2016-12-04 19:03:14
Φωτογραφία για Θα είναι ο Hofer ο πρώτος Ευρωπαίος ακροδεξιός στο ύπατο αξίωμα;
Το αποτέλεσμα των σημερινών επαναληπτικών προεδρικών εκλογών στην Αυστρία θα δείξει την ισχύ των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων που ...ενδυναμώνονται σε όλη την Ευρώπη. Και αυτό καθώς, αν επικρατήσει τελικά ο Norbert Hofer, θα γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος ακροδεξιός πολιτικός που θα αναρριχηθεί στο ύπατο αξίωμα από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Όταν ο Norbert Hofer έχασε στον πρώτο γύρο, τον Μάιο, συγκεντρώνοντας το 49,65% των ψήφων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναθάρρησαν, αλλά τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα σε όλη την ήπειρο κρυφογελούσαν, πανηγυρίζοντας για την επιτυχία και την άνοδο του ομοϊδεάτη τους, όπως σημειώνει το Reuters.

Μέχρι στιγμής κανείς αναλυτής δεν διακινδυνεύει να σκιαγραφήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, και αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο έχουν (και αν έχουν) επηρεαστεί οι Αυστριακοί από το Brexit ή και την εκλογή του Donald Trump.

Ωστόσο, ο Van der Bellen, ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία και πρώην ηγέτης των Πρασίνων, στήριξε την προεκλογική του ρητορεία στον κίνδυνο του Brexit. "Θέλουμε η χώρα μας να αποκλειστεί και να απομονωθεί ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας; Ας μην παίζουμε με τη φωτιά, ας μην παίζουμε με το Oexit (σ.σ.: η αποχώρηση της Αυστρίας από την ΕΕ)", ανέφερε συχνά πυκνά.

Όσον αφορά εκείνους που αναρωτιούνται για την εξουσία που θα λάβει ο Hofer, αν κερδίσει, ο ίδιος ο ακροδεξιός πολιτικός έδωσε την απάντηση: "Θα εκπλαγείτε από τις δυνατότητες που έχει ο πρόεδρος της χώρας", είχε πει χαρακτηριστικά. Από το σύνταγμα προβλέπεται μάλιστα πως ο πρόεδρος μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση αν αυξήσει τους φόρους, ή και να κάνει δημοψηφίσματα για διάφορα θέματα ζωτικής εθνικής σημασίας. Επίσης, ο πρόεδρος με πρωτοβουλία του μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία πολιτικών συμμαχιών και συγκυβερνήσεων. Επ' αυτού ο Van der Bellen έχει αναφέρει πως από τον προεδρικό θώκο θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει μια κυβερνητική συμμαχία με ηγετική δύναμη το Κόμμα των Ελευθέρων (FPO), το οποίο μάλιστα στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται πρώτο ενόψει των εκλογών του 2018.

"Banana Republic"

Η Αυστρία εδώ και πολλές δεκαετίες κυβερνιέται από κεντρώα κόμματα και συνασπισμούς, γεγονός που αύξησε την οργή και αγανάκτηση των πολιτών εξαιτίας του δικομματισμού και τους οδήγησε στη λύση του FPO, όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο.

Καθοριστικής σημασίας στις πολιτικές εξελίξεις επίσης έχει διαδραματίσει το μεταναστευτικό, καθώς η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης έχει υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, ενώ παράλληλα η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο ειδικά στην επαρχία. Πρόκειται για έναν εκρηκτικό συνδυασμό που θα αποτελέσει τη λυδία λίθο στις σημερινές προεδρικές εκλογές.

Ανεξαρτήτως όμως του αποτελέσματος, οι Αυστριακοί θέλουν ένα σίγουρο αποτέλεσμα, καθώς ο πρώτος γύρος είχε λήξει με κωμικοτραγικά λάθη στη διαδικασία, που έκαναν αρκετά μέσα ενημέρωσης να υιοθετήσουν τον όρο "Banana Republic" για την οργάνωση της αυστριακής δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώτος γύρος των εκλογών είχε ακυρωθεί επειδή είχαν γίνει λάθη στην καταμέτρηση των ψήφων, αλλά και επειδή η... κόλλα στους φακέλους που έμπαιναν οι ψήφοι δεν ήταν αρκετά δυνατή Όσοι έχουν επιφορτιστεί πλέον με τη διαδικασία των εκλογών αυτήν τη φορά υπόσχονται να κάνουν τα πάντα κατά γράμμα, προκειμένου να αποφύγουν ένα νέο φιάσκο που πιθανώς να προκαλέσει μεγαλύτερη αγανάκτηση και να ενισχύσει την απάθεια των Αυστριακών στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Μπεν ξαναπήρε το όπλο του
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Μπεν ξαναπήρε το όπλο του
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ