2012-05-20 08:30:02
Φωτογραφία για ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΕΩΣ 20% ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Επιβάλλεται βαρύς φόρος με τα εκκαθαριστικά του 2012

Στην «προκρούστεια κλίνη» του Μνημονίου ΙΙ μπαίνουν από μεθαύριο, για τρίτη φορά μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, οι κύριες και επικουρικές συντάξεις (θα υποστούν περικοπές έως 20% και, μάλιστα, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012). 

Η εφαρμογή του μέτρου, το οποίο συμφώνησε με την Τρόικα και στη συνέχεια νομοθέτησε η κυβέρνηση Παπαδήμου, ξεκινά από το ΙΚΑ και εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα Ταμεία. Εξαίρεση θα αποτελέσει το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημόσιων Υπαλλήλων, το οποίο άρχισε να υλοποιεί αυτή τη νέα, επώδυνη κοινωνικά ρύθμιση από τα τέλη του Απριλίου.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, η οποία εκδόθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες (στις 16 Μαΐου ‘12) από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με την οποία δίδονται οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι μειώσεις τόσο από το φορέα αυτό όσο και από το σύνολο των οργανισμών κύριας και επικουρικής ασφάλισης, «τα ποσά της μηνιαίας κύριας σύνταξης των συνταξιούχων που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ το μήνα, μικτά, θα μειωθούν κατά 12%, αναδρομικά από τις αρχές του έτους»
. Το μέτρο αυτό, το οποίο, σημειωτέον, έπρεπε να είχε αρχίσει να υλοποιείται από όλα τα Ταμεία πριν από τα τέλη του αμέσως προηγούμενου μήνα, αλλά η κυβέρνηση Παπαδήμου το «πάγωσε» προσωρινά για... τεχνικούς λόγους, θα έχει εφαρμογή και σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τις αρχές του έτους.

Ποιοι εξαιρούνται από τις περικοπές

Σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου και των ερμηνευτικών εγκυκλίων, από τις νέες μειώσεις στις κύριες και στις επικουρικές εξαιρούνται:

-Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή αναπηρίας, οι οποίοι λαμβάνουν το εξω-ιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας

-Τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων, καθώς και οι ορφανικές οικογένειες αυτών

-Οι αιμορροφιλικοί, μεταμοσχευμένοι από συμπαγή όργανα, οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, οι συνταξιούχοι που παίρνουν το εξω-ιδρυματικό επίδομα και πάσχουν από μυ-ασθένεια, ακρωτηριασμό, φωκομέλεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, οι συνταξιούχοι γονείς, αδέλφια και σύζυγοι αναπήρων καθώς και τα συνταξιούχα ορφανά και από τους δύο γονείς παιδιά που πάσχουν από νοητική υστέρηση, αυτισμό ή πολλαπλές βαριές αναπηρίες

-Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία

-Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος, καθώς και όσοι πήραν σύνταξη γήρατος αλλά μετά τη συνταξιοδότησή τους απέκτησαν αναπηρία.

Δεν φτάνουν όμως αυτά. Θα αρχίσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2012 να μας παρακρατούν από το μισθό μας την εισφορά αλληλεγγύης του 2013, θα πληρώσουμε νωρίτερα και την εισφορά του 2012. Αυτή θα αποτυπωθεί όχι σε ένα πολυεκκαθαριστικό όπως συνέβη φέτος αλλά στο ετήσιο εκκαθαριστικό φορολογίας εισοδήματος.

Η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει κατάργηση του αφορολογήτου των 30.000 ευρώ που θέσπισε πέρυσι η κυβέρνηση για τους νέους κάτω των 35 ετών που θα έκαναν τώρα το επαγγελματικό τους ξεκίνημα.

Όσον αφορά στο εκκαθαριστικό του 2012, το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται ότι θα προχωρήσει σε ευκολίες πληρωμής για το εκκαθαριστικό του 2012 προκειμένου να μην πέσουν όλα τα βάρη μαζί στους φορολογούμενους. Μέριμνα λαμβάνεται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα πρέπει και αυτοί να πληρώσουν νωρίτερα το τέλος επιτηδεύματος

Έτσι που έγιναν τα πράγματα, με το εκκαθαριστικό του 2012 θα πρέπει να πληρώσουμε:

*Την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011

*Τον φόρο εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2011 ο οποίος θα είναι σαφώς μεγαλύτερος καθώς θα λείψουν οι φορολογικές απαλλαγές ενώ θα φανούν οι επιπτώσεις και από τη μείωση του αφορολογήτου.

*Τον φόρο επιτηδεύματος των ελεύθερων επαγγελματιών

Με τροποποίηση της φορολογικής διάταξης που συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο, οι φορομπήχτες εφηύραν άλλο ένα χαράτσι: συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και νέοι κάτω των 30 ετών θα έχουν αφορολόγητο 9000 ευρώ μόνο αν το εισόδημά τους –πραγματικό ή τεκμαρτό- είναι μικρότερο των 9000 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, το αφορολόγητο θα μειώνεται και γι’ αυτούς στις 5000 ευρώ.

Έτσι, προκύπτει ότι ο γεράκος με τη σύνταξη των 800 ευρώ, θα ακουμπήσει –και μάλιστα αναδρομικά από την 1/1/2011- 460 ευρώ στην εφορία.

Όνειδος κύριοι!

Η διάταξη του άρθρου 38 αναμορφώνεται ως εξής:

«Για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών, για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες όπως ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου αυτού ή συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ορίζεται στις 9000 ευρώ εφόσον το δηλωθέν εισόδημα, πραγματικό ή αυτό που προκύπτει με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου, δεν υπερβαίνει τις 9000 ευρώ».

«Ειδικά για τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου, όταν το συνολικό τους εισόδημα είναι από 9000 ευρώ και άνω, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την ανωτέρω κλίμακα, περιορίζεται ώστε το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου να μην υπολείπεται του ποσού των 9000 ευρώ»

 Δηλαδή ο 80αρης με τη σύνταξη των 700 ευρώ, έχει ήδη χάσει από πέρυσι τα δώρα και τα επιδόματα. Τώρα του ζητούν να πληρώσει και φόρο 440 ευρώ παρακαλώ και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011. Θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και ταυτόχρονα θα κληθεί να πληρώσει το χαράτσι των 440 ευρώ με το εκκαθαριστικό του 2012.

Μέσω του μισθού ή της σύνταξης θα παρακρατείται και η εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει νέα γενναία περικοπή στις αποδοχές από την 1η Ιανουαρίου 2012, μια περικοπή η οποία θα έρθει να προστεθεί σε αυτή που θα γίνει λόγω της μείωσης του αφορολογήτου.

Ο στόχος του υπουργείο Οικονομικών προφανής: να μην χρειαστεί να περιμένει τα πολυεκκαθαριστικά του 2012 για να γεμίσει τα δημόσια ταμεία αλλά να πάρει όλα τα χρήματα προκαταβολικά. Προφανώς, η παρακράτηση θα γίνει με βάση τον μηνιαίο μισθό (ή τη σύνταξη) κάθε μήνα ο οποίος θα ετησιοποιείται. Δηλαδή, τα λογιστήρια θα πολλαπλασιάζουν το μισθό επί 12 (αν πρόκειται για τον δημόσιο τομέα) ή επί 14 αν πρόκειται για τον ιδιωτικό τομέα. Αν το αποτέλεσμα είναι μικρότερο των 20.000 ευρώ, η παρακράτηση θα αντιστοιχεί στο 1% του μισθού. Αν το αποτέλεσμα είναι από 20.000 έως 50.000 ευρώ θα γίνεται με 2% ενώ από 50.000 έως 100.000 ευρώ θα γίνεται με συντελεστή 3%. Για αποδοχές άνω των 100.000 ευρώ, η παρακράτηση θα γίνεται με 4%.

Η παρακράτηση φόρου θα συμψηφίζεται με το εκκαθαριστικό που θα εκδίδεται αφού δηλώσουμε στην εφορία τα εισοδήματα του 2011. Προκύπτει όμως το εξής ερώτημα: η εισφορά αλληλεγγύης αφορά στα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς. Αν πάμε και στη λογική της παρακράτησης, σημαίνει ότι το 2012 θα πληρώσουμε διπλό χαράτσι:

Πρώτον διότι μέσω της παρακράτησης θα αρχίσουμε να πληρώνουμε την εισφορά για τα εισοδήματα του 2012 η οποία κανονικά θα έπρεπε να καταβληθεί το 2013 και

Δεύτερον διότι μέσω του εκκαθαριστικού του 2012 θα πρέπει να πληρωθεί η εισφορά για τα εισοδήματα του 2011.

Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε και να μην παρασυρόμαστε από τις φρούδες προεκλογικές υποσχέσεις των πολιτικών μας
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ