2016-12-11 11:06:27
Φωτογραφία για ΒΑΪΝΤΜΑΝ: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ MONTE DEI PASCHI
Στο ενδεχόμενο συμμετοχής του ιταλικού δημοσίου στην ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Bundesbank, Τζενς Βάιντμαν, σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα FAZ. «Ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί ποτέ απολύτως» σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, ο οποίος απέδωσε σε πολιτικούς λόγους την απροθυμία συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε την Παρασκευή το αίτημα της Monte dei Paschi για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της ΑΜΚ έως τις 20 Ιανουαρίου και πλέον η ιταλική τράπεζα καλείται έως τις 31 Δεκεμβρίου να βρει νέα κεφάλαια, ύψους 5 δισ. ευρώ.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, μιλώντας στο Reuters, ανέφεραν ότι το ιταλικό δημόσιο θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ, με το ποσό των 2 δισ. ευρώ, εξέλιξη, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα παράσχει τις αναγκαίες εγγυήσεις προκειμένου το υπόλοιπο ποσό να καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια.


Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Βάιντμαν κατέστησε σαφές ότι «οι κανόνες του bail-in δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν» και ως εκ τούτου, θα πρέπει να εφαρμοστούν και στην προκείμενη περίπτωση. 

Σημειώνεται ότι οι νέοι κανόνες τραπεζικής διάσωσης προβλέπουν πλέον, ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή του δημοσίου στο πακέτο βοήθειας συνιστά και η συμμετοχή ομολογιούχων και μετόχων. Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με τη FAZ, θα μπορούσε να αποφευχθεί εφόσον το ιταλικό δημόσιο προχωρήσει στην αγορά μετατρέψιμαν ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης 40.000 μικροεπενδυτών. Αυτή η λύση, δηλαδή της μερικής κρατικοποίησης, εμπίπτει στις εξαιρέσεις του bail-in, με αποτέλεσμα τη μη ζημίωση επενδυτών, καταθετών και ομολογιούχων.

ΑΜΠΕ 

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ