2012-05-20 12:53:45
Φωτογραφία για Περιοδεία του Α.Τσίπρα σε Γαλλία και Γερμανία
Είναι «γεγονός ευρωπαϊκής κλίμακας», όπως το χαρακτήρισε η γαλλική (αριστερή) εφημερίδα «Liberation», το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου με την εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν στο 17%; Στην Κουμουνδούρου είναι πλήρως πεπεισμένοι ότι είναι, γι' αυτό και ο κ. Αλ. Τσίπρας ξεκινά αύριο περιοδεία στη Γαλλία και μεθαύριο στη Γερμανία για να συναντήσει τους ομοϊδεάτες του στο πλαίσιο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συνοδευόμενος από επίλεκτους κομματικούς παράγοντες οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με το βαρύ καθήκον της διαμόρφωσης ενός πειστικού οικονομικού προγράμματος διεξόδου από την κρίση που μαστίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία, το οποίο θα πρέπει να τεθεί πλέον με πλήρη σαφήνεια ενώπιον των πολιτών στην πορεία προς τις εκλογές.

Εχοντας αντιληφθεί πως το περιπετειώδες «ταξίδι» που ξεκίνησε την 6η Μαΐου μπορεί να εξελιχθεί σε «οδύσσεια», στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι αυτή τη φορά όλα θα κριθούν από το κατά πόσον θα καταστεί εφικτό να τεθεί ενώπιον των πολιτών ένα ευκρινές και εξειδικευμένο πλαίσιο της οικονομικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως ασάφειες και θολά σημεία.


Ετσι στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας «οδικός χάρτης», ο οποίος θα αποτυπώνει τους άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει μια αριστερή κυβέρνηση, εφόσον προκύψει η απαραίτητη «αριθμητική» στις 17 Ιουνίου, στην κατεύθυνση υπέρβασης του μνημονίου με την «ακύρωσή» του - και όχι την «καταγγελία» του, όπως αρχικώς διακηρύχθηκε, ή την επαναδιαπραγμάτευσή του -, μέσω της διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου για μια «ισχυρή πολιτική διαπραγμάτευση» με τους ευρωπαίους εταίρους «όχι για το μνημόνιο αλλά για την εφαρμοζόμενη πολιτική στη χώρα μας, καθώς και στην Ευρώπη» σε φιλολαϊκή τροχιά.

Με το ευρωπαϊκό ταξίδι του ο κ. Αλ. Τσίπρας αυτό που επιδιώκει δεν είναι μόνο η εξαγωγή «επαναστατικής εμπειρίας» και η στήριξη από την ευρωπαϊκή Αριστερά, που ήδη του την έχει παράσχει, αλλά κυρίως η ανταλλαγή γνώσης σε επίπεδο επεξεργασίας θέσεων, προτάσεων και αναζητήσεων σχετικά με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκ μέρους της Αριστεράς. Για τον κ. Τσίπρα το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και ως εκ τούτου η αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη, μετά και την εκλογή του κ. Φρανσουά Ολάντ στη γαλλική προεδρία, διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο.

«Οχι» μονομερείς ενέργειες

Εχοντας να αντιμετωπίσει τη μετωπική επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον του τόσο η ΝΔ όσο και το ΠαΣοΚ, αποδίδοντάς του σκοπιμότητα όσον αφορά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά και επικίνδυνα πολιτικά κίνητρα όσον αφορά την επιμονή του στην αμετακίνητη αντιμνημονιακή «γραμμή» που έχει χαράξει, ο κ. Τσίπρας έχει αποσαφηνίσει ότι δεν τίθεται θέμα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για μονομερείς ενέργειες έναντι των δανειστών μας, με το επίκεντρο της προσοχής του να εστιάζεται στο νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης που πρέπει να διαμορφωθεί ώστε να υπάρξει αλλαγή ρότας στην εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας.

Αν και αναγνωρίζει ότι ο «δρόμος που προτείνουμε μπορεί να έχει κινδύνους», όπως έχει πει, πιστεύει ότι «υπάρχουν μεγάλες δόσεις ελπίδας» και δηλώνει ότι όλες οι προσπάθειες πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της ευρωζώνης, και ας τον κατηγόρησε εμμέσως ο κ. Αλ. Αλαβάνος ότι δεν λέει καθαρά την αλήθεια: «Υπάρχει η άποψη ότι αν η Αριστερά πει στον κόσμο όλη την αλήθεια (ότι η έξοδος από το μνημόνιο οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ), θα χάσει την επαφή της με την κοινωνία» έγραψε ο κ. Αλαβάνος προκαλώντας τη δυσφορία της Κουμουνδούρου για τη στάση που τηρεί ακόμη και σε αυτή την κρίσιμη φάση ο άλλοτε ένοικός της. «Η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ σημαίνει διάλυση της ευρωζώνης» διαμηνύει ο κ. Τσίπρας και ως εκ τούτου θεωρεί ότι είναι άσφαιρα πυρά οι σχετικές απειλές που εκτοξεύονται από ευρωπαϊκούς κύκλους αλλά και από τον κ. Αλαβάνο.

«Δεν φοβάμαι για τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης, μπορούμε να τα καταφέρουμε» δηλώνει με κάθε ευκαιρία ο κ. Τσίπρας, διαμηνύοντας πάντως προς όλες τις κατευθύνσεις ότι σε κάθε περίπτωση «εμείς δεν πρόκειται να μπούμε στο μνημονιακό μπλοκ». Αλλωστε το μνημόνιο μετά το αποτέλεσμα των εκλογών «έχει απονομιμοποιηθεί και έχει ακυρωθεί», όπως έχει δηλώσει ο κ. Τσίπρας (και) ενώπιον των πολιτικών αρχηγών, υπογραμμίζοντάς τους ότι «εμείς δεν μιλάμε για μονομερείς ενέργειες, αλλά για ριζική αλλαγή αυτής της πολιτικής», με επανεξέταση του μνημονίου καθώς και όλου του πλαισίου στρατηγικής (Σύμφωνο Σταθερότητας κτλ.).

Ευρύτερη απεύθυνση

Απομένει να υλοποιηθεί ο φιλόδοξος στόχος του κ. Τσίπρα, δηλαδή ο διπλασιασμός των εδρών που διασφάλισε στις 6 Μαΐου (με 21% ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να εκλέξει 115 βουλευτές), ώστε να μπορέσει να επαναφέρει δυναμικά στο τραπέζι την πρότασή του για μια αριστερή κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να φέρει εις πέρας τον φιλόδοξο στόχο της ακύρωσης της μνημονιακής πολιτικής και των δυσμενών επιπτώσεών της.

Οι σκέψεις που κυριάρχησαν στην Κουμουνδούρου από την ως τώρα εμπειρία είναι ότι δεδομένης της άρνησης του ΚΚΕ να συμπράξει σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, αλλά κυρίως λόγω της ευρείας υποστήριξης που απέσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ προσελκύοντας ψηφοφόρους από το ΠαΣοΚ, από τη ΝΔ και από το ΚΚΕ, η κυβερνητική πρόταση αποκτά ευρύτητα. Ετσι σημειώνεται μια μετατόπιση από την αρχική θέση σε ένα σχήμα ευρύτερο, μια «προοδευτική κυβέρνηση με επίκεντρο την Αριστερά», όπως την προσδιορίζουν στελέχη του κόμματος. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας άλλωστε έχει μιλήσει για την ανάγκη συγκρότησης μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης με πυρήνα την Αριστερά, απευθύνοντας ανοιχτή πρόταση-πρόσκληση προς άλλες δυνάμεις (από τις υγιείς σοσιαλιστικές δυνάμεις εντός ή εκτός ΠαΣοΚ ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, τους Οικολόγους Πράσινους κτλ.).

Οι ιδέες στον «πρωινό καφέ» και οι αντιδράσεις- Ανοιγμα με λύση Δρεττάκη και Αρσένη

Στο πλαίσιο της απεύθυνσης μιας ανοιχτής πρότασης-πρόσκλησης προς άλλες δυνάμεις για τη συγκρότηση μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης με πυρήνα την Αριστερά ήταν και η προσέγγιση με την κυρία Λούκα Κατσέλη και την «Κοινωνική Συμφωνία». Ωστόσο, η ιδέα να προτείνει ο κ. Αλ. Τσίπρας για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον κ. Γ. Αρσένη, σύζυγό της και πρώην υπουργό του ΠαΣοΚ, με τον οποίο είχε συγκρουστεί πολιτικά ο ΣΥΝ, προκάλεσε αναταράξεις τόσο στην «Κοινωνική Συμφωνία» (από την πλευρά του κ. Χ. Καστανίδη) όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως από τον χώρο των εκπαιδευτικών και της Νεολαίας). Σύμφωνα με πληροφορίες γκρίνιες υπήρξαν και για τη δεύτερη επιλογή του κ. Τσίπρα στο πρόσωπο του τέως πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προτού κυριαρχήσει στον «πρωινό καφέ» της Κουμουνδούρου το πρόσωπο του κ. Αρσένη, η ιδέα που είχε πέσει στο τραπέζι, αλλά δεν καρποφόρησε, αφορούσε το πρόσωπο του κ. Εμ. Δρεττάκη, πρώην υπουργού Οικονομικών του ΠαΣοΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου και συνεργαζόμενου κατόπιν με το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ, από τον οποίο αποχώρησε το 1993.

Λ.Σταυρόπουλος / ΒΗΜΑ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ