2016-12-17 21:03:11
Φωτογραφία για To 15% των νέων οχημάτων που θα πωληθούν το 2025 θα είναι «αυτόνομα»
Με ψηφιακούς ρυθμούς μετασχηματίζεται και η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία την επόμενη δεκαετία εκτιμάται ότι θα “δει” αλλαγές, που δεν συνέβησαν αθροιστικά στη διάρκεια του περασμένου αιώνα. Αν και δεν λείπουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι τα “αυτόνομα οχήματα” (χωρίς οδηγό) απέχουν από τη μαζική εμπορική παραγωγή και πώληση, οι αναλυτές προβλέπουν ένα ψηφιακό μέλλον για την αυτοκινητοβιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Canalys, το 15% των νέων οχημάτων, που θα πωληθούν παγκοσμίως το 2025, θα είναι “αυτόνομα οχήματα” είτε με όρους πλήρους, είτε μερικής αυτονομίας.

Οι αναλυτές της εταιρείας επιμένουν ότι το νέο στοίχημα για τον κλάδο είναι πως θα αξιοποιήσει και θα ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες, προσφέροντας στο χρήστη μια ψηφιακή εμπειρία οδήγησης με καινοτόμες υπηρεσίες και δυνατότητες.

Η Canalys, αν και υπογραμμίζει ότι τόσο η αυτοκινητοβιομηχανία, όσο και πολλές εταιρείες τεχνολογίας, εργάζονται προς την εποχή των “αυτόνομων οχημάτων”, διευκρινίζει ότι θα χρειαστεί μια τεράστια προσπάθεια, προκειμένου η βιομηχανία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής, ώστε τα “αυτοκινούμενα οχήματα” να αποκτήσουν ευρεία εμπορική διάσταση.


Γι’ αυτό, η Canalys εκτιμά ότι μόνο το 1,3% των αυτοκινήτων, που θα πωληθούν συνολικά το 2016, θα προσφέρει μερική αυτονομία, ενώ τα μόνα αυτοκίνητα με όρους πλήρους αυτονομίας το τρέχον έτος θα είναι για σκοπούς έρευνας και ανάπτυξης ή θα χρησιμοποιούνται σε μικρές δημόσιες δοκιμές.

Εμπορικό λανσάρισμα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Canalys τα ελάχιστα αυτοκίνητα, που θα διατεθούν το 2016 παγκοσμίως και θα έχουν μερική αυτονομία, θα προέρχονται από premium μάρκες της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η δε λειτουργία της αυτονομίας θα είναι προαιρετική και όχι τυποποιημένο εργοστασιακό χαρακτηριστικό του οχήματος. Οι αναλυτές αναφέρουν ως παραδείγματα το “Autopilot” από την Tesla, το “Pilot Assist” από τη Volvo, το “Intelligent Drive” από τη Mercedes-Benz και το “Traffic Jam Assist” από την Audi και BMW.

Η λειτουργία της αυτονομίας, σύμφωνα με την ανάλυση, θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να φτάσει σε επίπεδα μαζικής παραγωγής, γεγονός που - κατά τους αναλυτές - αντικατοπτρίζει τον αργό ρυθμό της καινοτομίας και το υψηλό επίπεδο συντηρητισμού στην αυτοκινητοβιομηχανία σε ό,τι αφορά ρυθμιστικά θέματα.

Πάντως, η Canalys βλέπει αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης, διαπιστώνοντας ότι όλο και περισσότεροι κατασκευαστές ανακοινώνουν πλέον σχέδια αυτόνομα οχήματα, οδηγώντας τον ανταγωνισμό σε ένα μπαράζ επενδύσεων στην ψηφιακή καινοτομία. Άλλωστε, πλέον και οι ίδιες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας προσαρμόζουν τη στρατηγική τους, βλέποντας στην αυτοκινητοβιομηχανία μια τεράστια ευκαιρία …παράπλευρων εσόδων.

Το μέλλον

Περιγράφοντας το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης, η Canalys εξηγεί ότι τα πρώτα χρόνια, τα οχήματα θα έχουν υβριδική αυτονομία, με εναλλαγή μεταξύ των επιπέδων της αυτονομίας, ανάλογα με την οδήγηση, το περιβάλλον, το είδος του δρόμου, την ταχύτητα, την κίνηση. Πλήρης αυτονομία, η οποία δεν χρειάζεται κατ' ανάγκη τον άνθρωπο στο τιμόνι του οδηγού, θα είναι δυνατή, αρχικά, μόνο σε προκαθορισμένα τμήματα του δρόμου, ειδικούς διαδρόμους ενός αυτοκινητόδρομου, ζώνες μιας πόλης, πανεπιστημιουπόλεις ή χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.

“Η ανάπτυξη νέων αυτόνομων τεχνολογιών οδήγησης θα σηματοδοτήσει μια ριζοσπαστική αλλαγή για την αυτοκινητοβιομηχανία. Οι ρυθμιστικές Αρχές θα πρέπει να αγκαλιάσουν τη νέα τεχνολογία και να συνεργαστούν με την αυτοκινητοβιομηχανία. Την ίδια στιγμή, η απαιτούμενη τεχνολογία δεν πρέπει να επηρεάζει δραματικά το κόστος του οχήματος. Ταυτόχρονα, ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα πρέπει να επανεξεταστεί, ώστε να επιτρέψει την αυτόνομη οδήγηση στο μέλλον, η οποία θα διευκολύνει και εν τέλει την εξάλειψη της κυκλοφοριακής συμφόρησης και την αύξηση της ασφάλειας στους δρόμους”, αναφέρει η Canalys.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ