2016-06-17 08:56:25
Φωτογραφία για Καταγγελίες Πολάκη για «παρακράτος» στο ΚΕΕΛΠΝΟ
Καταγγελίες για «παρακρατικό μηχανισμό» στο Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο, όπως είπε, χρησιμοποιούσαν επί χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για «διορισμούς με μπιλιετάκια», διατύπωσε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης.

Μάλιστα κατήγγειλε την επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, την οποία και κατονόμασε, «Αθηνά Οικονόμου – Σκορδά, της γνωστής οικογενείας που είχε υπουργό και η ΝΔ και επί τέσσερα έτη ήταν νομική σύμβουλος του Γεωργίου Σούρλα, με αμοιβές μεγαλύτερες και από γενικό γραμματέα υπουργείου» που, όπως υποστήριξε, «είναι από πίσω από την αγορά του κτηρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Μαρούσι προς 18 εκ. ευρώ ενώ είχε αντικειμενική αξία 3 εκ. ευρώ». 

Αφορμή για τις καταγγελίες Πολάκη στάθηκε η ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη για παρέμβασή του στις διαδικασίες επιλογής 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών σε ΜΕΘ, τις οποίες διεξήγαγε το ΚΕΕΛΠΝΟ
. Ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε την σχετική έκθεση που συνέταξε η νομική υπηρεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την οποία υπογράφει η νομική σύμβουλός του, όπου γίνεται λόγος για παρέμβαση στο ΚΕΕΛΠΝΟ κλιμακίου του υπουργείου Υγείας που «εξέφρασε διάφορες ερμηνείες για τον τρόπο που μοριοδοτούσε τους υποψηφίους», διαδικασία, η οποία, όπως αναφέρθηκε, «πάσχει από ακυρότητα». «Κατά πρωτοφανή παράνομο τρόπο, χωρίς συναίσθηση, μοριοδοτήσατε κατά το δικό σας τρόπο και τινάξατε στον αέρα την όλη διαδικασία με ενδεχόμενες και αστικές συνέπειες της παρέμβασής σας λόγω της καθυστέρησης των διορισμών για την κάλυψη των κενών στις ΜΕΘ», του είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Απαντώντας ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι βάσει του υφιστάμενου νομικού καθεστώτος για το ΚΕΕΛΠΝΟ ως ΝΠΙΔ, το υπουργείο Υγείας ασκεί την διοικητική εποπτεία και μάλιστα ο έλεγχος «μπορεί να είναι κατασταλτικός ή προληπτικός» και αφορά κάθε διαχειριστική πράξη, ειδικότερα δε πράξεις διορισμού. Κατήγγειλε μάλιστα ότι το 2013 επί υπουργίας του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, ενώ είχαν κατατεθεί οι αιτήσεις για διορισμούς 40 γιατρών και 190 νοσηλευτών άλλαξε «μεσούσης της διαδικασίας αξιολόγησης, την σύνθεση των επιτροπών αξιολόγησης» και ανακοινώθηκε ο πίνακας διορισμών με βάση προσωπικές συνεντεύξεις. «Πού υπάρχει ένα μόριο;», διερωτήθηκε ο κ. Πολάκης για να προσθέσει ότι ο διορισμός τους «έγινε με μπιλιετάκια από εσάς και άλλους της παράταξής σας». 

Όσον αφορά την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ είπε ότι «για να μην επαναληφθεί αυτό -γιατί οι παρακρατικοί μηχανισμοί βασιλεύουν, αλλά εμείς θα τους ξεδοντιάσουμε», και μετά από καταγγελίες ότι «γίνεται το μάλε – βράσε», ζητήθηκαν οι πίνακες κατάταξης «με την υποτιθέμενη μοριοδότηση», από τους οποίους προέκυψε ότι «στα 220 άτομα ήταν 88 λάθος μοριοδοτήσες». «Άλλη προϋπηρεσία στα χαρτιά, άλλο βαθμολογούσαν. Άλλα μεταπτυχιακά και άλλα μόρια», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον κ. Γεωργιάδη ότι «υπερασπίζεται το φαύλο καθεστώς, ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ εξαιρείται από το ΑΣΕΠ», αλλά, όπως είπε, «εγώ έπρεπε να δω πού βάζω την υπογραφή μου». «Το κοινωνικό συμβόλαιο του πελατειακού κράτους θα το σπάσουμε», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι τελικά «ο πίνακας που κατέληξαν οι υπάλληλοι με δική μου εντολή είναι ακριβώς ο ίδιος που έβγαλε η πρώτη επιτροπή -πλην τριών που αρνήθηκαν διορισμό». Μάλιστα ο πίνακας αναρτήθηκε χθες μετά και τις ενστάσεις και «οι γιατροί θα διοριστούν άμεσα».

Ο βουλευτής της ΝΔ αντεπιτέθηκε λέγοντας ότι «ο έλεγχος γίνεται διά των αρμοδίων οργάνων και όχι από εσάς ή τους υπαλλήλους σας». «Ας δεχθώ ότι όλα όσα είπατε είναι αληθή. Θα μπορούσατε να ζητήσετε από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας να ερευνήσει τις καταγγελίες. Δεν μπορούσατε να πάρετε στα χέρια σας τους καταλόγους των διαγωνιζομένων. Το ότι είστε υπουργός δεν σας δίνει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλετε. Ο υπουργός δρα κατά νόμο και κατά Σύνταγμα και όχι όπως θέλει αυτός. Το ότι κάνατε παρέμβαση καθιστά την διαδικασία άκυρη. Και μετά την ανάρτηση θα πάνε κάποιοι στα δικαστήρια», του είπε.

Αναφορικά δε στα περί «παρακρατικού μηχανισμού στο ΚΕΕΛΠΝΟ» διερωτήθηκε «από ποιον είχε διοριστεί;», για να απαντήσει ο ίδιος: «Από τον τότε υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή. Μας λέτε, δηλαδή, ότι είχε συνεργήσει σε έναν παρακρατικό μηχανισμό; Ότι ο συνάδελφός σας στο υπουργικό συμβούλιο είναι απατεώνας;». Ενώ κάλεσε τον κ. Πολάκη να ζητήσει συγγνώμη για όσους έχασαν την ζωή τους διότι «χάρις στην παρέμβασή σας δεν μπόρεσαν να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ».

«Έχω νοσηλεύσει με αποκλειστική μου ευθύνη πάνω από 1.400 ως διευθυντής ΜΕΘ με ποσοστά θνησιμότητας που συγκρίνονται με τα διεθνή. Έχω νοσηλεύσει πάνω από 7.000 ασθενείς σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας ως διευθυντής και έχω χειρουργήσει πολλές χιλιάδες ασθενείς. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει ανθρώπινη ζωή. Την μεγαλύτερη συγγνώμη πρέπει να την ζητήσετε εσείς που κλείσατε μια σειρά νοσοκομεία και καταστρέψατε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», απάντησε ο κ. Πολάκης, τονίζοντας πως «ό,τι κακό κάνατε, εμείς θα το φτιάξουμε και να είστε πιο προσεκτικός όταν πετάτε ψέματα στον αέρα». 

Μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη ότι το 2014 επί των ημερών του και επί υπουργίας Βορίδη, ο οποίος τον διαδέχθηκε στο υπουργείο Υγείας, δόθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ 5,8 εκ. ευρώ για διαφημιστική δαπάνη διότι «εξαγόραζαν στήριξη από ΜΜΕ», όπως είπε. «Την έχετε την ευθύνη ή όχι;», ρώτησε τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος αντέδρασε έντονα από το έδρανό του φωνάζοντάς του «γιατί δεν τα είπες στην πρωτολογία σου να σου απαντήσω και πετάς λάσπη;», ενώ ο κ. Πολάκης του έλεγε: «Ηρεμήστε και πάρτε βαθιές αναπνοές…».

Πάντως υπήρξαν ανάμεσά τους και αμοιβαίες …«φιλοφρονήσεις». Ο μεν αντιπρόεδρος της ΝΔ του εξέφρασε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας την συμπαράστασή του για τους προπηλακισμούς που δέχθηκε στην Ιεράπετρα καταδικάζοντάς τους μάλιστα απερίφραστα. «Άλλο πράγμα η πολιτική κριτική και άλλο οι προπηλακισμοί όμως σας θυμίζω ότι εσείς χαιρόσασταν», του είπε. Ο δε κ. Πολάκης του εξέφρασε την «βαθιά συμπαράσταση για την αποτυχία της συγκέντρωσης των “Παραιτηθείτε” στην οποία ηγηθήκατε». Πάντως ο κ. Γεωργιάδης του επιφύλαξε και μια ακόμη βολή: «Είναι αδιανόητο να καπνίζετε έχοντας από πίσω σας φόντο τον τίτλο του υπουργείου Υγείας. Σε άλλη χώρα θα σας είχε παραιτήσει ο πρωθυπουργός», του είπε.

Λάμπρος Σταυρόπουλος

Newsroom ΔΟΛ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ