2016-08-15 06:13:11
Φωτογραφία για Γνωρίζετε που είναι η Αρχαία Πάλη;
Η Πάλη που πήρε την ονομασία της από τον Παλέα ή Πηλέα, έναν από τους τέσσερις γιους (Κράνιος, Σάμος, Πρόνησος) του μυθικού βασιλιά Κεφάλου (ο οποιος Κέφαλος έδωσε το όνομά του στην Κεφαλλονιά).

Η Πάλη βρέθηκε σε μεγάλη ακμή κατά την κλασσική περίοδο της αρχαιότητας. Βρισκόταν σε μικρή απόσταση βορειότερα απο το Ληξούρι, στη θέση που είναι σήμερα γνωστή με την ονομασία Παλιόκαστρο η Ντουρη. Στα βορινά περίχωρα του Ληξουριού έχουν διασωθεί ερείπια της αρχαίας πόλης Πάλη.

Η πόλη ήταν από τη φύση οχυρωμένη επάνω σ' ένα λόφο κοντά στη θάλασσα. Ο ιστορικός Πολύβιος για τα μέρη της αρχαίας Πάλης αναφέρει: «τα μεν θαλλάττης τα δε κρημνοίς περιεχόμενα». Εκτός από τη φυσική οχύρωση την αρχαία Πάλη προστάτευαν τείχη, που σώζονταν ως το 1600. Η Πάλη είχε και λιμάνι κοντά στις εκβολές του χειμάρου του Κεχριώνα. Υπήρξε κατά την αρχαιότητα η σπουδαιότερη και ισχυρότερη πόλη του νησιού και αναφορές της βρίσκουμε σε κείμενα αρχαίων ιστορικών.


Πάντα αποτελούσε φιλικό λιμάνι για τους αρχαίους Κορίνθιους, και έτσι οι δύο πόλεις είχαν πολύ καλές σχέσεις και ισχυρή φιλία. Η αρχαία Πάλη είχε και ναυτικές δυνάμεις και είχε πάρει μέρος σε πολλούς πολέμους της αρχαιότητας: Το 479 π.Χ. στη μάχη των Πλαταιών, η Πάλη συμμετείχε με αποστολή 200 οπλιτών. Επίσης, το 435 π.χ. η Πάλη συμμετείχε στη Ναυμαχία Κορινθίων - Κερκυραίων με τέσσερα πολεμικά πλοία.Αργότερα κατά τη διάρκεια των πελοποννησιακών πολέμων, υπήρξε σύμμαχος των Αθηναίων. Η πόλη έγινε πολλές φορές στόχος κατακτητών, λόγω της στρατηγικής της θέσης και των εύφορων εδαφών της περιοχής.

Δέχθηκε πολλές φορές επιδρομές και επιθέσεις κατά καιρούς. Οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή είναι αρκετά περιορισμένες. Τα νομίσματά της εικονίζουν το κεφάλι της Περσεφόνης με στεφάνι από στάχυα, τον ήρωα και βασιλιά Κέφαλο και τον Πήγασο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ