2012-05-16 03:57:04
Φωτογραφία για Η κρίση στην Ευρώπη στη σύνοδο της G8
Η σύνοδος της G8 στις 18-19 Μαΐο, προσφέρει την ευκαιρία στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές... να επισημάνει τις προτεραιότητές του στον τομέα της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής, την ίδια ώρα που η κρίση χρέους στην Ευρώπη απειλεί την οικονομική ανάκαμψη.

Ο Ομπάμα θα υποδεχτεί στο Καμπ Ντέιβιντ, 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ουάσινγκτον, τους νεοφερμένους ανάμεσα στους ηγέτες των πλέον βιομηχανικών χωρών του κόσμου: τον ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίκο Νόντα, τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Όπως ο Μόντι, έτσι και ο Ολάντ - ο οποίος θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο- τάσσεται υπέρ μιας περισσότερο αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής σε αντίθεση με την πολιτική της λιτότητας που υποστηρίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

Ο Ομπάμα έχει συχνά εκφράσει τις ανησυχίες του για τους "αντίθετους ανέμους" που πνέουν στην Ευρώπη και τις επιπτώσεις τους για τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Αν και ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι "η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί οι ηγέτες της δεν εφαρμόζουν τα αποφασιστικά μέτρα που εφαρμόσαμε εμείς στην αρχή της ύφεσης", δεν προχώρησε περισσότερο προτείνοντας λύσεις για την κρίση που πλήττει την Ελλάδα και την Ισπανία και απειλεί όλη την ήπειρο.

Πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι στη διάρκεια της συνόδου δεν θα υπάρξει θεαματική αλλαγή. "Περισσότερο θα είναι μια συζήτηση και όχι ένα γεγονός που θα οδηγήσει σε δεσμευτικές αποφάσεις", τονίζει ο Μάθιου Γκούντμαν από το ινστιτούτο CSIS.

Από τη σύνοδο θα απουσιάζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επικαλέστηκε τον σχηματισμό της κυβέρνησής του και στέλνει στο Καμπ Ντέιβιντ τον προκάτοχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προφανώς για να αποφύγει το θέμα της Συρίας και της ρωσικής υποστήριξης στον Μπασάρ αλ Ασαντ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ