχθούν μέσω της προώθησης της έρευνας με συλλογή και αξιολόγηση των δεδομένων, μέσω της διάδοσης των αποτελεσμάτων της έρευνας, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης που απευθύνονται σε διάφορες ομάδες-στόχους, έτσι ώστε, τελικά, όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να εναρμονίσουν τις ενέργειές τους προς την κατεύθυνση της αειφόρου διαχείρισης των παραποτάμιων και Δελταϊκών οικοσυστημάτων μέσω της ανάπτυξης του οικοτουρισμού.

Η δημιουργία της Έδρας, που ασχολείται με κρίσιμα ζητήματα της ανθρωπότητας, θα είναι τεράστιας σημασίας όχι μόνο για την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, δεδομένου ότι οι κατευθύνσεις και οδηγίες που η Έδρα θα δίνει σε θέματα οικοτουρισμού και παρόχθιων οικοσυστημάτων θα αφορούν ολόκληρη την υφήλιο.

Η Έδρα Con-Ε-Ect θα διεξάγει δραστηριότητες σε σχέση με την εκπαίδευση, την έρευνα, τη θεσμική ανάπτυξη και θα παρέχει υποτροφίες σε φοιτητές και επισκέπτες καθηγητές. Όλες οι δραστηριότητες απορρέουν από τέσσερις κύριους άξονες.

Ο άξονας «Έρευνα» θα παράγει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση των ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικουδρολογία, τη διαχείριση των Δέλτα, τη διαχείριση των παρόχθιων περιβαλλόντων, την οικοφυσιολογία του υδάτινου περιβάλλοντος, όπως και την ανάπτυξη πρωτότυπων δράσεων οικοτουρισμού με καινοτόμες τεχνικά και περιβαλλοντικά λύσεις.

Ο Άξονας «Διατήρηση-Αειφορία» θα παράγει ως αποτέλεσμα τη δημοσίευση μιας σειράς κωδίκων συμπεριφοράς για τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, λαμβάνοντας πρώτα υπόψη την ειδική βιοκλιματική ζώνη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και, ανάλογα με την πρόοδο του έργου, τις διαφορετικές βιοκλιματικές ζώνες σε παγκόσμια επίπεδο με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων από διάφορα ερευνητικά και επιστημονικά ιδρύματα από τις διάφορες βιοκλιματικές ζώνες του πλανήτη. Ο άξονας αυτός περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία, μέσω της έρευνας και καταγραφής, μιας «Πολιτιστικής Κιβωτού», μια βάσης δεδομένων η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία που σχετίζονται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης και προώθησης, αφενός του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής και αφετέρου βελτιστοποίησης, προς όφελος της αειφόρου περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Ο άξονας «Διάχυση - Εκπαίδευση - Κατάρτιση» έχει σαν αντικείμενο τόσο τη δημιουργία σειράς από εκπαιδευτικό υλικό και όσο και τη διάδοση εκπαιδευτικών πρακτικών και διαδικασιών που σχετίζονται με τα οικοσυστήματα, ενώ στο πλαίσιο των «βέλτιστων πρακτικών» θα δημιουργηθεί μια σειρά από εγχειρίδια, τα οποία θα είναι παρουσιάζονται είτε κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης που φιλοξενούνται στο ΤΕΙ ΑΜΘ ή σε άλλους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας είναι η πρώτη Έδρα που δημιουργείται σε Πανεπιστήμιο εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης. 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Δήμος Δράμας θέτει σε κυκλοφορία το ανατρεπόμενο φορτηγό που επί σειρά ετών ήταν εγκαταλελειμμένο και σε αχρηστία εξαιτίας ηλεκτρονικής βλάβης. 

Πρόκειται για ένα φορτηγό της ΔΙΑΑΜΑΘ χωρητικότητας 12 τόνων, το οποίο επισκευάστηκε και είναι κατάλληλο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Δήμου. 

Συγκεκριμένα, τίθεται στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Πρασίνου και θα βοηθήσει στην περισυλλογή κλαδιών και άλλων ογκωδών αντικειμένων. 

Ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, δηλώνει: «Η παρούσα δημοτική αρχή στοχεύει να αξιοποιήσει κάθε εργαλείο και μέτρο που θα συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών του Δήμου, χωρίς να επιβαρύνει οικονομικά τους συμπολίτες μας. 

Επιδίωξή μας είναι η ορθή διαχείριση της περιουσίας του Δήμου, χωρίς περιττές και αλόγιστες σπατάλες, προσφέροντας στους συνδημότες μας υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στη σύγχρονη κοινωνία».
 
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ