2016-06-16 11:08:45
Φωτογραφία για Οι πρόσφυγες έδωσαν ζωή σε εγκαταλελειμμένο εκκλησάκι στη Μυρσίνη
Ένα δροσερό πρωινό του Μαΐου,  ώρα 8 και στα σοκάκια του  Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων, επικρατεί απόλυτη ηρεμία, αφού σχεδόν όλοι κοιμούνται.

Έξω από το παρεκκλήσι  που βρίσκεται δεξιά, μετά την είσοδο στο LM Village, βρίσκονται οκτώ- εννιά πρόσφυγες, άνδρες γυναίκες και  πέντε παιδιά. Η  ομάδα των προσφύγων παραμένει για λίγα λεπτά έξω από παρεκκλήσι, ενώ ένας άνδρας έχει ανοίξει την πόρτα και βρίσκεται μέσα στο μικρό εκκλησάκι, που σημειωτέον, δεν έχει καμία εικόνα. Οι πρόσφυγες που βρίσκονται έξω, τον παρακολουθούν και κάποια στιγμή κάνουν τον σταυρό τους. Είναι Χριστιανοί που βρέθηκαν εκεί, για να προσευχηθούν στον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό και την Παναγία.

Σήμερα, περίπου είκοσι μέρες μετά από εκείνο το πρωινό, το παρεκκλήσι  λάμπει. Πάνω από το μικρό Ιερό Βήμα, υπάρχει η Παναγία η Πλατυτέρα και ακριβώς από κάτω οι εικόνες και τα καντήλια.

Τα τελευταία 8 χρόνια το μικρό εκκλησάκι ήταν λεηλατημένο και εγκαταλελειμμένο. Μάλιστα έχει αφαιρεθεί από άγνωστους και η μικρή καμπάνα από χαλκό. Σήμερα, ύστερα από αίτημα 4 οικογενειών από τη Συρία, Χριστιανοί στο θρήσκευμα, το εκκλησάκι παίρνει και πάλι ζωή. Η προσφυγιά έδωσε ζωή και πάλι στο μικρό εκκλησάκι.


Το αίτημα και η Ερυθροσταυρίτισσα

Ο Αχμέντ, ένας από τους Χριστιανούς βρήκε τον κ. Γιώργο Αγγελόπουλο, μέλος της επιτροπής υποδοχής προσφύγων και του μετέφερε το αίτημα των ομοθρήσκων του. «Κάποιο πρωΐ, πριν από περίπου είκοσι μέρες, ήρθε και με βρήκε ο Αχμέντ. Μου είπε ότι υπάρχουν πρόσφυγες που είναι χριστιανοί και θα ήθελαν να έχουν χώρο για να προσεύχονται. Μου ζήτησε αν μπορώ να βρώ εικόνες του Χριστού , της Παναγίας και αγίων, για να τις τοποθετήσουν στην εκκλησία του LM Village. Αιφνιδιάστηκα ευχάριστα. Την συζήτησή μας την παρακολουθούσε και η κ. Μαρία Χριστοφόρου-Ρέτση, πρόεδρος  του Τοπικού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού Αμαλιάδος. Την επομένη, στην εκκλησία υπήρχαν εικόνες και πάνω από το μικρό Ιερό Βήμα, τοιχογραφία της Παναγίας της Πλατυτέρας. Προφανώς η κ. Χριστοφόρου ενήργησε άμεσα », μας λέει ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος.

Βοήθεια από την Εκκλησία

Η Ι.Μ.Ηλείας, η Ι.Μ.Πατρών και η 117ΠΜ με τον ιερέα της, έχουν σταθεί και στέκονται στο πλευρό όλων των προσφύγων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Από τις πρώτες μέρες, στο LM Village, βρέθηκε ο στρατιωτικός ιερέας της 117 ΠΜ φέρνοντας τρόφιμα και άλλα είδη στο Κέντρο. Μάλιστα με πρωτοβουλία του, συγκέντρωσε προσφυγόπουλα στο γήπεδο μπάσκετ και έπαιξε για λίγο μαζί τους.

Η Ι.Μ.Ηλείας, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχει αποστείλει αρκετές φορές βοήθεια στο Κέντρο Προσφύγων.

Το ίδιο έχει συμβεί και από την γειτονική Ι.Μ. Πατρών. Μάλιστα ιερέας της έρχεται συχνά με την πρεσβυτέρα του και αφήνει τρόφιμα και άλλα είδη στα μέλη της επιτροπής υποδοχής. Τον συναντήσαμε τυχαία και μας ζήτησε ευγενέστατα να μην τον φωτογραφήσουμε, ούτε επιθυμούσε να κάνει κάποια δήλωση.

Ακόμη πληροφορηθήκαμε πως οι σύριοι έχουν ζητήσει να μάθουν στα ελληνικά την Κυριακή Προσευχή (Πάτερ ημών) στα ελληνικά.

Θεία λειτουργία στο εκκλησάκι

Τις επόμενες μέρες θα έρθει από την Μυρσίνη, ο π. Νικόλαος για να τελέσει θεία λειτουργία στο εκκλησάκι, στην οποία θα παραστούν οι σύριοι χριστιανοί και φυσικά όσοι εκ των ημεδαπών επιθυμούν. Στην εκκλησία της Μυρσίνης, παρέστησαν  προ ημερών σε θεία λειτουργία και κάποιοι από τους σύριους. Παράλληλα οι σύριοι χριστιανοί θα επισκεφθούν τις επόμενες μέρες το εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το LM Village.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ