2016-12-14 19:39:48
Φωτογραφία για ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΣΙΠΡΑ  «ΠΑΓΩΝΟΥΝ» ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Η διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχει προσωρινά «παγώσει», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μεταθέτοντας τη σχετική απόφαση για τον προσεχή Ιανουάριο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, αποτελεί απόρροια των εξαγγελιών του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τις παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους και κατοίκους του Αιγαίου.

«Οι διαδικασίες για την υλοποίηση των σχετικών μέτρων έχουν ''παγώσει'', έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των παροχών από τους θεσμούς» έσπευσε να εξηγήσει ο εκπρόσωπος του ESM, σε γραπτή του δήλωση προς το πρακτορείο Bloomberg. «Το διοικητικό συμβούλιο θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει για το πώς θα συνεχίσει» πρόσθεσε καταλήγοντας. Το Bloomberg επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης προϋποθέτει μία σειρά αποφάσεων από τον ESM και τον EFSF.


Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup, Mίκαελ Ράινς, ανήρτησε στο Twitter ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Οι θεσμοί έχουν καταλήξει ότι οι δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται να είναι εκτός του πλαισίου των συμφωνηθέντων. Επομένως δεν υπάρχει ομοφωνία προς το παρόν, για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Θα περιμένουμε την πλήρη έκθεση των θεσμών τον Ιανουάριο».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε από τους θεσμούς «να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, συμφωνούν με τις επιταγές του προγράμματος βοήθειας». Μάλιστα, ανέφερε πως το Βερολίνο αναμένει «γρήγορη απάντηση επί του θέματος ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι η συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα προχωράει με βάση του κανόνες του ESM. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είχε υποστηρίξει ότι τα πρώτα μέτρα για το χρέος θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή εντός του Ιανουαρίου.

Μαξίμου: Συνιστούμε ψυχραιμία

Συνιστούμε ψυχραιμία, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή το «πάγωμα» της διαδικασίας εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τον ESM, αλλά και τις αναφορές του εκπροσώπου του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, βάσει των οποίων οι εξαγγελίες Τσίπρα φαίνεται να είναι εκτός του πλαισίου των συμφωνηθέντων. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Επίσης, την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ή έστω την παραμονή του ως τεχνικού συμβούλου, ώστε να μην καθορίζει τις αποφάσεις για την Ελλάδα με την ιδιότητα του χρηματοδότη, φέρεται ότι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από την Άγκελα Μέρκελ. Ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε χαρακτηριστικά: «Εφόσον το ΔΝΤ δεν βοηθάει στο ζήτημα του χρέους, δεν το χρειαζόμαστε».

Την ίδια ώρα, οι ίδιες πηγές συνδέουν τις ευρύτερες εξελίξεις με την αντίδραση της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Αν αυτή είναι αρνητική, τότε «το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα και η οικονομία δεν μπορεί να περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις σε άλλα κράτη - μέλη», λένε χαρακτηριστικά στο Μαξίμου.

Σόιμπλε: Είναι συμβατές οι παροχές με το πρόγραμμα;

Να εξετάσουν αν οι παροχές τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις στους εταίρους και πιστωτές της Ελλάδας ζητεί από τους θεσμούς το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, επικαλούμενο την ανάγκη να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Μετά από σχετικές πληροφορίες γερμανικών εφημερίδων, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, σε γραπτή του απάντηση στην Deutsche Welle, επισημαίνει: 

«Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τα συμφωνηθέντα». «Γι΄ αυτό και ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συμφωνούν με τις επιταγές του προγράμματος βοήθειας» προστίθεται.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, το Βερολίνο αναμένει «γρήγορη απάντηση επί του θέματος ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος». 

Στην απάντηση προς την D.W., επισημαίνεται ακόμη πως «για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας είναι απολύτως απαραίτητο να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς ή να ακυρώνονται χωρίς προαναγγελία».

Απάντηση ΥΠΟΙΚ στον Σόιμπλε

«Προφανώς όλα τα θέματα/μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή το κάλεσμα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς τους εκπροσώπους των δανειστών να εξετάσουν αν οι παροχές τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων.

Κομισιόν: Υπό την αξιολόγηση των θεσμών οι εξαγγελίες Τσίπρα

Υπό την αξιολόγηση των θεσμών βρίσκονται οι παροχές του Αλέξη Τσίπρα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, σύμφωνα με όσα υποστήριξε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου. Όπως ανέφερε αναλυτικά, οι Βρυξέλλες βρίσκονται εν αναμονή της αξιολόγησης των μέτρων που ανήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Οι εξαγγελίες «συζητούνται και αξιολογούνται» στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, έσπευσε να προσθέσει.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ