2016-12-18 17:48:18
Φωτογραφία για DW: Ζουν στο φόβο οι Κούρδοι Γερμανίας
Πόλεμος εναντίον του ΡΚΚ, τρομοκρατία, αποτυχημένο πραξικόπημα, καταδόσεις: η συγκρουσιακή εσωτερική πολιτική της Τουρκίας αντανακλάται και στους Τούρκους της Γερμανίας, που απογοητεύονται από τη γερμανική στάση.

O Αλί Τόπρακ δεν ξέρει πλέον που ανήκει. Ο πρόεδρος της Κουρδικής Κοινότητας Γερμανίας είναι εξοργισμένος, όχι μόνο από την πολιτική αλλά και από τα ΜΜΕ της Γερμανίας. «Ανήκω από τον περασμένο Ιούλιο στο συμβούλιο του δεύτερου κρατικού καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ZDF εκπροσωπώντας την ομάδα των μεταναστών. Πάντα όταν αναφέρομαι σε αυτά τα θέματα, επικρατεί εκκωφαντική σιωπή από γερμανικής πλευράς». 

Ρήγμα στην τουρκική κοινωνία της Γερμανίας 

Με «αυτά τα θέματα» ο Τόπρακ εννοεί το ρήγμα της τουρκικής κοινότητας στη Γερμανία. Φοβάται ότι θα αρχίσει κυνήγι μαγισσών. «Πρέπει να υπάρξει το πρώτο θύμα από τους οπαδούς του Ερντογάν για να αντιληφθεί τη δραματικότητα της κατάστασης η γερμανική πολιτική;» αναρωτιέται μιλώντας στη Deutsche Welle
. Τρία εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στη Γερμανία, οι περισσότεροι των οποίων είναι Σουνίτες, Αλεβίτες και Κούρδοι. Είναι με διαφορά η πολυπληθέστερη ομάδα μεταναστών. Ο Γκεκάι Σουφουόγλου είναι ο πρόεδρος όλων των τουρκικών κοινοτήτων της Γερμανίας. Η οργάνωσή του διεκδικεί το ρόλο συνομιλητή ολόκληρης της τουρκικής κοινότητας, κάτι πολύ δύσκολο αυτήν την περίοδο. Το εσωτερικοπολιτικό κλίμα στην Τουρκία είναι δηλητηριασμένο με φόβο και μίσος. Άραγε θα μεταφερθεί η διένεξη στη Γερμανία; Η τουρκική εσωτερική πολιτική γίνεται έντονα αισθητή στη Γερμανία», απαντά προσεκτικά. «Έχει γίνει ήδη σαφές σε όλες τις μεγάλες διαδηλώσεις των οπαδών και πολέμιων του κόμματος του Ερντογάν AKP των περασμένων χρόνων». 

Το ρήγμα βαθαίνει με ευθύνη της Άγκυρας, η οποία το τροφοδοτεί. Η Τουρκική Ισλαμική Ένωση Ιδρυμάτων για τη Θρησκεία, DITIB, είναι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος στη Γερμανία με 700 τζαμιά. Πριν λίγο καιρό έγινε γνωστό ότι οι ιμάμηδες της ένωσης γράφουν εκθέσεις για δραστηριότητες δήθεν συνεργατών των πραξικοπηματιών στην Τουρκία. Κατάσκοποι ιμάμηδες στη Γερμανία που στέλνει εδώ η Τουρκία; 

«Εγκαταλελειμμένοι από τη Γερμανία» 

Η DITIB έστειλε γραπτή ανακοίνωση που αναφέρει ότι λανθασμένη συμπεριφορά μεμονωμένων ατόμων δεν πρέπει να οδηγήσει στην παρεμπόδιση των θρησκευτικών, κοινωνικών και ειρηνικών δραστηριοτήτων των υπόλοιπων ιμάμηδων. «Οι ιμάμηδες είναι εταίροι μας, μας στηρίζουν. Όποιος δρα εκτός των πραγματικών αρμοδιοτήτων του, δρα εκτός του σκοπού της ένωσης». Η συζήτηση για τη DITIB δείχνει πόσο στενές είναι οι σχέσεις της γερμανικής με την τουρκική εσωτερική πολιτική. Η έδρα της DITIB είναι στην Κολωνία, πρόσκειται όμως στην τουρκική θρησκευτική υπηρεσία Diyanet στην Άγκυρα. Οι ιμάμηδες είναι τούρκοι κρατικοί υπάλληλοι. Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους συμπατριώτες του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου να καταδίδουν επικριτές του στο εσωτερικό και το εξωτερικό. 

Για τον Αλί Τόπρακ η στάση του DITIB δηλητηριάζει το κλίμα στην τουρκικη κοινότητα Γερμανίας. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που να χαίρονται τη δημοκρατία και την κοινωνική ελευθερία και να στηρίζουν σε μιαν άλλη χώρα μια δικτατορία. Πόσο καιρό θα αποδεχόμαστε αυτήν την αντίφαση;», λέει. «Για πρώτη φορά δεν αισθάνομαι ασφάλεια στην πατρίδα μου, τη Γερμανία». Εκείνο που τον εξοργίζει κυρίως είναι η έλλειψη τόλμης των γερμανών πολιτικών να αντιμετωπίσουν κατάματα το πρόβλημα. «Η καγκελάριος τις προάλλες κάλεσε τους τουρκικής καταγωγής πολίτες να σέβονται τις αρχές τις χώρας, ωστόσο πολλοί αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τη γερμανική πολιτική». 
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ