2016-08-15 09:28:36
Φωτογραφία για Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΑΣ
Συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Welt παραχώρησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατηγορώντας την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ότι δεν έχει σχέδιο. Δηλώνει, επίσης, ότι δεν είναι «φίλος» με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζοντάς του ότι «δεν τήρησε τη συμφωνία που είχαμε». Αναφερόμενος στη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης επιμένει ότι: «Ποτέ πριν δεν υπήρξε εκλεγμένος υπουργός Οικονομικών μίας χρεοκοπημένης χώρας, που θα έλεγε ''όχι'' στους δανειστές. Αλλά όταν είναι κανείς χρεοκοπημένος, δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση αποπληρώνοντας τα παλαιά δάνεια με καινούρια δάνεια. Σήμερα η Ελλάδα είναι πιο χρεοκοπημένη από ποτέ».

«Είστε ακόμη φίλοι με τον Τσίπρα;» ρωτά η Welt, με τον κ. Βαρουφάκη να απαντά: «Όχι. Κατά βάση ποτέ δεν ήμασταν φίλοι. Για κάποιο χρονικό διάστημα πίστευα ότι θα γινόμασταν φίλοι
. Για να σας το πω ξεκάθαρα, ο κ. Τσίπρας δεν τήρησε τη συμφωνία που είχαμε. Η συμφωνία ήταν: είμαστε αντίθετοι στο να συνεχιστεί η πολιτική περικοπών εναντίον της Ελλάδας, αντίθετοι στην πολιτική λιτότητας της Ε.Ε. Κατέβαλα πάντοτε μεγάλη προσπάθεια για να επικρίνω μεν την ελαττωματική δομή της Ευρωζώνης, αλλά και να ζητήσω ταυτόχρονα τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, όχι την έξοδο από αυτή. Όταν το πρότεινα για πρώτη φορά στον κ. Τσίπρα δεν μπορούσα ωστόσο να φανταστώ ότι κάποτε θα αναλάμβανα κι εγώ ο ίδιος κυβερνητική ευθύνη. Μέχρι που εκείνος με πλησίασε και μου είπε: Θέλω να το κάνεις, εκτός από εσένα δεν ξέρω κανέναν άλλον που μπορεί να τα καταφέρει», εξηγεί ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας «υπέγραψε συμφωνίες, οι οποίες προέβλεπαν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλαμε να αλλάξουμε. Αν θέλαμε να συμβεί αυτό που συνέβη, τότε γιατί δεν το αφήναμε από την αρχή στους συντηρητικούς; Εκείνοι το πίστευαν. Εμείς δεν το πιστεύαμε», συνεχίζει, ενώ, ερωτηθείς αν συναντά σήμερα τον Πρωθυπουργό, σημειώνει: «Όχι. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε».

Αναφερόμενος στα γεγονότα του 2015, ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για «σχέδιο Σόιμπλε» με στόχο την αναμόρφωση της Ευρωζώνης, προσθέτει όμως και τα εξής: «Ο Σόιμπλε ήταν ο μόνος που είχε σχέδιο. Η Μέρκελ δεν έχει σχέδιο. Ο Ολάντ δεν ξέρει καν τι σημαίνει η λέξη σχέδιο». «Η Μέρκελ δεν θα λάμβανε ποτέ μία απόφαση, αν μπορούσε να την αναβάλει για την επομένη και να δει τι άλλες εξελίξεις θα υπάρξουν μέχρι τότε. Αυτό είναι πολύ κακό για την Ευρώπη», προσθέτει.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Βαρουφάκης εγκωμιάζει τη στάση της καγκελαρίου στην προσφυγική κρίση: «Σε αυτό το σημείο εξακολουθώ να υποστηρίζω τη Μέρκελ, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε ηθική ευθύνη απέναντι σε ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον θάνατο, τον πόλεμο και την πείνα», δηλώνει. Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα η προσφυγική κρίση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απαντά: «Με δεδομένη την έκταση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, μερικές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες δεν κάνουν διαφορά για το οικονομικό σύστημα. Από οικονομικής άποψης θα έλεγα μάλιστα ότι η προσφυγική κρίση έχει βοηθήσει την Ελλάδα». Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, «πολλοί πρόσφυγες έρχονται με χρήματα στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς αν αισθάνεται Ελληνογερμανός, καθώς η μητέρα του δίδασκε γερμανικά, ο πρώην ΥΠΟΙΚ απάντησε: «Βαθιά μέσα μου αισθάνομαι πάνω απ΄όλα Ευρωπαίος. Αλλά και Μεσανατολίτης, γιατί ο πατέρας μου μεγάλωσε στο Κάιρο, η μητέρα του ήταν Γαλλίδα. Τα γαλλικά ήταν η πρώτη του γλώσσα. Μεγάλωσε με τα έργα του Βολταίρου και του Ρουσώ. Η μητέρα μου και ο αδελφός της ήταν γερμανόφιλοι. Ο θείος μου, τον οποίο αισθανόμουν πολύ κοντά μου, ήταν για πολλά χρόνια διευθυντής της γερμανικής θυγατρικής της Siemens. Πολιτιστικά αισθανόταν πιο κοντά στη Γερμανία, παρά στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στους αγώνες κατά της δικτατορίας, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε: «Ο Βίλυ Μπραντ ήταν για μένα σαν μέλος της οικογένειάς μου. Το ίδιο ίσχυε για τον Μπρούνο Κράισκι και για άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι συνέβαλαν ιδιαίτερα στην προσπάθεια για να αποπεμφθεί η Ελλάδα της δικτατορίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

D.Welle

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ