2012-05-19 21:27:57
Φωτογραφία για Ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον κακό εαυτό του...!!!
Του Γιάννη Σπ. Παργινού

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου, το εκλογικό σώμα εξέφρασε το θυμό του. Το ΠΑΣΟΚ, ήταν το κύριο θύμα αυτής της συμπεριφοράς, καθώς κρίθηκε υπεύθυνο για την ακραία κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. 

Στις επόμενες κάλπες, ο πολίτης θα κληθεί να επιλέξει κυβέρνηση ή έστω απλά να δείξει κάποιο σχήμα συνεργατικό. Κατ επέκταση το κριτήριο της κυβερνησιμότητας θα παίξει κύριο και πρωτεύοντα ρόλο στην επιλογή του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επάξια κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πολιτικό μας σκηνικό στην βουλή που μόλις διαλύθηκε και εμφανίζεται πρώτος σε πολλές από τις μέχρι σήμερα δημοσιευθείσες δημοσκοπήσεις ενόψει της επόμενης κάλπης. Παρά ταύτα, είναι ο πρωτάρης στο ρόλο του άμεσου διεκδικητή της εξουσίας. Η έλλειψη εμπειρίας είναι εμφανής, η ανομοιογένεια μιας σαφούς και πειστικής προς τα έξω επιχειρηματολογίας είναι κάτι παραπάνω από διακριτή και τα κενά στην πρόταση εξουσίας είναι βροντώδη
. Ως κόμμα εξουσίας όμως δέχεται τα σφοδρά πυρά από την Νέα Δημοκρατία, η οποία ισότιμα διεκδικεί την εξουσία, ενώ ως κύριος πόλος της κεντροαριστεράς δέχεται τα φίλια πυρά από τις πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν ενεργότερο ρόλο στον εν λόγω χώρο. Μέσα σ αυτό το λίαν πολεμικό μέτωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ, καλείται να οργανώσει καλύτερα την εκλογική του εμφάνιση, να διαλευκάνει αμφιλεγόμενα σημεία του οικονομικού του προγράμματος, να προτάξει πρόσωπα με ευκρινείς και σαφείς προτάσεις στο δημόσιο λόγο και να αναδείξει τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμμαχίες του. Με απλά λόγια, οι εκλογές της 6ης Μαΐου προήγαγαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό κόμμα εξουσίας κι ως τέτοιο οφείλει να αρχίσει να συμπεριφέρεται από τούδε και στο εξής.

                     Ο Τσίπρας σε ευρωπαϊκά forum

         Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα αρχίσει κύκλο περιοδειών στην Ευρώπη με στόχο να έχει συναντήσεις με προσωπικότητες κύρους και διεθνούς εμβέλειας. Ο στόχος είναι ευνόητος και διπλής στόχευσης. Κατ αρχήν να πείσει το εσωτερικό ακροατήριο, - είναι και αντιπρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς - ,  ότι έχει πρόσβαση και σχέσεις με εγνωσμένου κύρους ανθρώπους και στο εξωτερικό ακροατήριο να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα κυβερνώσας, έστω και διεκδικητικής, αριστεράς κι επ ουδενί κίνημα ανατροπής και διαμαρτυρίας…!!!

         «Γεγονός ευρωπαϊκής κλίμακας» χαρακτήρισαν δύο Γάλλοι πανεπιστημιακοί την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 6ης Μαΐου στην Ελλάδα, με κοινό τους άρθρο στην αριστερή γαλλική εφημερίδα Libération. Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι «σε μια χώρα που αποσυντίθεται ολοένα και πιο γρήγορα, εκεί που απλώνεται η παραληρηματική σκιά των νεοναζί, αυτός ο αριστερός σχηματισμός ενσαρκώνει την μοναδική αχτίδα ελπίδας. Ενάντια στον εκφυλισμό της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης, η εναλλακτική περνάει από την Αθήνα». Ο καθηγητής Οικονομίας Σεντρίκ Ντιράν και ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Ραζμίγκ Κεσεγιάν δεν φείδονται εγκωμιαστικών χαρακτηρισμών. «Μια νέα ριζοσπαστική αριστερά δεν αποτελεί απλή πρόσθεση κινημάτων, αλλά προτείνει μια στρατηγική χειραφέτησης. Ξεκάθαρα πολιτική, γνωρίζει ότι η κατάκτηση του Κράτους αποτελεί στοιχείο αποφασιστικής σημασίας για την για την εκκίνηση μιας διαδικασίας μετασχηματισμού της κοινωνίας. Γνωρίζει όμως και ότι αυτή η κατάκτηση θα είναι ανίσχυρη αν δεν συνοδεύεται από λαϊκές κινητοποιήσεις μεγάλης κλίμακας»…,

          «Από κάθε άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να μας δώσει ένα μάθημα. Αδιάλλακτος στα σημαντικά - το όχι στη λιτότητα -, αλλά δεχόμενος τον διάλογο, κατατρόπωσε την ελληνική σοσιαλδημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ για την επιλογή του να συμμαχήσει με τη Δεξιά, παραμένοντας (ο ΣΥΡΙΖΑ) πάντα σε διάλογο με τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα» συνεχίζουν στο κοινό εγκωμιαστικό άρθρο τους στην γαλλική εφημερίδα της αριστεράς.

        Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του, το Παρίσι, κατέστησε σαφές πως επιθυμεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και το Ευρώ, απλά θέλει να αλλάξει τη συνταγή του μνημονίου την οποία και θεωρεί καταστρεπτική για την Ελλάδα.

                     Πιέζονται ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ

         Αναμφίβολα και σαφέστατα, τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών δεν ήταν και τόσο ευχάριστα για τον Περισσό. Το ΚΚΕ όχι μόνον εγκατέλειψε την Τρίτη θέση στο κομματικό μας σύστημα αλλά είδε τον κύριο ιδεολογικό του αντίπαλο, με την νέα πολιτική του πρόταση, να εγκαθίσταται στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με αξιώσεις να διεκδικεί την εξουσία. Είναι κοινός τόπος, σε όλες της βαθμίδες του κομματικού μας συστήματος, πως ο άκαμπτος πολιτικός λόγος που αρθρώθηκε προεκλογικά από την Αλέκα Παπαρήγα, αν δεν οδήγησε ψηφοφόρους του ΚΚΕ στον όμορο ΣΥΡΙΖΑ, οπωσδήποτε ανέκοψε την προσέλευση ψήφων από άλλους χώρους και τους έσπρωξε στην αγκαλιά της Κουμουνδούρου. Οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στον Περισσό, συγκλίνουν στην άποψη ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα ανοίξει η συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας στο ΚΚΕ, η οποία με τη σειρά της θα έχει επιπτώσεις και στην μέχρι τώρα σκληρή κι άκαμπτη γραμμή που ακολούθησε το κόμμα και το προσομοίασε με το αδελφό κόμμα της βόρειας Κορέας ενώ παράλληλα το περιθωριοποίησε στην ευρωπαϊκή αριστερά.

         Σε ό, τι αφορά, την Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, οι απόψεις είναι ταυτόσημες. Λειτούργησε ως κύριος υποδοχέας ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα θα συνθλιβεί ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα απομεινάρια του άλλοτε κραταιού κινήματος. Η εν λόγω κοινή παραδοχή, ώθησε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, να διερευνήσει τις πιθανότητες να διαδραματίσει συγκεκριμένο ρόλο στη διάρκεια των διεργασιών για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή ειδικού σκοπού. Πολλοί δε ισχυρίζονται πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε κάποια φάση, συζήτησε ακόμα και την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Ωστόσο, η πολιτική μπλόφα έγινε άμεσα αντιληπτή από την ηγεσία της Κουμουνδούρου με αποτέλεσμα να ναυαγήσουν τα όποια σχέδια και να οδηγηθεί η χώρα και πάλι σε εκλογές.   

        Σ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, η ΔΗΜΑΡ, ακολουθεί την τακτική που θα της επιτρέψει να αντισταθεί αποτελεσματικά στο «ρεύμα» του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κορυφαία στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου, εκφράζουν την πεποίθηση πως ένας προσεκτικός διμέτωπος αγώνας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό που χρειάζεται η Δημοκρατική Αριστερά. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν τα στελέχη του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, στην πρόσφατη κοινή σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκλογικής Επιτροπής. Η ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξει να προβληθεί ως τρίτος πόλος, καλά συγκροτημένος, αντίβαρο στην «καρικατούρα δικομματισμού», όπως αποκαλούν τα στελέχη της το σκηνικό που έχει αναδείξει ως βασικούς «μονομάχους» τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ. Για να δείξει ότι η διελκυστίνδα ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «καρικατούρα δικομματισμού», η ΔΗΜΑΡ θα επιχειρήσει να πείσει πως είναι απλουστευτική η ιδέα πως οι δυο αυτές πολιτικές δυνάμεις αντιπροσωπεύουν το δίλημμα «Μνημόνιο εναντίον Αντι- Μνημονίου » και ταυτόχρονα καταλογίζει στο ΣΥΡΙΖΑ «λαϊκισμό», «αριστερισμό»

          Οι εκλογές της 6ης Μάιου ανέδειξαν τις δυνάμεις της ελληνικής αριστεράς διεκδικήτριες της εξουσίας. Κι ως τέτοιες αρχίζουν να συμπεριφέρονται.  
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κομπλέ η ΑΕΚ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κομπλέ η ΑΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ