2016-12-16 15:21:24
Φωτογραφία για Η ανάπτυξη έρχεται στην… Κρήτη – 35,6 εκ. ευρώ επενδύονται στο νησί
Χρηματοδότηση για επενδύσεις 35,6 εκ. ευρώ που θα υλοποιηθούν στην Κρήτη μέσω των τεσσάρων Αναπτυξιακών Εταιρειών του νησιού και του ΟΑΚ από τα προγράμματα Leader και Αλιείας ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης στη συνάντηση του σήμερα στην Περιφέρεια με τους Προέδρους και τα στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) και των τεσσάρων Αναπτυξιακών του νησιού επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί το πνεύμα ενότητας και καλής συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στη Περιφέρεια, τις Αναπτυξιακές και τον ΟΑΚ τονίζοντας ότι έτσι μόνο θα γίνει απορρόφηση των κονδυλίων για να μπορέσουμε ως Κρήτη να λάβουμε επιπλέον χρηματοδότηση  από το αποθεματικό το οποίο υπάρχει. Το ποσό που ανακοινώθηκε από τον Περιφερειάρχη αφορά επενδύσεις για χρηματοδοτήσεις αναπτυξιακών έργων στους Δήμους-ανάπτυξη υπαίθρου, στους τομείς του τουρισμού, της νεανικής επιχειρηματικότητας, αλλά και σε καινοτόμες βιώσιμες δράσεις.


Το ποσό των 35,6 εκ. ευρώ αντιστοιχεί ανά φορέα υλοποίησης ως εξής:

-Αναπτυξιακή Ηρακλείου 15.000.000

-Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης 7.150.000

-Αναπτυξιακή Λασιθίου 6.750.000

-ΑΚΟΜΜ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ 6.700.000

Σύνολο Leader και Πρόγραμμα Αλιείας 35.600.000 ευρώ

Δείτε εδώ την πλήρη κατανομή

Στ. Αρναουτάκης: Στόχος μας η εξασφάλιση πρόσθεσης χρηματοδότησης

«Μετά την έγκριση από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Αποστόλου για το πρόγραμμα Leader και τον τομέα της Αλιείας η Κρήτη χρηματοδοτείται με 35,6 εκ. ευρώ. Θα περιλαμβάνονται δράσεις για τον αγροτικό τομέα, την ενδοχώρα, και τα δυο προγράμματα τα διαχειρίζονται οι 4 Αναπτυξιακές της Κρήτης. Εμείς από την πλευρά την δική μας έχουμε μια άριστη συνεργασία με όλες της Αναπτυξιακές και αυτό που πρέπει να δούμε είναι πως θα απορροφήσουμε τους σημαντικούς αυτούς οικονομικούς πόρους και πως θα μπορέσουμε να πάρουμε επιπλέον χρηματοδότηση από το αποθεματικό το οποίο υπάρχει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι εδώ και χρόνια έχουμε «κτίσει» άριστη συνεργασία με τις Αναπτυξιακές, γιατί την προηγούμενη περίοδο δεν είχαν απορροφηθεί όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, σήμερα όμως έχουμε 35,6 εκ. και ο στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση. Οι φορείς, προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να υποβάλλουν προτάσεις, ο ιδιωτικός τομέας, και με την συνεργασία έχει αποδειχτεί καταφέρνουμε πολλά περισσότερα για την ανάπτυξη της Κρήτης».

1-1

Φ. Καζάκης (διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ): «Στόχος η σωστή κατάρτιση της ομάδας διαχείρισης»

«Ο ΟΑΚ διαχειρίζεται το Leader και την αλιεία για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και για τους Δυτικούς δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και πρόκειται για χρηματοδότηση 7,15 εκ. ευρώ. Θέλουμε την ενεργή συμμετοχή των δήμων και των ιδιωτών και στόχος μας είναι η μέγιστη απορρόφηση, διεκδικούμε πρόσθετους πόρους. Στόχος τώρα είναι να καταρτιστεί σωστά η ομάδα διαχείρισης ούτως ώστε να μπορέσει να φέρει εις πέρας γρήγορα το έργο και να διεκδικήσουμε επιπλέον πόρους»

Γ. Στεφανάκης (πρόεδρος Αναπτυξιακής Λασιθίου και δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου): Στόχος μας η ανάπτυξη στην ύπαιθρο

«Ο στόχος μας είναι να ενεργοποιηθεί δραστικά η ανάπτυξη στην ύπαιθρο, έχουμε συστήσει μια επιτροπή για το Leader που αποτελείται από το σύνολο των παραγωγικών τάξεων του νομού, των αγροτών, των αλιέων, τουριστικών φορέων, τους νέους, γυναικείοι συνεταιρισμοί κ.α. με συνολική χρηματοδότηση 6,75 εκ. ευρώ.  Ο σκοπός είναι να χρηματοδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις στους ΟΤΑ για την ανάπτυξη της υπαίθρου αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στους νέους και στους ανέργους, με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της νεανικής επιχειρηματικότητας, με καινοτόμες βιώσιμες δράσεις».

Μ. Καλλέργης (πρόεδρος ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης και δήμαρχος Ανωγείων): Το δικό μας πρόγραμμα αφορά την γεωργική ανάπτυξη»

«Το δικό μας χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 6,7 εκ. ευρώ αφορά χρηματοδοτήσεις δράσεων γεωργικής ανάπτυξης, ένα πολυτομεακό πρόγραμμα εστιασμένο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής και πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να δώσει ένα συμπληρωματικό εισόδημα στον πρωτογενή μας τομέα  με στόχο την ανάπτυξη της υπαίθρου. Η περιοχή μας έχει ενιαία χαρακτηριστικά σε οικονομικό πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο και θα επιδιώξουμε την ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών τάξεων με ειδικά κριτήρια σε αυτή την κατεύθυνση».

Μ. Κοκοσάλης (πρόεδρος Αναπτυξιακής Ηρακλείου και δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων): «Στόχος μας έργα σε ΟΤΑ και ιδιωτικό τομέα»

«Το πρόγραμμα που καλούμαστε να διαχειριστούμε ως Αναπτυξιακή Ηρακλείου ανέρχεται στο ποσό των 15 εκ. ευρώ, 11.050.000 στο Leader και 3.950.000 στο πρόγραμμα αλιείας. Στόχος μας είναι να εκτελέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα σε επίπεδο ΟΤΑ αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου ήταν πρώτη στην Ελλάδα σε απορροφητικότητα και θα επιδιώξουμε να πάρουμε και περισσότερα κονδύλια από το αποθεματικό ώστε να τα διαχειριστούμε στο μέλλον. Τα έργα που θα ενταχθούν στο δημόσιο κομμάτι θα πρέπει να είναι ώριμα, να υπάρχουν μελέτες ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των έργων και στους διαγωνισμούς  έτσι θα μπορέσουμε στη συνέχεια να ζητήσουμε πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, και αυτό ισχύει και για τις προτάσεις των ιδιωτών».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ