2012-05-15 14:14:46
Φωτογραφία για Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την πραγματικότητα
του Αγγελου Στάγκου

Είναι προφανές ότι ελάχιστοι από εκείνους που ψήφισαν και τους άλλους που πρόκειται να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνουν νέες εκλογές που προς το παρόν φαίνονται αναπότρεπτες, γνωρίζουν το πρόγραμμά του. Το ίδιο μάλλον συμβαίνει με τους περισσότερους από εκείνους που εκλέχτηκαν βουλευτές με τη σημαία του, ακόμη με τα στελέχη του. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, ισχύει και με τους ψηφοφόρους, τους υποψήφιους, τους βουλευτές και τα στελέχη των άλλων κομμάτων, του ΚΚΕ συμπεριλαμβανομένου σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα τουλάχιστον, είναι αρκετοί οι πολίτες που ψηφίζουν κάποιο κόμμα, είτε με την αρνητική σκέψη της καταψήφισης κάποιου άλλου, είτε γιατί έλκονται από τις διακηρύξεις και τις εξαγγελίες του αρχηγού του, είτε γιατί νομίζουν ότι θα «βολευτούν», αν επικρατήσει. Με αυτή την έννοια ανέβασε θεαματικά τα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ και με την ίδια έννοια πιθανώς θα τα αυξήσει αν γίνουν αμέσως νέες εκλογές, όπως επιδιώκει.


Αλλωστε στις πρόσφατες εκλογές η πλειονότητα των πολιτών ψήφισε υπέρ της φαντασιακής πραγματικότητας και όχι υπέρ της αντικειμενικής.

Είναι αλήθεια ότι στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την Ελλάδα μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη. Το πρόγραμμα λέει συγκεκριμένα: «Η θέση και το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη, με όρους πραγματικής σύγκλισης, ισοτιμίας και με διεκδικητικό πνεύμα». Για την Ευρωζώνη δεν γίνεται αναφορά και συζήτηση, αλλά υπάρχει ένα «κατεβατό» για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί η Ευρώπη, σε αρμονία βέβαια με όλο το κείμενο του προγράμματος, το οποίο προσβλέπει στη δημιουργία μιας μαρξιστικής - σοβιετικής κοινωνίας σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Κουβέντα λοιπόν για την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και είναι σαφές από αυτά που λέει και κάνει ο Αλ. Τσίπρας κάτι τέτοιο δεν αποτελεί προτεραιότητα. Και εφόσον για τον αρχηγό και το κόμμα του δεν είναι αναγκαίο να παραμείνει η Ελλάδα στη Ζώνη του Ευρώ, σημαίνει ότι και η ιδέα της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αναλώσιμη. Γιατί εξ όσων γνωρίζουμε, την έξοδο από την Ευρωζώνη ακολουθεί αυτόματα η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπότε τίθεται το ερώτημα πώς θα συμβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελλάδα, που θα έχει αναμορφωθεί στο μεταξύ σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, στην αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφού θα βρίσκεται πλέον εκτός αυτής; Υπάρχει λοιπόν μια μικρή αντίφαση εδώ Αναμφίβολα, τέτοιες αντιφάσεις γίνονται αντιληπτές από πολιτικοποιημένους νοήμονες, αλλά ο πολιτικός λόγος απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού μιας κοινωνίας που εδώ και καιρό, πριν επέλθει καλπάζοντας η κρίση, θυμίζει πολτό. Για να επικεντρωθούμε στα συγκεκριμένα, αποκλείεται ο Αλ. Τσίπρας να μη γνωρίζει ότι η χώρα παράγει ακόμη πρωτογενή ελλείμματα, 4,5 δισ. ευρώ το 2011, στα 2 δισ. έχει προϋπολογισθεί για φέτος, εφόσον η εξέλιξη των πραγμάτων θα ήταν σχετικά ομαλή. Είναι φανερό όμως μετά τα εκλογικά αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής ότι δεν είναι\u0387 επικρατεί αβεβαιότητα και ανησυχία, οι καταθέσεις άρχισαν να αποσύρονται πάλι από τις τράπεζες, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Δημ. Στρατούλη, διακεκριμένου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, το όποιο σύστημα διοίκησης υπήρχε ακόμη δείχνει σημάδια κατάρρευσης, καθώς επικρατεί η αίσθηση της ατιμωρησίας και του χαοτικού αύριο, το ίδιο συμβαίνει με την πραγματική οικονομία.

Οι αντιδράσεις και οι προθέσεις των κέντρων αποφάσεων στην Ευρώπη είναι σαφείς. Αποκλείεται να συνεχισθεί η ροή των κονδυλίων για τη στήριξη της οικονομίας όσο επικρατεί ακυβερνησία στην Ελλάδα και δεν πρόκειται να μεταβληθεί αυτή η στάση αν γίνουν νέες εκλογές και επικρατήσουν οι λεγόμενες «αντιμνημονιακές» δυνάμεις ή αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα για να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία. Η πρώτη προειδοποίηση ήταν η περικοπή του ενός δισ. που θα κάλυπτε εσωτερικές ανάγκες από τη δόση του Μαΐου, και έπεται συνέχεια. Αν δεχθούμε ότι ο Αλ. Τσίπρας καταλαβαίνει αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει για διάφορους λόγους, ή αν νομίζει ότι θα μπορεί στην πράξη να λέει άλλα και να κάνει άλλα, ως νέος Ανδρέας Παπανδρέου, δεν αλλάζει τίποτα. Η πραγματικότητα δεν αντέχει ούτε πειράματα, ούτε ελιγμούς

 KATHIMERINI
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το Σύστημα της ημέρας
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το Σύστημα της ημέρας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ