2016-09-12 08:46:27
Φωτογραφία για Ελλάς – Ρωσία συμμαχία στο φάρμακο
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com

Νέες διακρατικές συμμαχίες για την ενίσχυση της φαρμακευτικής πολιτικής αναζητεί η Αριστοτελους. Μετά τη συμμαχία του Νότου, το Υπουργείο Υγείας στρέφεται στη Ρωσία.

Στην εισήγηση του στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «για μια νέα ώθηση στην Ελληνορωσική Οικονομική Συνεργασία», που οργανώθηκε στη ΔΕΘ στο πλαίσιο του Ελληνορωσικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, ο Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μια συνεκτική δημόσια φαρμακευτική πολιτική που θα βάζει τις προτεραιότητες , θα ιεραρχεί ανάγκες και θα διασφαλίζει τους κοινωνικούς όρους λειτουργίας της φαρμακευτικής αγοράς.

Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε προφανή την αναπτυξιακή σημασία μιας συνεργασίας με μια μεγάλη χώρα όπως η Ρωσία και μια δυναμική φαρμακευτική αγορά. “Η ιδιαιτερότητα της κυριαρχίας σ’αυτή την αγορά εισαγόμενων επωνύμων γενοσήμων , δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος για την πολυεπίπεδη συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν στην Ελλάδα καλής ποιότητας γενόσημα φάρμακα και έχουν ήδη μια πολύ σημαντική παρουσία σε αγορές του εξωτερικού”, ανέφερε ο κ. Ξανθός, υπογραμμίζοντας πως η στρατηγική της προώθησης εγχωρίως παραγομένων γενοσήμων και ο περιορισμός των εισαγωγών φαρμάκων, φαίνεται ότι αποτελεί ένα στοιχείο κοινής προσέγγισης και συνεργασίας ανάμεσα στις 2 χώρες.


“Σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης , η συζήτηση για ανάπτυξη , διακρατικές συνεργασίες , επιχειρηματικές συμφωνίες που δημιουργούν προοπτικές αμοιβαίου οφέλους , μεταφοράς τεχνογνωσίας, νέων θέσεων εργασίας , είναι αυτονόητο ότι είναι ευπρόσδεκτη και έχει θετική αντανάκλαση στο κοινωνικό κλίμα και στην προσδοκία βιώσιμης και αξιοπρεπούς εξόδου από την κρίση , τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τα μέτρα λιτότητας, ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Πέραν από προνομιακός τομέας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, το φάρμακο μπαρει να συνδράμει και στην οργάνωση ενός αναβαθμισμένου συστήματος κοινωνικής προστασίας, οπως σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.

Προτεραιότητα και υποχρέωση της σχεδιαζομενης πολιτικής χαρακτήρισε ο κ. Ξανθός την παραγωγική-αναπτυξιακή στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και την αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων που παράγονται στη χώρα και μπορούν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στα συνήθη χρόνια νοσήματα. “Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα στην Ελλάδα, παρά την υπάρχουσα παραγωγική δυνατότητα , το 77% της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών και το υπόλοιπο 23% από φάρμακα ελληνικών βιομηχανιών”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στην Ελλάδα έχουμε σημαντική εμπειρία:

• στις διαδικασίες έγκρισης νέων φαρμάκων

• στον τομέα της κλινικής έρευνας , της καινοτομίας, της οργάνωσης της παραγωγής με βάση standars ποιότητας ( GMP’s)

• στον έλεγχο της βιοδιαθεσιμότητας και βιοïσοδυναμίας των φαρμάκων

• στην τιμολόγηση των φαρμάκων , παρότι το σημερινό σύστημα που επιβλήθηκε στα πλαίσια μνημονιακών συμφωνιών εχει πολλές στρεβλώσεις και έχει δημιουργήσει πολλαπλά αδιέξοδα στη φαρμακευτική πολιτική , τα οποία προσπαθούμε σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία να αντιμετωπίσουμε.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας στη διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης των καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων, αλλα και στην “ελληνική πρωτοβουλία για συνεργασία 5 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Κύπρος , Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία) στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής και στην από κοινού διαπραγμάτευση με τις πολυεθνικές τιμών αποζημίωσης για τα καινοτόμα φάρμακα που θα διασφαλίζουν τόσο την ευχερή πρόσβαση των πολιτών σ’αυτά, όσο και την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας”.

“Τέλος , προετοιμάζουμε συστηματκά την ανάπτυξη συστημάτων αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας-φαρμάκου ( ΗΤΑ) , που θα επιτρέψουν τον επιστημονικά τεκμηριωμένο έλεγχο της έγκρισης νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων , καθώς και την ορθολογική χρήση φαρμάκων-εξετάσεων-θεραπευτικών πράξεων στο σύστημα υγείας”, κατέληξε.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ