2016-06-18 08:44:07
Φωτογραφία για Berenberg: Κι αν συμβεί Brexit;
Τις δικές της εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο Brexit αναλύει η Berneberg, η οποία τοποθετεί το ενδεχόμενο εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο 40% επειδή "πιστεύει ότι ...η κοινή λογική τελικά θα επικρατήσει, αλλά ο κίνδυνος είναι πραγματικός".

Σύμφωνα με τη Berneberg, ο αντίκτυπος ενός Brexit θα ήταν μεγαλύτερος στη Μ. Βρετανία συγκριτικά με την Ευρώπη, για την οποία εκτιμά ότι δεν θα διακινδυνεύσει η τάση ανάπτυξης.

Αναλυτικά όπως αναφέρει:

- Σοβαρό σοκ. Εάν οι ψηφοφόροι του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίσουν στις 23 Ιουνίου να αποχωρήσει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και -σε μικρότερο βαθμό- η Ευρώπη στο σύνολό της θα μπορούσε να βυθιστεί σε μια σοβαρή κρίση. Οι αγορές θα κινδύνευαν από μία εκτεταμένη σπασμωδική αντίδραση.

- Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει φτωχότερο και πιο απομονωμένο, ενώ η ΕΕ θα αντιμετωπίσει μια σοβαρή κρίση ταυτότητας και θα κινδυνεύει να χάσει ακόμη περισσότερα μέλη αργότερα.


- Αλλά ένα Brexit δεν θα είναι "μαύρος κύκνος". Οι αγορές επεξεργάζονται αυτή την απειλή ήδη τους τελευταίους έξι μήνες. Αποτελεί τον κίνδυνο-κλειδί για τις συγκρατημένα θετικές προοπτικές τω ευρωπαϊκών οικονομιών. Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε δεν θα τελειώσει με ένα Brexit. Θα είναι απλώς ένα πιο επικίνδυνο μέρος για λίγο καιρό.

- Σοβαρές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές ζημιές για το Ηνωμένο Βασίλειο: Η αβεβαιότητα που προκαλείται από το πιθανό "διαζύγιο" του Ηνωμένου Βασιλείου με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μέτρια ύφεση το Ηνωμένο Βασίλειο με βουτιά των επιχειρηματικών επενδύσεων. Αυτό το βραχυπρόθεσμο σοκ της ζήτησης θα μπορούσε να ακολουθήσει μία μόνιμη μείωση της τάσης για ανάπτυξη που θα πιέσει την προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

- Συγκρατημένο σοκ αλλά όχι μακροχρόνια βλάβη στην οικονομία της ΕΕ. Η ΕΕ θα ήταν πιθανό να υποστεί σημαντική βραχυπρόθεσμη πίεση στην ανάπτυξη. Αλλά ένα Brexit δεν θα έβλαπτε την μακροπρόθεσμη τάση της ανάπτυξης. Οι συγκρατημένες απώλειες από τις συρρικνωμένες εμπορικές συναλλαγές με το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντισταθμιστεί από τη "μετεγκατάσταση" κάποιων θέσεων εργασίας από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την ΕΕ.

- Ανοίγει το κουτί της Πανδώρας των πολιτικών κινδύνων: Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι συντηρητικοί της ΕΕ πιθανότατα θα ανατρέψουν τον πρωθυπουργό Cameron και τον υπουργό Οικονομικών Osborne αμέσως ή μέσα σε λίγους μήνες. Η Σκωτία μπορεί να διεξάγει δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της αργότερα, το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας θα γίνει περισσότερο αβέβαιο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του, η πολιτική κατάσταση μπορεί να γίνει ασταθής εάν το Ηνωμένο Βασίλειο βιώσει την ύφεση που εκείνοι που υποστήριζαν το Brexit υπόσχονταν ότι ποτέ δεν θα συμβεί.

- Τροφή για το δίκαιο: Σε ολόκληρη την ΕΕ, η ψήφος του Ηνωμένου Βασιλείου για ένα Brexit θα μπορούσε να θρέψει το λαϊκίστικο αντιευρωπαϊκό συναίσθημα, στο καλούπι του Donald Trump της Αμερικής και του Boris Johnson στη Βρετανία. Οι αμφιβολίες για το μέλλον της συνοχής της Ευρωζώνης θα μπορούσαν δυνητικά να προκαλέσουν μια μικρή νέα κρίση για το ευρώ. Ωστόσο, θα περιμέναμε πως η ΕΕ των 27 και η Ευρωζώνη θα παραμείνουν κατά κύριο λόγο ανέπαφες, εφόσον στηριχτούν σε πολιτικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνοχής τους. Αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ θα μετριάσουν τους κινδύνους.

- Ο αντίκτυπος στην αγορά: Ένα Brexit πιθανότατα θα προκαλέσει μία τάση επενδύσεων σε ασφαλή assets. Η στερλίνα θα μπορούσε να υποχωρήσει έως και κατά 10% έναντι του δολαρίου. Το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει ελαφρά. Οι ευρωπαϊκές αγορές μπορεί να καταγράψουν απώλειες της τάξης του 5-10%, τα bunds θα βυθιστούν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι αποδόσεις για την Ιταλία και την Ισπανία θα αυξηθούν.

- Τι θα συμβεί με το Brexit; Βλέπουμε κίνδυνο 40% για ένα Brexit. Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι, για την πλειονότητα των Βρετανών, η κοινή λογική θα επικρατήσει. Αλλά ο κίνδυνος Brexit είναι πραγματικός.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ