2012-05-20 12:53:02
Φωτογραφία για Η Νέα; Δημοκρατία όμηρος του πριμ των 5ο εδρών...!!!
Του Γιάννη Σπ. Παργινού

Το φάντασμα του εκλογικού νόμου Κώστα Σκανδαλίδη, με το πριμ των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα και με την προσαύξηση των 10 εδρών από τον Προκόπη Παυλόπουλο, πλανάται στον γαλάζιο ορίζοντα 

Όλες οι ασκήσεις επί χάρτου στις οποίες επιδίδονται οι ανώτατοι επιτελείς, ενόψει των επερχόμενων εκλογών, στοχεύουν στην κατάκτηση της πρωτιάς, όχι ως ποσοστιαία υπεροχή στο εκλογικό σώμα έναντι των πολιτικών αντιπάλων, αλλά επειδή το κόψιμο του νήματος επιβραβεύεται κι από το έπαθλο των επιπλέον εδρών.

Πάνω σ αυτήν την αριθμητική πραγματικότητα, η οποία διαστρεβλώνει τα μέγιστα και προκλητικότατα την λαϊκή ετυμηγορία, καταστρώνονται τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας, όπως και κάθε άλλο κόμματος που ισότιμα μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία.

                               Σάλπισμα για συστράτευση

      Τα αποτελέσματα της περασμένης εκλογικής αναμέτρησης προκάλεσαν σοκ στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν και έδειχναν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, περιέλουσαν με κρύο ιδρώτα και ρίγη τα ανώτατα επιτελεία. Οι φωνές που ήθελαν


επάνοδο της Ντόρας Μπακογιάννη κι άλλων στελεχών στην παράταξη και προ πολλού είχαν ανοίξει δίαυλους επικοινωνίας, πολλαπλασιάστηκαν κι οι πιέσεις προς τον πρόεδρο, Αντώνη Σαμαρά, έγιναν πιο ασφυκτικές. Η παράταξη έπρεπε να διευρυνθεί. Προσωπικά, ο πρόεδρος, διείδε μια διαδικασία ποσοστιαίας ενδυνάμωσης της παράταξης και μιας ανάλογης μεγέθυνσης των δικών του πιθανοτήτων να αναδειχθεί πρωθυπουργός από τις επικείμενες κάλπες. Ταυτόχρονα όμως, αντέδρασαν οι στενοί επιτελείς και προσωπικοί φίλοι του κ. Σαμαρά που ένιωθαν να μειώνεται η δική τους πολιτική πλατφόρμα και παράλληλα να προσφέρεται κομμάτι κομματικής εξουσίας στην μακροχρόνια αντίπαλο, που γι αυτούς παραμένει κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Επιπλέον δε, η εκλογική λίστα που επιβάλλεται καθώς οι εκλογές διεξάγονται εντός 18μήνου από τις προηγούμενες, δημιουργεί πλείστα όσα τεχνικά προβλήματα στην όποια διεύρυνση. Η κ. Μπακογιάννη, διεκδικεί, για τους δικούς της ανθρώπους, εκλόγιμες θέσεις στις υπό κατάρτιση λίστες. Στην περίπτωση που γίνουν αποδεκτές οι εν πολλοίς δίκαιες απαιτήσεις της πρώην υπουργού, είναι σαφές πως θα υποχωρήσουν σε μη εκλόγιμες θέσεις οι ήδη εκλεγέντες από την προηγούμενη αναμέτρηση. Εύκολα δε, νοείται πως το πρόβλημα θα γίνει ακόμα πιο σύνθετο και δισεπίλυτο εάν από τις επικείμενες κάλπες η γαλάζια παράταξη δεν κατακτήσει την πρωτιά και απολέσει τις 50 και πλέον έδρες που είχε κερδίσει στις 6 Μαΐου.

           Ανώτερα στελέχη της γαλάζιας παράταξης, ευρισκόμενα πολύ κοντά στον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά, προτείνουν να βρεθεί μια φόρμουλα μετεκλογικής συνεργασίας με την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Στέφανο Μάνο και τον κ. Τζήμερο. Προς τούτο προκρίνουν τη συνένωση των τριών κομμάτων τους, ώστε να καταστεί δυνατή η είσοδός τους στη Βουλή και σε δεύτερη φάση, μετεκλογικά, να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία. Οι θιασώτες μιας τέτοιας εξέλιξης, υποστηρίζουν πως μια προεκλογική ένταξή τους θα επιφέρει πλήγμα στην κεντρώα πτέρυγα της παράταξης αφού κι οι τρεις προαναφερθέντες έχουν χαρακτηριστεί ως υπέρ φιλομνημονιακή. Αντίθετα, οι οπαδοί της προεκλογικής ένταξης προτάσσουν την ανάγκη να έρθει η Νέα Δημοκρατία πρώτη και να λάβει το πριμ των 50 εδρών που της δίνει ο εκλογικός νόμος, κάτι το οποίο μπορεί να χαθεί από μια ενδεχόμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.   

       Η Ντόρα Μπακογιάννη, από την πλευρά της, εξηγεί ότι θα προτιμούσε να ενταχθεί στη Νέα Δημοκρατία ως πρόεδρος της ΔΗΣΥ μαζί με τους υποψήφιους βουλευτές της και το δίκτυο στελεχών που έχει δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα. Λόγω, όμως, του εκλογικού νόμου κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Θα ενταχθεί, λοιπόν, στην ενιαία λίστα υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας και ενδέχεται να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ώστε να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες στην Α' Αθηνών. Από την πλευρά των στελεχών που ακολούθησαν την κ. Μπακογιάννη στη δημιουργία της ΔΗΣΥ, δηλώνουν ότι, «Θα συνεργαστούμε με τη Νέα Δημοκρατία αλλά η αυτονομία μας θα διατηρηθεί».

                             Σύγχυση στον ΛΑΟΣ

        Σύγχυση υπάρχει τόσο εντός του ΛΑΟΣ, όσο κι εκτός αυτού για τα μελλούμενα. Κατ αρχήν υπάρχουν πρώην βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματος που θέλουν πάση θυσία να ενταχθούν στην Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα, εκφράζεται κι η ακριβώς αντίρροπη πρόταση με στελέχη που θα προτιμούσαν να ιδιωτεύσουν παρά να σκεφτούν μια επάνοδο στην Συγγρού, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης δηλώνει έτοιμος να ανασυστήσει το κόμμα του. Ωστόσο, οι δυσκολίες για επανάληψη του εγχειρήματος είναι τόσο μεγάλες που ψάχνει έναν ευγενή συμβιβασμό κι έντιμο συμβιβασμό, που θα άρμοζε σε έναν πρώην πρόεδρο κόμματος.

        Υπέρ της δημιουργίας της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης -ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ- με την ένταξη του ΛΑΟΣ και των στελεχών του στη Νέα Δημοκρατία τάχθηκε ευθέως ο Θανάσης Πλεύρης. O κ. Πλεύρης ανέφερε ότι πρέπει ο ΛΑΟΣ να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά για επανένωση των κομμάτων της Κεντροδεξιάς. «Πατριωτικό καθήκον δεν είναι να διατηρούμε τις κομματικές μας ταυτότητες αλλά να γίνουμε ανάχωμα στο ενδεχόμενο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» είπε, τονίζοντας ότι αν δεν πεισθεί ο Γιώργος Καρατζαφέρης να επανέλθει στη Νέα Δημοκρατία, ο ίδιος θα πράξει κατά συνείδηση. Παρόμοια στάση αναμένεται να κρατήσει κι ο πρώην βουλευτής, του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

         Νέα Δημοκρατία εγγύηση για Ευρώπη κι Ευρώ

      «Μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να συσπειρώσει όσους θέλουν να αντισταθούν στην καταστροφή της εξόδου από την Ευρώπη». Με τη δήλωση του αυτή, χθες στην κοινοβουλευτική του ομάδα ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να εμφανίσει το κόμμα του ως τη μόνη σταθερά του πολιτικού συστήματος, γεγονός που θα τον βοηθήσει στην αύξηση των εκλογικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, έτσι ώστε όχι μόνο να διατηρήσει την εκλογική πρωτιά αλλά να υπάρξει και μια «καθαρή» διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Το μήνυμα αυτό πιστεύουν ότι θα λειτουργήσει αποτελεσματικά σε συνδυασμό όμως με την αποδόμηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.Η αποδόμηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και η αποδυνάμωσή του μπορεί να επιτευχθεί κατά τους επιτελείς της Συγγρού μόνον με τη συσπείρωση των ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι - κεντροδεξιοί». Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σαμαράς σε όλες σχεδόν τις μετεκλογικές παρεμβάσεις του αναφέρεται στους «νοικοκυραίους» και προβάλλει παράλληλα την ανάγκη προσήλωσης στο ευρώ, την οποία συνδυάζει με την πολιτική σταθερότητα και την ασφάλεια. Τον στόχο αυτό εξυπηρετεί δε και το άνοιγμα το οποίο κάνει ο πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης προς όλες τις πολιτικές προσωπικότητες του χώρο της κεντροδεξιάς.
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ