2016-12-22 14:02:27
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΣΑΛΕΥΘΕΙ Ο ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ
      Μήνυμα Στουρνάρα για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης

«Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσει έγκαιρα η β΄ αξιολόγηση ώστε να μην αμφισβητηθεί το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί και να καταφέρει η χώρα να βγει μπροστά με περισσσότερη αισιοδοξία» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων (Equity Fund of Funds). Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το 2017 η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη με υψηλούς ρυθμούς και εξέφρασε τη βαθιά πίστη της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός θεσμός που να επιθυμεί να διασαλευθεί αυτός ο οδικός χάρτης και η πορεία εξόδου από την κρίση ή να αποθαρρυνθούν οι επενδυτές και να αποδυναμωθεί η ανάκαμψη της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εντυπωσιακή και ιστορικών διαστάσεων προσαρμογή και αλλαγή πορείας» της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι το 2016 «ανακτήσαμε την αναπτυξιακή μας δυναμική, πραγματοποιήσαμε μία δημοσιονομική προσαρμογή υπερκαλύπτοντας τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα»
. Όπως ανέφερε: «Η αλλαγή αυτή της πορείας της οικονομίας που συντελέστηκε το τελευταίο διάστημα δεν είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής υποτίμησης, αλλά της εφαρμογής ενός σχεδίου δραστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην οικονομία». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε στη συνέχεια ότι η μεταρρυθμιστική αυτή προσπάθεια αναγνωρίστηκε τόσο από τον ΟΟΣΑ, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από τους εκπροσώπους των κρατών του Eurogroup «σχεδόν όλων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών ο Πρωθυπουργός είπε ότι είναι μία κίνηση που ανοίγει «σημαντικούς ορίζοντες στην ελληνική οικονομία». «Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών είναι μια επενδυτική πλατφόρμα που θα έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο σχήμα για την επιχειρηματικότητα που συνδυάζει τη χρηματοδότηση, την εμπειρία από θεσμικούς φορείς και την ευελιξία για τη δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων.

Το Ταμείο αυτό, συνέχισε, θα συγκεντρώνει χρηματοδοτικούς πόρους 260 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κεφάλαια, από κρατικούς πόρους και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ενώ χάρη στις συνέργειες με τις ελληνικές τράπεζες και το σχέδιο Γιούνκερ ο αντίκτυπός του στην ελληνική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ.

Επισήμανε ακόμη ότι η δημιουργία του Ταμείου θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση μίας παθογένειας του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου και την ελληνικής κοινωνίας, της μαζικής φυγής από τη χώρα υψηλά εξειδικευμένων νέων επιστημόνων.

Μήνυμα Στουρνάρα για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης

Την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης υπογράμμισε από πλευράς του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι συνιστά προϋπόθεση για τη συνέχιση των καλών αποτελεσμάτων της οικονομίας και τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης. Από το βήμα εκδήλωσης για την ίδρυση του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, ο κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε την εκτίμηση πως η προοπτική εξόδου από την κρίση και η επιστροφή σε διατηρήσιμη και εξωστρεφή ανάπτυξη, είναι και πάλι ορατή.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέστησε αναγκαία την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας. Οι δύο αυτοί παράγοντες, εξήγησε, θα δράσουν ως καταλύτης στην αναδιάρθρωση της οικονομίας και θα θέσουν τις βάσεις για μία πιο βιώσιμη ανάπτυξη.

Κάνοντας ειδική μνεία στην προσέλκυση επενδύσεων, εκτίμησε ότι οι νέες επενδύσεις θα διευρύνουν την εξαγωγική βάση και θα βελτιώσουν την ποιότητα των ελληνικών εξαγωγών, διευκολύνοντας την καινοτομία και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών.

Αναφερόμενος τέλος, στην ίδρυση του Ταμείου, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης και η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των επιχειρήσεων, θα συμβάλλει έμμεσα και στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, της μείωσης δηλαδή, του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ