2012-05-19 11:59:01
Φωτογραφία για Και επίσημα απο σήμερα η νεα προεκλογική περίοδος
Στις 9 το πρωί θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Βουλής Αθ. Παπαϊωάννου. Οι διεθνείς πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα η χώρα μας έχουν ενταθεί, και όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Αθήνα και στο εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει το βράδυ της 17ης Ιουνίου.

Σε προεκλογική περίοδο βρίσκεται και τυπικά πλέον η χώρα, καθώς το πρωί θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο της Βουλής και την διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου.

Μετά την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου και τις άκαρπες διαβουλεύσεις που ακολούθησαν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, οι επαναληπτικές εκλογές χαρακτηρίζονται ως οι κρισιμότερες μετά τη Μεταπολίτευση.

Όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν παραλείπουν ούτε για μία ημέρα τις αναφορές στη χώρα μας, ενώ καθημερινά υπάρχουν δημοσιεύματα που θέλουν τους Ευρωπαίους να εξετάζουν πιθανά σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.


Συναντήσεις με τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, εν όψει των εκλογών αλλά και της διεξαγωγής των πανελληνίων εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πικραμμένος επισκέφθηκε στις 10 το πρωί το υπουργείο Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων και στις 14:00 θα βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πριν διαλυθεί η Βουλή πραγματοποιήθηκε η εκλογή νέου προεδρείου.

Συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές, από τους οποίους 112 ψήφισαν λευκό και δύο άκυρο.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Αντιπρόεδροι

•Α' Αντιπρόεδρος: Τραγάκης Γιάννης (ΝΔ) με 202 ψήφους

•Β' Αντιπρόεδρος: Νάκος Αθανάσιος (ΝΔ) με 202 ψήφους

•Γ' Αντιπρόεδρος: Ταλιαδούρος Σπύρος (ΝΔ) με 202 ψήφους

•Δ' Αντιπρόεδρος: Κουράκης Αναστάσιος (ΣΥΡΙΖΑ) με 167 ψήφους

•Ε' Αντιπρόεδρος: Γρηγοράκος Λεωνίδας (ΠΑΣΟΚ) με 208 ψήφους

•ΣΤ' Αντιπρόεδρος: Τσαρουχά-Κόλλια Μαρία (Ανεξάρτητοι Έλληνες) με 185 ψήφους

•Ζ' Αντιπρόεδρος: Παντελάκη Ελπίδα (ΚΚΕ) με 190 ψήφους

Κοσμήτορες

•Κοντογιώργος Κωνσταντίνος (ΝΔ)

•Κοψαχείλης Τιμολέων (ΝΔ)

•Δούρου Ειρήνη (ΣΥΡΙΖΑ)

Γραμματείς

•Αυγερινοπούλου Διονυσία - Θεοδώρα (ΝΔ)

•Δήμας Χρήστος (ΝΔ)

•Καραγκούνης Κωνσταντίνος (ΝΔ)

•Σενετάκης Μάξιμος (ΝΔ)

•Κωνσταντοπούλου Ζωή (ΣΥΡΙΖΑ)

•Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος (ΠΑΣΟΚ)

Η εκλογή Πολύδωρα

«Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Και αυτούς που με ψήφισαν και αυτούς που έριξαν λευκό. Ευχαριστώ και τον Αντώνη Σαμαρά που με πρότεινε», δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Σώματος λίγο μετά την εκλογή του.

Την ικανοποίησή του για το ότι η Βουλή «κρατήθηκε όρθια στην πιο δύσκολη κοινοβουλευτική περίοδο μεταπολεμικά» εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, σε δηλώσεις του κατά την παράδοση της προεδρίας στον Βύρωνα Πολύδωρα.

Ο κ. Πετσάλνικος υπενθύμισε επίσης τη «σημαντική μείωση των δαπανών της Βουλής», που επετεύχθη κατά τη θητεία του - μείωση που, όπως ανέφερε, ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2009 (-30%) κατόπιν μείωσης των αποδοχών των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής, αλλά και των λειτουργικών της εξόδων.

Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε και στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν επί θητείας του, με κατάργηση των μονιμοποιήσεων μετακλητών και ανακλητών υπαλλήλων και στελέχωση της Βουλής αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ, «περιορισμό του θεσμού της βουλευτικής ασυλίας μονάχα στον πραγματικό του πυρήνα» και υιοθεσία των παιδιών, εκείνων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον.

Τέλος, ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σε κάθε περίπτωση όρθια εντός της Ευρωζώνης».

Παραλαμβάνοντας την προεδρία της Βουλής, ο Βύρων Πολύδωρας επιβεβαίωσε «την αξιοσύνη, νομική κατάρτιση και πνεύμα οικονομίας και συνεργασίας», που επέδειξε ο Φ. Πετσάλνικος κατά τη διάρκεια της θητείας του, αναφέροντας - απευθυνόμενος προς τον προκάτοχό του - ότι «οι αρετές σας αυτές, αποτελούν τη δική σας παρακαταθήκη σε όλους εμάς και στους Καστοριανούς που σας θέλουν ενεργό».

Ο κ. Πολύδωρας σημείωσε επίσης ότι ως Α' αντιπρόεδρος της Βουλής, μαζί με τον Φ. Πετσάλνικο «προστατέψαμε το κύρος του Κοινοβουλίου που εβάλλετο αδίκως» εξέφρασε την κατανόησή του για τον «πόνο του λαού» και αναγνώρισε την υποχρέωση του πολιτικού κόσμου «να βγάλουμε τον λαό στο ξέφωτο της δημιουργίας και της ανάπτυξης».

Σε ό,τι αφορά δε τη δική του βραχύβια θητεία, καθώς η Βουλή αναμένεται να κλείσει μέχρι αύριο, παρατήρησε πως δεν στερείται σημασίας, καθώς εξασφαλίζει «τη θεσμική και λειτουργική συνέχεια του Κοινοβουλίου».

Από τον Κανονισμό του Σώματος, προβλέπεται τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου να προέρχονται από συγκεκριμένο κόμμα, ως εξής:

•Ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΝΔ).

•Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ).

•Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ).

•Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

•Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ).
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ