2017-11-14 11:17:18
Φωτογραφία για Κύπρος: Πράματα και θάματα στις Φυλακές - Τι εντοπίζει ο Γεν. Ελεγκτής
Φως στα άδυτα των Φυλακών έριξε ο Γενικός Ελεγκτής. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στο πλαίσιο των προνοιών του άρθρου 116 του Συντάγματος, διεξήγαγε οικονομικό έλεγχο στις Φυλακές για το 2016.

Ανάμεσα στα ευρήματά του συγκαταλέγονται αρκετά στοιχεία τόσο για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων όσο και για τους δεσμοφύλακες, αλλά και τη γενικότερη λειτουργία των Φυλακών.

Το ακινητοποιημένο όχημα.. που έκαιγε βενζίνη γιατί το είχαν για κλιματιστικό!

Εντύπωση προκαλεί η αναφορά του Γ.Ε. για συγκεκριμένο όχημα εντός των Φυλακών, το οποίο είχε συγκεκριμένη αποστολή να επιτελέσει στα πλαίσια των λειτουργιών ελέγχου του τμήματος. Το εν λόγω όχημα φαίνεται, μετά από ελέγχους, ότι έκαψε βενζίνη σαν ένα… ταξί, εντούτοις, όμως, δεν καταγράφηκε ποτέ κίνηση! Ο λόγος; Το όχημα ήταν ακινητοποιημένο και κάποιοι το λειτουργούσαν ως κλιματιστικό.

Συγκεκριμένα, με βάση το βιβλίο κίνησης, το εν λόγω υπηρεσιακό όχημα για συγκεκριμένη χρονική περίοδο χρησιμοποιείτο αποκλειστικά για τη διενέργεια περιπολιών κατά μήκος της Πτέρυγας 9, στο πλαίσιο υλοποίησης συγκεκριμένου σχεδίου ασφαλείας των Φυλακών και όπως πληροφορήθηκε ο Ελεγκτής από τους υπεύθυνους δεσμοφύλακες, παρόλο που η εν λόγω εποχούμενη περίπολος εκτελείται επί 24ώρης βάσης, το υπηρεσιακό όχημα τις πλείστες ώρες παραμένει ακινητοποιημένο σε συγκεκριμένο χώρο της ανοικτής Φυλακής και ο εκάστοτε εν υπηρεσία δεσμοφύλακας επιτηρεί τον τομέα ευθύνης του από τη θέση του οδηγού του οχήματος.

Από  περαιτέρω διερεύνηση του εν λόγω θέματος, διαφάνηκε ότι, κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία στατικής επιτήρησης της Πτέρυγας "9", ο κινητήρας του οχήματος εξακολουθεί να παραμένει σε συνεχή λειτουργία, προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα κλιματισμού του εσωτερικού της καμπίνας του οχήματος, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τα παραπάνω ευρήματα του ελέγχου.  Σημειώνεται ότι, επιπλέον του υπό αναφορά υπηρεσιακού οχήματος, έχουν χρησιμοποιηθεί κατά διαστήματα  για τον ίδιο σκοπό και τα οχήματα με αριθμούς εγγραφής KBK 083, MPK 986, MNM 627 και MNM 414, γεγονός που επαληθεύεται από τα αντίστοιχα βιβλία κινήσεώς τους.

Επισημαίνεται ότι, επιπρόσθετα της υπερκατανάλωσης καυσίμων, η τακτική αυτή προκαλεί πρόωρη φθορά των κινητήρων των εμπλεκομένων οχημάτων, συνέπεια της αυξημένης καταπόνησης που υφίστανται λόγω της συνεχούς λειτουργίας τους σε κατάσταση ρελαντί
. Επιπρόσθετα, η περιοδική συντήρηση των οχημάτων, η οποία υλοποιείται μετά τη συμπλήρωση προκαθορισμένης χιλιομετρικής απόστασης, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ώρες λειτουργίας του κινητήρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διασφάλιση της μηχανικής κατάστασης των εν λόγω οχημάτων.

Οι αριθμοί που «μιλούν» για την κατασπατάληση: Όπως προκύπτει, ο μέσος όρος κατανάλωσης καυσίμου ανά χιλιόμετρο του συγκριτικού πίνακα «Α», παρουσιάζει ποσοστιαία αύξηση ύψους 356%, συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο μέσο όρο του πίνακα «Β». Ειδικότερα, με βάση τον μέσο όρο κατανάλωσης καυσίμου ανά χιλιόμετρο του πίνακα «Α» και δεδομένης της μέσης μηνιαίας τιμής της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων κατά τον μήνα Νοέμβριο του 2016, η οποία, βάσει της συμφωνίας πλαίσιο του Γενικού Λογιστηρίου (6/2013) ανερχόταν στα €0,93 το λίτρο, διαπιστώνεται ότι έχουν δαπανηθεί σε χρονικό διάστημα ενός μήνα συνολικά €235,00, ενώ το αντίστοιχο μηνιαίο κόστος με βάση τον μέσο όρο κατανάλωσης ανά χιλιόμετρο του πίνακα "Β" ανερχόταν μόλις στα €52,00.

Στο έλεος του Θεού το θέμα χορήγησης φαρμάκων στους κρατούμενους

Στην έκθεσή του, ο Ελεγκτής αναφέρεται και στην έλλειψη φαρμακοποιού στις Φυλακές και εισηγείται άμεση επίσπευση απόσπασης φαρμακοποιού στις Φυλακές. Εντύπωση προκαλούν, εξάλλου, τα εξής ευρήματα:

- Δεν υφίσταται σύστημα παρακολούθησης/καταγραφής των φαρμάκων.

- Δεν έχει οριστεί υπεύθυνος για την τήρηση του αποθέματος των φαρμάκων.

- Δεν διενεργείται επαλήθευση της ορθότητας του εκάστοτε αποθέματος φαρμάκων.

- Παραμένει ανέφικτη η επιβεβαίωση της ημερομηνίας λήξης του φαρμάκου.

Αύξηση στις υπερωρίες και τα επιδόματα

Στην έκθεση, εξάλλου, καταγράφεται και αύξηση σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες και τα επιδόματα. Συγκεκριμένα, η εν λόγω δαπάνη για το έτος 2016 ανήλθε στις €568.601 σε σύγκριση με €309.085 και €85.831 τα έτη 2015 και 2014 αντίστοιχα, δηλαδή σημειώθηκε σημαντική αύξηση κατά €259.516 ή  84%. Η υπό αναφορά αύξηση στις υπερωρίες οφείλεται εν μέρει στις αυξημένες άδειες ασθενείας δεσμοφυλάκων, καθώς και στις αυξημένες μεταφορές/συνοδείες καταδίκων το 2016 συγκριτικά με το 2015.

Από στοιχεία που τηρούνται στο αρμόδιο γραφείο του Τμήματος Φυλακών, παρατηρήθηκε ότι, για το έτος 2016, από σύνολο 419 εργαζομένων, ποσοστό της τάξεως του 17% έλαβε άδεια ασθενείας πέραν των 42 ημερών, ενώ ποσοστό περίπου 8% έλαβε άδεια ασθενείας από 35-42 ημέρες. Το αντίστοιχο ποσοστό για το έτος 2017, μέχρι και τον Ιούλιο, ανέρχεται στο 8%  για άδειες ασθενείας πέραν των 42 ημερών και 2% για άδειες ασθενείας από 35-42 ημέρες. Λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις που παρατηρούνται στη στελέχωση των Φυλακών, τα ανωτέρω ποσοστά κρίνονται σημαντικά και συνεπώς συστήνεται η παρακολούθηση του θέματος από τη Διεύθυνση.

Από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε, παρατηρήθηκαν και φέτος κάποιες περιπτώσεις όπου το προσωπικό καθυστερεί να προσκομίσει τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά/δικαιολογητικά των αδειών ασθενείας. Επίσης, παρατηρήθηκαν και ορισμένες περιπτώσεις που δεν αναγράφεται η ημερομηνία προσκόμισης του πιστοποιητικού/δικαιολογητικού.

Γραμμένες άδειες με μολύβι.. αντί μελανιού

Ο κατάλογος προσωπικού έκτακτης κλήσης, που καταρτίζεται κατόπιν σχετικής έγκρισής του από τη Διεύθυνση, υπόκειται σε διάφορες αλλαγές αναφορικά με τα μέλη που θα είναι σε επιφυλακή. Οι αλλαγές αυτές, ωστόσο, διενεργούνται πρόχειρα, χωρίς να λαμβάνεται η απαραίτητη έγκριση έστω και εκ των υστέρων. Επίσης, παρατηρήθηκαν τροποποιήσεις στον εβδομαδιαίο κατάλογο προσωπικού σε έκτακτη κλήση, χρησιμοποιώντας μολύβι αντί για ανεξίτηλο μελάνι.

Αλλαγές στα μέλη παρατηρήθηκαν επίσης και στον κατάλογο καθηκόντων που δίνεται στο φρουραρχείο και όπως πληροφορηθήκαμε, αφορούν σε έκτακτες αλλαγές, οι οποίες προκύπτουν κατά τη βάρδια, χωρίς ωστόσο να τυγχάνουν της απαιτούμενης έγκρισης των υπευθύνων.

Κατά το έτος 2016 εντοπίστηκαν περιπτώσεις δεσμοφυλάκων που εργάστηκαν υπερωριακά, χωρίς ωστόσο να αναγράφονται στον κατάλογο προσωπικού σε έκτακτη βάση.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία συστήνει όπως, οι οποιεσδήποτε αλλαγές στους εβδομαδιαίους καταλόγους προσωπικού σε έκτακτη βάση θα πρέπει να γίνονται με ανεξίτηλο μελάνι και όχι με μολύβι. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να τυγχάνουν της έγκρισης και απαραίτητου ελέγχου από τον εκάστοτε αξιωματικό υπηρεσίας.

Έλλειμμα στους ατομικούς λογαριασμούς των κρατουμένων

Έπειτα από συμφιλίωση του λογαριασμού που διενεργήθηκε από την ΕΥ, βάσει σχετικών στοιχείων – καταστάσεων που μας προσκομίσθηκαν από την υπεύθυνη ταμία, για τις 31.12.2015, προέκυψε διαφορά ύψους €2.094,70 και για τον σκοπό αυτό ζητήθηκε όπως αυτή διερευνηθεί ενημερώνοντάς μας για το αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα, επισημάνθηκε το γεγονός ότι απαιτείται η θεσμοθέτηση διαδικασίας συμφιλίωσης των υπολοίπων των πιο πάνω λογαριασμών, τουλάχιστον κατά το κλείσιμο κάθε οικονομικού έτους.

Σύμφωνα με επιστολή του Τμήματος Φυλακών, ημερ. 20.1.2017, έχει διενεργηθεί ο έλεγχος και συμφιλίωση του παραπάνω λογαριασμού και ακολούθως δόθηκαν γραπτές οδηγίες προς τον Υπεύθυνο Λογιστηρίου του Τμήματος, όπως προβαίνει σε μηνιαία συμφιλίωση του λογαριασμού, ενημερώνοντας ανελλιπώς τη Διεύθυνση των Φυλακών για τα εκάστοτε αποτελέσματα. Αναφορικά με τα παραπάνω, παρατηρήσαμε τα ακόλουθα:

• Σύμφωνα με σχετικό σημείωμα του Υπεύθυνου Λογιστηρίου των Φυλακών, θα διευθετείτο συνάντηση με την Ανώτερη Λογίστρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στις αρχές Φεβρουαρίου του 2017, προκειμένου να επανελεγχθούν τα αποτελέσματα της εν λόγω συμφιλίωσης και να καταστεί εφικτή η λογιστική τακτοποίηση χρηματικού ελλείμματος ύψους €85,85, χωρίς ωστόσο να έχει πραγματοποιηθεί.

• Οι ανωτέρω γραπτές οδηγίες της Διεύθυνσης των Φυλακών για συμφιλίωση του εν λόγω λογαριασμού σε μηνιαία βάση, δεν έχουν υλοποιηθεί, καθότι μέχρι και την ημερομηνία ολοκλήρωσης του ελέγχου μας δεν είχε διενεργηθεί οποιαδήποτε συμφιλίωση των αντίστοιχων υπολοίπων. Συναφώς αναφέρθηκε ότι, βάσει σημειώματος του Υπεύθυνου Λογιστηρίου των Φυλακών, είχαν δοθεί οδηγίες προς το προσωπικό του Λογιστηρίου που διαχειρίζεται τους ατομικούς λογαριασμούς καταδίκων, όπως προβαίνουν κάθε μήνα στη συμφιλίωση των εκάστοτε υπολοίπων και τα αποτελέσματα να διαβιβάζονται εγγράφως στον προϊστάμενο του Λογιστηρίου για έλεγχο. Ωστόσο, έπειτα από σχετικό έλεγχο που διενεργήσαμε στο αρμόδιο Τμήμα του Λογιστηρίου, πληροφορηθήκαμε από την ταμία ότι δεν έχει λάβει οποιεσδήποτε οδηγίες αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα.

• Με βάση το παραπάνω σημείωμα, θα υλοποιείτο επίσης εντός του μήνα Ιανουαρίου του 2017, αντίστοιχη συμφιλίωση των υπολοίπων του υπό αναφορά λογαριασμού για το έτος 2016 και τα αποτελέσματα θα επιβεβαιώνονταν ακολούθως με  την Ανώτερη Λογίστρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσια Τάξεως. Ωστόσο, κατά τον έλεγχο που διενεργήσαμε, δεν υπήρχαν οποιαδήποτε διαθέσιμα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την εν λόγω συμφιλίωση από μέρους του Υπεύθυνου Λογιστηρίου των Φυλακών.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επισημαίνει την ανάγκη όπως το Λογιστήριο των Φυλακών προβεί άμεσα στη διερεύνηση του ελλείμματος των €85,85 και ακολούθως στη λογιστική τακτοποίησή του, καθώς επίσης στη συμφιλίωση των υπολοίπων του συγκεκριμένου λογαριασμού για το έτος 2016, ενημερώνοντάς μας για τυχόν ασυμφωνίες. Επιπρόσθετα, εισηγηθήκαμε τη λήψη μέτρων για συμμόρφωση των υπευθύνων του Λογιστηρίου ως προς την υλοποίηση της διαδικασίας συμφιλίωσης των υπολοίπων των πιο πάνω λογαριασμών, τόσο σε ετήσια βάση με το κλείσιμο κάθε οικονομικού έτους όσο και μηνιαίως, στη βάση των οδηγιών της Διεύθυνσης των Φυλακών.

Τα βραχιολάκια που δεν είχαν GPS

Στο πλαίσιο εφαρμογής του θεσμού του κατ΄ οίκον περιορισμού κρατουμένων με ηλεκτρονική παρακολούθηση, υπογράφηκε στις 11.1.2012 σχετική σύμβαση, για την προμήθεια, εγκατάσταση και επταετή συντήρηση συστήματος «Ηλεκτρονικής Παρακολούθησης Φυλακισμένων», μεταξύ του Διευθυντή του Τμήματος ΗΜΥ και κυπριακής εταιρείας, συνολικής αξίας €283.328, πλέον ΦΠΑ. Το εν λόγω σύστημα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, 50 πομπούς ραδιοσυχνοτήτων που εφαρμόζονται στον κατάδικο υπό μορφή βραχιολιού, αντίστοιχο αριθμό δεκτών, με σκοπό την εγκατάστασή τους στην οικία του κατάδικου, παρέχοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας με το Κέντρο Ελέγχου των Φυλακών και ένα διακομιστή, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Κέντρο Ελέγχου.

Παρόλο ότι το ανωτέρω σύστημα παραλήφθηκε στις 29.2.2012, δεν κατέστη δυνατή η αξιοποίησή του, λόγω των περιορισμών στη νομοθεσία σχετικά με τα κριτήρια που έπρεπε να πληρούν οι κρατούμενοι για ένταξή τους στο υπό αναφορά σύστημα, καθώς και στον περιορισμό άμεσης ανταπόκρισης, από τον υπεύθυνο παρακολούθησης, στις περιπτώσεις κρατουμένων, οι οποίοι διαμένουν εκτός της επαρχίας Λευκωσίας.

Λόγω των πιο πάνω περιορισμών, ψηφίστηκε, στις 23.12.2015, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο περί Φυλακών (τροποποιητικός) Νόμος του 2015 (Ν.200(Ι)/2015), ο οποίος καθιστά εφικτή την καλύτερη εφαρμογή του συστήματος.

Το Τμήμα Φυλακών, με επιστολή του ημερ. 22.2.2016, προς το Τμήμα ΗΜΥ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι μετά τις τροποποιήσεις στη νομοθεσία, το υφιστάμενο σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις νέες απαιτήσεις και συνεπώς θα πρέπει να τύχει αναβάθμισης. Στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται επίσης ότι, το υφιστάμενο λογισμικό έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει σύγχρονες τεχνολογίες, όπως την τεχνολογία προσδιορισμού σημείου θέσεως (GPS).

H αναβάθμιση του λογισμικού έγινε στα πλαίσια της συντήρησης του τέταρτου έτους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Ωστόσο, καθώς ο εξοπλισμός του συστήματος (βραχιόλια) δεν υποστηρίζεται από την αναβάθμιση του λογισμικού σε τεχνολογία GPS, κρίθηκε αναγκαία η αγορά νέων συσκευών. Σύμφωνα με το Τμήμα ΗΜΥ, το κόστος κάθε νέας συσκευής παρακολούθησης, εκτιμάται σε €900 πλέον ΦΠΑ. Επιπρόσθετα, για τη λειτουργία τους θα απαιτείται κάρτα τηλεφώνου, με μηνιαία χρέωση €10 για κάθε συσκευή.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 31.3.2016 στο Γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αποφασίστηκε όπως σε πρώτο στάδιο αγοραστούν 25 συσκευές, συνολικού κόστους €22.500 (πλέον ΦΠΑ), η προμήθεια των οποίων μέχρι σήμερα εκκρεμεί.

Στις 12.6.2017, το Τμήμα ΗΜΥ πληροφόρησε την προμηθεύτρια εταιρεία ότι η απεικόνιση των συσκευών στον χάρτη δεν ανταποκρίνεται στην ακριβή θέση της συσκευής και κατ’ επέκταση του κρατουμένου, οπότε ζητήθηκε ενημέρωση αναφορικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, καθώς και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την οριστική επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, πληροφόρησε την ΕΥ ότι η τελική παραλαβή των ανωτέρω 25 νέων συσκευών εκκρεμεί μέχρι και σήμερα, λόγω της προαναφερθείσας απόκλισής τους σε σχέση με τον προσδιορισμό του πραγματικού σημείου θέσης του ατόμου που φέρει την ατομική συσκευή (περικάρπιο).

Επιπρόσθετα, μάς αναφέρθηκε ότι η αιτία του συγκεκριμένου προβλήματος, καθώς επίσης ο απαιτούμενος χρόνος επίλυσής του, εξακολουθούν να παραμένουν αδιευκρίνιστα από τον ανάδοχο της σύμβασης. Αναφορικά με την αξιοποίηση των 50 υφιστάμενων συσκευών προσδιορισμού σημείου θέσεως (GPS), μάς πληροφόρησε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε πέντε περιπτώσεις κατάδικων, στο πλαίσιο υλοποίησης του μέτρου για κατ΄ οίκον περιορισμό.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ