2016-12-13 13:43:14
Φωτογραφία για Στα χέρια του Άσαντ το Χαλέπι, στο 90% της πόλης ο στρατός
Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του έχουν αναλάβει πλέον τον πλήρη έλεγχο όλων των συνοικιών στο Χαλέπι που εγκατέλειψαν οι αντάρτες, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του στρατού.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έκανε χθες έκκληση μέσω email στις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν τη ζωή των αμάχων, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την ανησυχία του για τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που κάνουν λόγο για θηριωδίες στο Χαλέπι εις βάρος αμάχων, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα, ανακοίνωσε ο εκρόσωπός του αργά χθες το βράδυ.

Χθες Δευτέρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν περισσότερες από τις μισές εναπομείνασες περιοχές που ήλεγχαν οι αντάρτες στο Χαλέπι και οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών περιορίστηκαν σε λίγες συνοικίες στη δυτική όχθη του ποταμού που διαπλέει την πόλη.

Η ανακατάληψη όλων των περιοχών των ανταρτών στο Χαλέπι θα είναι η μεγαλύτερη νίκη επι του πεδίου της μάχης για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του, αποτελούμενους από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, το Ιράν και σιίτες πολιτοφύλακες.


Για τους αντάρτες θα είναι μία σφοδρή ήττα που θα τους αφήσει μία μικρή μόνο παρουσία στις κυριότερες πόλεις της χώρας. Εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλο μέρος της επαρχίας δυτικά του Χαλεπίου και την Ιντλίμπ, επίσης στη βορειοδυτική Συρία.

Έπειτα από ημέρες σφοδρών βομβαρδισμών των περιοχών των ανταρτών, οι αεροπορικές επιδρομές περιορίστηκαν σημαντικά αργά χθες το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως περιέγραψε ένας δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται στην πόλη.

Ο αξιωματούχος του στρατού δήλωσε ότι οι αντάρτες εγκαταλείπουν την πόλη σε «κατάσταση πανικού», αλλά ένας αξιωματούχος που εδρεύει στην Τουρκία και ανήκει στην παράταξη Τζάμπα Σαμίγια του Χαλεπίου δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι οι αντάρτες άνοιξαν νέο μέτωπο κατά μήκος του ποταμού.

Μέχρι χθες το βράδυ η κυβερνητική πλευρά πανηγύριζε και όπως ο δημοσιογράφος του Reuters περιέγραψε οι σφαίρες «έπεφταν σαν βροχή» καθώς οι στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα θριαμβευτικά.

Παράλληλα, χιλιάδες επιπλέον κάτοικοι εγκατέλειπαν την πόλη μεταφέροντας ό,τι μπορούσαν να διασώσουν από τα υπάρχοντά τους, κάποιοι ακόμη και με αναπηρικά αμαξίδια, προτού ξεσπάσει δυνατή νεροποντή αργά το βράδυ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ