2016-11-21 22:12:44
Φωτογραφία για Εγκαταλελειμμένοι στην “τύχη” τους οι πρόσφυγες στη Νέα Καβάλα
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου- Virus.com

Αμείωτα συνεχίζουν τα κρούσματα Ηπατίτιδας Α στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων της Νέας Καβάλας στο Κιλκίς, παρότι ο αριθμός των φιλοξενούμενων έχει μειωθεί βάσει επίσημων στοιχείων.

Την εβδομάδα 31/10-6/11 καταγράφηκαν οκτώ (8) ακόμη περιστατικά του συνδρόμου «ίκτερος με οξεία έναρξη», ηλικίας από 3 έως 28 ετών, για τα οποία περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι επρόκειτο για κρούσματα οξείας ηπατίτιδας Α. Όλα εισήχθησαν στην Παιδιατρική και Παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, στην οποία εξακολουθεί σήμερα να νοσηλεύεται ένας 16χρονος. Λίγες ημέρες μετά, ένα ακόμη κρούσμα καταγράφηκε στο συγκεκριμένο Κέντρο Φιλοξενίας, αυτή τη φορά σε υπάλληλο της καθαριότητας του Δήμου Παιονίας, ο οποίος και νοσηλεύθηκε σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δύο μήνες στην ίδια δομή είχε νοσήσει από ηπατίτιδα Α κι ένας (1) εθελοντής ΜΚΟ
. Συνολικά, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 47 κρούσματα Ηπατίτιδας Α στη Νέα Καβάλα. Για το θέμα το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κιλκίς έχει καταθέσει δεκάδες φορές ερώτημα στα Υπουργεία Υγείας και Μετανάστευσης, επισυνάπτοντας πόρισμα-«φωτιά» των αρμόδιων Υγειονομικών Αρχών για τις συνθήκες διαμονής στο Κέντρο Φιλοξενίας (εδώ) και ζητώντας εξηγήσεις, αλλά χωρίς απόκριση.

Την ίδια στιγμή, εύλογα ερωτήματα δημιουργεί η άρνηση της Διοικήτριας του Νοσοκομείου να χορηγήσει στατιστικά στοιχεία (αριθμό, φύλλο, ηλικία, κ.ά.) των κρουσμάτων στο Σωματείο. «Από πότε η προάσπιση της υγειονομικής ασφάλειας των εργαζομένων του νοσοκομείου μας αλλά και της δημόσιας υγείας, αποτελούν πειθαρχικό παράπτωμα;» ρωτάει σχετικά ο ΓΓ του Σωματείου, Αχιλλέας Καλεμκερίδης. Ζητάει, ακόμη, να μάθει εάν έγιναν οι απαιτούμενοι εμβολιασμού στους πρόσφυγες, προτού αυτοί μετακινηθούν σε άλλα Κέντρα Φιλοξενίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε πανελλαδικό επίπεδο την τελευταία εβδομάδα (7-13/11) καταγράφηκαν συνολικά 5 κρούσματα ηπατίτιδας Α, το ένα σε Κέντρο Φιλοξενίας και τα άλλα σε άτυπες δομές.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ