2016-10-31 21:04:18
Φωτογραφία για Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
O Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων παρουσιάζει την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, σε έργα Tchaikovsky - Καλομοίρη - Borodin, υπό την Διεύθυνση του Δημήτρης Μποτίνη.

Στη συναυλία η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, συμμετέχουν η Χορωδία Επτανησίων Πάτρας, η Χορωδία Πανεπιστημίου Πατρών και το Φωνητικό Σύνολο Φιλαρμονικής Εταιρείας - Ωδείο Πατρών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Α’ Μέρος

Pyotr Tchaikovsky

''Romeo and Juliet''- Overture-fantasy

Μανώλης Καλομοίρης

“O Θάνατος της Αντρειωμένης”- Συμφωνικό Ποίημα

Β’ Μέρος

Pyotr Tchaikovsky

''Francesca da Rimini''- Symphonic Fantasy

Aleksandr Borodin

Polovtsian Dances'' από την όπερα ''Prince Igor''

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ. Διεύθυνση Ορχήστρας - Δημήτρης Μποτίνης


Χορωδία Επτανησίων Πάτρας. Διεύθυνση-Διδασκαλία - Λένα Σουρμελή

Χορωδία Πανεπιστημίου Πατρών.Διεύθυνση-Διδασκαλία - Λίνα Γερονίκου

Φωνητικό Σύνολο Φιλαρμονικής Εταιρείας - Ωδείο Πατρών.Διεύθυνση-Διδασκαλία - Μαρίνα Ρετσκάλοβα

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1938 και καλύπτει το κλασικό, ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Έχει παρουσιάσει έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων συνθετών, μαέστρων και ερευνητών μέσα από ηχογραφήσεις, ζωντανές μεταδόσεις από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση καθώς και από συναυλίες στην Αθήνα και την περιφέρεια.

Διευθυντές της υπήρξαν ο Γιώργος Λυκούδης, ο Σπύρος Φαραντάτος, ο Αντίοχος Ευαγγελάτος, ο Γιώργος Σισιλιάνος, ο Franz Litschauer, ο Ευθύμιος Καβαλλιεράτος, ο Μιλτιάδης Καρύδης, ο Άλκης Μπαλτάς, ο Ανδρέας Πυλαρινός, ο Νίκος Χριστοδούλου, ο Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ διηύθυναν ως προσκεκλημένοι συνεργάτες πολλοί Έλληνες και ξένοι μαέστροι καθώς και συνθέτες διεθνούς φήμης, όπως οι: Μανώλης Καλομοίρης, Διονύσιος Λαυράγκας, Δημήτρης Μητρόπουλος, Μιλτιάδης Καρύδης, Άντζελλο Καβαλλάρο, Άραμ Χατσατουριάν, Γκιόργκι Λέχελ, Γεχούντι Μενουχίν, Χορστ Νόυμαν, Άντον Νανούτ, Ρολφ Ρόυτερ, Κρίστιαν Λίντμπεργκ, Κριστιάν Μαντεάλ, Λουκάς Καρυτινός, Μίλτος Λογιάδης, Βύρων Φιδετζής, Δημήτρης Χωραφάς, Οδυσσέας Δημητριάδης, Ανδρέας Παρίδης, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Μιχάλης Οικονόμου, Τάσος Συμεωνίδης, Γιώργος Πέτρου, Ανδρέας Τσελίκας, Νίκος Τσούχλος.

Με την ορχήστρα συνέπραξαν ως σολίστ πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, έλληνες και ξένοι όπως οι: Νταβίντ Όιστραχ, Τζίνα Μπαχάουερ, Χοσέ Καρρέρας, Aγνή Μπάλτσα, Βάσω Παπαντωνίου, Mονσεράτ Kαμπαγέ, Πλάθιντο Ντομίνγκο, Ρολάντο Βιγιαζόν, Λεωνίδας Καβάκος, Δημήτρης Σγούρος, Ρομπέρτο Αλάνια, Άντζελα Γκεόργκιου, Ανδρέα Μποτσέλι, Χοσέ Κούρα, Χουάν Ντιέγκο Φλόρες.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Φεστιβάλ Πάτρας, στο Φεστιβάλ Βελιγραδίου, στην Όπερα Καΐρου, στο Μόντρεαλ, στην Κολωνία, στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη, σε διεθνείς μουσικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την E.B.U. (Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνιών), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε πόλεις της Ελλάδας. Τον Οκτώβριο του 2006, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα πραγματοποίησε συναυλία στην αίθουσα Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης. Τον Οκτώβριο του 2007, στο Polytheater του Πεκίνου, πραγματοποίησε την εναρκτήρια συναυλία των εκδηλώσεων για το πολιτιστικό έτος της Ελλάδας στην Κίνα.

Σήμερα η Ορχήστρα θεωρείται από τα πιο δυναμικά, άρτια και δραστήρια συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδας.

Δημήτρης Μποτίνης

Διεύθυνση Ορχήστρας

Γεννήθηκε στο Τσιρτσίκ της Τασκένδης όπου ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές και συνέχισε στο State Professional School of Music “Gnessins” της Μόσχας, απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα. Ακολούθησαν σπουδές στη Μουσική Ακαδημία “Gnessins” της Μόσχας, όπου του απονεμήθηκε Δίπλωμα Διεύθυνσης Ορχήστρας με Α’ Βραβείο. Στη συνέχεια φοίτησε στο Moscow State Tchaikovsky Conservatoire, στην τάξη διεύθυνσης όπερας και συμφωνικής ορχήστρας του διάσημου Μαέστρου και καθηγητή Yuri Simonov, απ’ όπου απέκτησε Δίπλωμα Διευθυντού Συμφωνικής Ορχήστρας – Όπερας και τον τίτλο "Master".

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο State Rimsky – Korsakov Conservatoire της Αγίας Πετρούπολης με καθηγητή έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Διευθυντές Ορχήστρας, το Yuri Temirkanov, κοντά στον οποίο τελειοποίησε την τεχνική του και ανέπτυξε τη δική του μουσική προσωπικότητα. Παράλληλα συνέχισε τη μουσική σταδιοδρομία του διδάσκοντας διεύθυνση ορχήστρας (1982-1988) στο Κρατικό Ινστιτούτο Πολιτισμού της Μόσχας και δίνοντας συναυλίες σε διάφορες πόλεις ως Μαέστρος γνωστών συμφωνικών συνόλων Δημοκρατιών της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης και του εξωτερικού. Το 1988 ο Δήμος Πατρών τον κάλεσε να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημοτικού Ωδείου Πατρών και τη συγκρότηση Συμφωνικής Ορχήστρας της πόλης.

Την περίοδο 1988-1995, ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, πραγματοποίησε ριζική αναδιοργάνωση, η οποία ήταν καθοριστική για τη μελλοντική πορεία του Ωδείου. Το 1991, προσκαλώντας μουσικούς με σπουδές -στις φημισμένες για τη μεγάλη παράδοση στα έγχορδα- σχολές της τότε Σοβιετικής Ένωσης, συμπληρώνει το διδακτικό δυναμικό του Ωδείου και δημιουργεί την Ορχήστρα Εγχόρδων "Οι Σολίστ της Πάτρας", της οποίας υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Μαέστρος έως το 1998.

Έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών με σημαντικές εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε μεγάλα Φεστιβάλ της χώρας και με συμμετοχή διακεκριμένων σολίστ, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρουσίαση και προβολή της ελληνικής μουσικής δημιουργίας και των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών. Έχει κάνει ηχογραφήσεις για την Ελληνική Ραδιοφωνία και για την παραγωγή CD.

Ως Προσκεκλημένος Αρχιμουσικός έχει διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Ουζμπεκιστάν, την Κρατική Ακαδημαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα και την Κρατική Ορχήστρα Δωματίου της Λευκορωσίας.

Από το 2006 ο Δημήτρης Μποτίνης είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Μαέστρος της Ορχήστρας Πατρών.

Χορωδία Πανεπιστημίου Πατρών

Με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών το ακαδημαϊκό έτος 1967-1968 έγιναν οι πρώτες προσπάθειες δημιουργίας χορωδίας. Το 1984 μια ομάδα υπαλλήλων υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Σταμάτη Βασιλαντωνόπουλου ξεκινάει μια νέα προσπάθεια και συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου. Από το Νοέμβριο του 1986 στην ομάδα εντάσσονται μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού και φοιτητές. Η τετράφωνη μικτή χορωδία δίνει τις πρώτες συναυλίες εκτός Πανεπιστημιακού χώρου. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της είναι η επίσημη καθιέρωσή της ως καλλιτεχνικού οργάνου του Πανεπιστημίου Πατρών το 1994. Από το 2000 η χορωδία, που σήμερα αριθμεί περίπου 60 μέλη, πλαισιώνεται από ολιγομελή ορχήστρα διαφόρων οργάνων. Η χορωδία λειτουργεί στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Φοιτητικής Μέριμνας.

Η Χορωδία έχει δώσει πολλές συναυλίες και έχει λάβει μέρος σε συναντήσεις χορωδιών, Φεστιβάλ και Πανεπιστημιάδες σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό, αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις και άριστες κριτικές. To Μάιο του 2014 τιμήθηκε με το 3ο βραβείο στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης».

Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της ήταν ενδεικτικά:

Τα αφιερώματα που πραγματοποίησε στους: Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Χρήστο Λεοντή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μίμη Πλέσσα κ.α. πολλά από τα οποία τίμησαν με την παρουσία τους οι ίδιοι οι δημιουργοί.

Η διοργάνωση εκ μέρους του Πανεπιστημίου και από κοινού με το Δήμο Πατρέων, ανοιχτής εκδήλωσης για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής τον Ιούνιο του 2014 στην Πλατεία Γεωργίου μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, η οποία εντάχθηκε στον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών.

Οι συναυλίες στη Βόννη της Γερμανίας, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στο Παλέρμο της Σικελίας .Η συμμετοχή της στο 8ο και 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου στη Σύρο, όπου τραγούδησε σε σύμπραξη με πολλές χορωδίες της Ελλάδας και του εξωτερικού σε ένα μεγάλο χορωδιακό σύνολο 300 και πλέον χορωδών υπό τη διεύθυνση των: John Rutter, Grigor Palikarov και Peter Tiboris

Η χορωδία έχει παρουσιάσει αποσπάσματα από τα Carmina Burana του Carl Orff σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Πάτρας, Βραδιές Λυρικού Τραγουδιού σε συνεργασία με τον αείμνηστο βαθύφωνο Γιώργο Παππά, συνεργάστηκε με την Ορχήστρα Πατρών στη Φαντασία του Μπετόβεν και πραγματοποίησε αφιέρωμα στο Μανώλη Καλομοίρη με την παρουσία της εγγονής του μουσουργού.

Η ΧΠΠ δείχνοντας την κοινωνική της ευαισθησία, πραγματοποίησε επίσης συναυλίες για την ενίσχυση του έργου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, του Θεραπευτικού Παιδαγωγικού Κέντρου «Η Μέριμνα», της Κίνησης «Πρόταση», του συλλόγου Αγκαλιάζω και άλλων φορέων.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Πρόεδροι τις χορωδίας διετέλεσαν οι: Τζίνα Παπασπύρου – Τσαρδάκα, Αρχιτέκτων Μηχανικός – Βιολόγος (1984-1994), Γρηγόρης Αντωνακόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής (1994-2004) και Ευάγγελος Βιτωράτος, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής (2004-2011). Από το 2011 πρόεδρος είναι ο Βασίλης Στυλιανάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Διευθυντές της Φοιτητικής Μέριμνας και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Χορωδίας ήταν οι: Σπηλιόπουλος Κωνσταντίνος, Τσιμπούρη Ελένη και Κοσμοπούλου Αθηνά και ο Πανίτσας Κωσταντίνος.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής από το 1983 έως το 2010 ήταν ο Σταμάτης Βασιλαντωνόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 την Καλλιτεχνική Διεύθυνση έχει η Λίνα Γερονίκου, διπλωματούχος Μονωδίας και Ανώτερων Θεωρητικών και πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ