2016-08-04 09:13:12
Φωτογραφία για Τι είναι η Ζωντανή Βιβλιοθήκη;
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι μια «βιβλιοθήκη» που άνοιξε τις πόρτες της τον Οκτώβριο του 2009 στην Ελλάδα. Μια ομάδα από εθελοντές...ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» σε συνεργασία με το αντίστοιχο παγκόσμιο δίκτυο Ζωντανών Βιβλιοθηκών με έδρα τη Δανία, από όπου ξεκίνησε και η πρωτοβουλία πριν δέκα χρόνια περίπου.

Τι είναι η Ζωντανή Βιβλιοθήκη;

Η «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» είναι ένα είδος κινητής βιβλιοθήκης, που ενθαρρύνει τη διάδραση και το διάλογο, μέσα από την απλότητα και τη διάθεση για επικοινωνία. Αυτή η Βιβλιοθήκη όμως δεν δανείζει βιβλία, αλλά εθελοντές συνανθρώπους μας που εκθέτουν τους εαυτούς τους προς «ανάγνωση», με την πρόθεση να ανοίξουν ένα διάλογο με τους αναγνώστες τους για τον ρατσισμό στη Ελλάδα του σήμερα, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τα στερεότυπα και να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις μας. Τα ράφια της Ζωντανής βιβλιοθήκης διαθέτουν προς τους αναγνώστες «ανθρώπινα βιβλία», τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους. Και κάτι παραπάνω: τη διάθεσή τους να τα επικοινωνήσουν όλα αυτά με έναν τρόπο που να ενισχύει την προώθηση της ποικιλομορφίας.


Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει χάρτινα βιβλία. Αποτελείται από ανθρώπους, πρόθυμους να μοιραστούν τις ιστορίες τους και τα βιώματά τους με τους «αναγνώστες» τους, σε μια συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο. Ανθρώπους που έχουν ζήσει από πρώτο χέρι τον κοινωνικό αποκλεισμό, πρόσφυγες, άτομα με αναπηρία, οροθετικούς, άτομα εξαρτημένα από ουσίες, άτομα περιθωριοποιημένα, αντιρρησίες συνείδησης, χρήστες ψυχιατρικών υπηρεσιών.

Πού θα βρείτε την Ζωντανή Βιβλιοθήκη;

Όπως αναφέρθηκε, η Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι ένα είδος κινητής βιβλιοθήκης. Ανά τρεις με τέσσερις μήνες διοργανώνονται αναγνώσεις σε διάφορα σημεία κυρίως της Αθήνας, όπως σε σχολεία, μουσεία και βιβλιοθήκες. Σε κάθε περίπτωση επιλέγονται χώροι προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρίες.

Ποια είναι η διαδικασία;

Φτάνοντας στο σημείο όπου διοργανώνεται η Ζωντανή Βιβλιοθήκη, θα συναντήσετε τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει εθελοντικά να οργανώσουν κάθε φορά τη «βιβλιοθήκη» αυτή. Εκείνοι θα σας δώσουν ένα χαρτί όπου θα σημειώνουν πόσα «βιβλία» θα «διαβάσετε» εκείνη την ημέρα και φυσικά είναι πρόθυμοι να σας εξηγήσουν αναλυτικά τη διαδικασία. Θα βρείτε στον κεντρικό χώρο της διοργάνωσης έναν πίνακα όπου θα αναγράφονται τα θέματα που τίθενται για συζήτηση από τα «βιβλία» και μπορείτε να αποφασίσετε ποια θα «διαβάσετε». Συνήθως, διατίθενται 15-20 λεπτά για την ανάγνωση.

Επιλέγετε το βιβλίο που θέλετε να διαβάσετε και κάθεστε στο τραπέζι μαζί του. Μπορείτε να ξεκινήσετε μια συζήτηση και να κάνετε όσες ερωτήσεις επιθυμείτε, αρκεί να σεβαστείτε τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί σας και σας μιλάει για τον εαυτό του και τις εμπειρίες του. Αν το «βιβλίο» αντιληφθεί ότι έχετε την τάση να το προσβάλλετε και να το υποτιμάτε, έχει το δικαίωμα να διακόψει την ανάγνωση.

Επίσης, πάντα υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.) και κατάλογος βιβλίων σε Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά καθώς και διαθέσιμα Ζωντανά Λεξικά (διερμηνεία) στα Φαρσί, τα Νταρί και τα Αγγλικά.

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη αποτελεί μια μοναδική εμπειρία

Λιγότερο ή περισσότερο όλοι έχουμε προκαταλήψεις και στερεοτυπικές ιδέες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να απομακρύνουμε για λίγο αυτές τις σκέψεις και να τολμήσουμε να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους διαφορετικούς από εμάς, με ανθρώπους που ανήκουν σε άλλη φυλή, ασπάζονται άλλη θρησκεία ή ανήκουν σε αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες.

Ο στόχος είναι απλός: μόνο η γνώση μπορεί να νικήσει το ρατσισμό. Δεν υπάρχουν άνθρωποι κατώτεροι ή ανώτεροι. Υπάρχουν άνθρωποι που γελάνε και κλαίνε, υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν και σιχαίνονται. Μπορούμε να κερδίσουμε τον ρατσισμό και να περιορίσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό, όσο προσπαθούμε να μαθαίνουμε για κάθε τι διαφορετικό από εμάς, χωρίς φόβο ή ντροπή!
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ