2016-11-11 21:56:17
Φωτογραφία για ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Από Μια αδικημένη ανώτατη υπάλληλο...
Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό & Υπουργό Από: Μια αδικημένη ανώτατη υπάλληλο

Προς: τον κύριο Πρωθυπουργό, τον κύριο Υπουργό Εργασίας, και κάθε άλλον εμπλεκόμενο

Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ, Αγαπητέ κύριε Υπουργέ Εργασίας,

Θα ήθελα να θίξω ένα θέμα μείζονος σημασίας, το οποίο οπωσδήποτε βιώνω προσωπικά, αλλά το οποίο βιώνουν και πολλοί άλλοι σαν εμένα. Κατόπιν καταρρεύσεως του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποφασίστηκε και διατάχθηκε από προηγούμενη κυβέρνηση, να υπογραφούν τα Μνημόνια. Δεν θα σχολιάσω ουδόλως αν αυτό ήταν ορθό ή λανθασμένο, αν ήταν δημοκρατικό ή όχι, αν ήταν συνταγματικό, ή όχι. Ποια είμαι άλλωστε, μια απλή πολίτης, που μιλώ εκ μέρους ενός μικρού ή και μεγαλύτερου ποσοστού κόσμου. Για την εξέλιξη του θέματος θα πάρω ως δεδομένο ότι ορθώς υπογράφησαν τα μνημόνια, και ορθώς τα ακολουθεί και υποστηρίζει η δική σας κυβέρνηση ως λογική συνέπεια των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Έθνος μας.


Ίσως είναι φαιδρό να μιλήσω για ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα εν καιρώ «κρίσης» και μνημονιακών μέτρων. Όταν όμως στον ίδιο καιρό, υπάρχουν ευνοούμενοι και αδικημένοι, τολμώ να το πράξω.

Προτού αναπτύξω το εν λόγω θέμα, θα σας θέσω την εξής ερώτηση πρωτίστως:

Ποιοι έχουν υποχρέωση να πληρώσουν τις συνέπειες της κρίσης και τις επιταγές των μνημονίων;

Φαντάζομαι ότι θα πείτε ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι Έλληνες. Διότι η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ήταν μια ΕΘΝΙΚΗ καταστροφή, συνεπώς όλο το Έθνος είναι, αν όχι υπόλογο, οπωσδήποτε υποχρεωμένο να υποστεί τις βλαβερές συνέπειες αυτής.

Θέλω να μιλήσουμε συγκεκριμένα για τους μισθούς, ούτε για τις συντάξεις, ούτε για τις εισφορές, ούτε για την αύξηση του ΦΠΑ, ούτε για τίποτε άλλο. Εκτός από τις περικοπές των δημοσίων υπαλλήλων, προβήκατε ταυτόχρονα και στην ισοπέδωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, και τον ορισμό κατώτατου μισθού πείνας για τον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα και εδώ δεν θα σχολιάσω αν ήταν ορθή ή λανθασμένη κίνηση. Ζητώ όμως να μου απαντήσετε στο εξής:

Έχετε τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα εργασίας ακριβώς όπως και του δημοσίου;

Για να το θέσω διαφορετικά, θεσπίζετε γενικότερες μειώσεις που αφορούν όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ανεξαιρέτως, και ταυτόχρονα ορίζετε κατώτατο μισθό για τον ιδιωτικό τομέα, γνωρίζατε τι πράττατε όταν τον ορίζατε;

Στους δημοσίους υπαλλήλους οι περικοπές έγιναν ανεξαιρέτως φύλου, ιδιότητας, ηλικίας, μισθολογικής κλίμακος. ΟΛΟΙ είχαν περικοπές και ΟΛΟΙ υπέστησαν τις συνέπειες αυτής της απόφασης.

Αλήθεια, γνωρίζετε ποιοι υπέστησαν τις συνέπειες του ορισμού κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα; Φυσικά και όπως είναι εμφανές από το αποτέλεσμα και τον τραγέλαφο των τελευταίων ετών, δεν σας ενδιαφέρει. Θα σας πω σε κάθε περίπτωση όμως, για να μην έχετε τη δικαιολογία να πείτε ότι δεν γνωρίζατε, ότι κανείς δεν σας ενημέρωσε.

Η κατάσταση έχει ως εξής:

Όποιος-α προσλήφθηκε σε εταιρεία ιδιωτικού τομέα πριν το 2011-2, διατηρεί τις μισθολογικές αυξήσεις που απέκτησε κατά τη σειρά ετών, τον ίδιο μεικτό μισθό, τις ίδιες γενικότερα απολαβές, ανεξαρτήτως θέσης/προσόντων. Με λίγα λόγια, αν εξαιρέσουμε τις έκτακτες εισφορές, τη μείωση των τριετιών, την κατάργηση ορισμένων επιδομάτων και την πλέον φορολογία, έμειναν ανέπαφοι από τις συνέπειες της κρίσης, αφού άλλωστε τους προστατεύει το ατομικό εργατικό δίκαιο και η απαγόρευση μεταβολής της σύμβασης εργασίας. Όσοι άτυχοι και βαριόμοιροι σαν εμένα είχαν την ανείπωτη και τραγική περίπτωση της πρόσληψης μετά το 2011, εμπίπτουν στους μοναδικούς που πληρώνουν το τίμημα των αποφάσεων της κυβέρνησης. Να βλέπουν τους συναδέλφους τους, πολύ χαμηλότερων προσόντων και υποδεέστερης θέσης από θέμα ευθυνών, να απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερους, και στην καλύτερη μόνο περίπτωση, ίδιους μισθούς. Να πρέπει να υποστούν την αξεπέραστη προσβολή προσωπικότητας που τους δημιουργεί η αίσθηση, ο εργάτης με απολυτήριο Λυκείου να λαμβάνει πολύ μεγαλύτερες αποδοχές από τον υπεύθυνο τμήματος πωλήσεων, η τηλεφωνήτρια μεγαλύτερες αποδοχές από τον υπεύθυνο μισθοδοσίας και προσωπικού, και ου τω κάθε εξής.

Αυτό πιστεύετε ότι θα συνέβαινε στον Δημόσιο Τομέα;

ΟΧΙ βέβαια, θα σας απαντήσω εγώ, διότι υπάρχει ένα υποτυπώδες σύστημα αξιολόγησης και υπολογισμού μισθού. Κάτι το οποίο απουσιάζει παντελώς από τον ιδιωτικό τομέα. Τον ιδιωτικό τομέα, με κερδοσκοπικές εταιρείες και τυχοδιώκτες εργοδότες που ανέκαθεν λειτουργούσαν αυτόνομα, μεμονωμένα και εκ τους ασφαλούς.

Ουσιαστικά λοιπόν, «πειράξατε» έναν τομέα που ελάχιστα γνωρίζετε, και που δεν διαθέτει κανένα εσωτερικό ή εξωτερικό σύστημα αξιολόγησης, χωρίς ταυτόχρονα να επιβάλλετε ένα είδους ελέγχου και εφαρμογής πλατφόρμας αξιολόγησης. Το κατόρθωμά σας είναι, οι παλαιότεροι υπάλληλοι με ελάχιστα προσόντα να αμείβονται πλουσιοπάροχα, ενώ οι νεότεροι με θέσεις αυξημένων ευθυνών και πλούσια προσόντα να παίρνουν ΠΙΤΟΥΡΑ! Με την πρόφαση της κρίσης και του εθνικού κατώτατου μισθού βεβαίως βεβαίως και την απειλή της ανεργίας.

ΠΟΙΟΣ έδωσε αυτό το όπλο στους ανέκαθεν εκμεταλλευτές εργοδότες να απομυζούν τους προσοντούχους υπαλλήλους που προσλήφθησαν εν μέσω κρίσης;

ΠΟΙΟΣ επιτρέπει στους κερδοσκόπους εργοδότες να δρουν ανενόχλητοι και να εφαρμόζουν δικούς τους νόμους καταπατώντας τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα;

ΠΟΥ αλήθεια πήγε η έννοια του άρθρου 22παρ1 του Σ περί ίσης αμοιβής για ίση εργασία;

Για τα άνωθεν κατηγορώ σφοδρά και αποκλειστικά την προηγούμενη και τωρινή κυβέρνηση. Κατηγορώ εσάς, διότι από εσάς εξαρτώμαι ως ανυπεράσπιστη πολίτης να θέσετε τα όρια ασφαλείας, να πειθαρχήσετε τους εργοδότες, να εφαρμόσετε τους νόμους.

Διαφορετικά, θα πάρω και εγώ το δρόμο εκατοντάδων χιλιάδων άλλων συμπολιτών μου με αυξημένα προσόντα και μόρφωση, προς το εξωτερικό, διότι η κυβέρνησή σας δεν επιθυμεί τους Έλληνες να παραμένουν στην Ελλάδα, είναι φανερό.

Θα μπορούσα να δεχθώ την κρίση και τις συνέπειες αγόγγυστα, όχι όμως όταν βλέπω αυτή την διάκριση, την ανυπόφορα άδικη μεταχείριση άλλων στο απυρόβλητο και άλλων στην πυρά.

Δεν θα καταπατηθώ λοιπόν, κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Πρόεδρε, επειδή εσείς το επιλέξατε. Αφού έτσι το θέλατε, μπορείτε να μείνετε εσείς και οι φίλοι σας οι εργοδότες με τους ελαχίστων προσόντων, τους οποίους και προστατεύετε, και σας εύχομαι ολόψυχα, ΚΑΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ και ΠΡΟΟΔΟ.

ΜΦΧ

Α.Μ. Μια προσοντούχα, υπερμορφωμένη, αδικημένη πολίτης. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΛΕΦΕΔ: ΤΑΜΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ 2016
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΛΕΦΕΔ: ΤΑΜΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ 2016
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ