2018-09-18 23:04:10
Φωτογραφία για Η Cosco φέρνει εξελίξεις και στον «στοιχειωμένο» Πύργο Πειραιά
Η κινητικότητα από πλευράς Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, με το απτό ενδιαφέρον από εγχώρια, αλλά και ξένα επενδυτικά κεφάλαια, σε συνέχεια της πρότασης για το master plan

του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, φέρνει εξελίξεις και για τον στοιχειωμένο «Πύργο Πειραιά», η αξιοποίηση του οποίου παραμένει ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της δημοτικής αρχής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι τώρα πιο κοντά από ποτέ η προοπτική της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού αξιοποίησης, για τον οποίο, κατά τα λεγόμενα της δημοτικής αρχής (σ.σ. το ημιτελές κτίριο των 25 ορόφων είναι στην ιδιοκτησία του δήμου), ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές, Έλληνες και ξένους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την υποβολή στο δημοτικό συμβούλιο, στο αμέσως προσεχές διάστημα, της σχετικής μελέτης αξιοποίησης, επόμενο βήμα θα είναι η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, τον οποίο ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης έχει προαναγγείλει, ήδη, από το 2017.


Το ημιτελές κτίριο, το οποίο κατά καιρούς έχει γίνει γνωστό με διάφορα ονόματα (Εμπορικό Κέντρο Πειραιώς, Πύργος Πειραιά, Εμποροναυτιλιακό Κέντρο, Κοιμώμενος Γίγαντας κ.τ.λ.) «στοιχειώνει» τον Πειραιά για μία 40ετία και πλέον, όταν στις αρχές της δεκαετίας του '70 ξεκίνησε η κατασκευή του πύργου των 25 ορόφων και 84 μέτρων ύψους, που παρέμεινε όμως κουφάρι μετά την πτώση της Χούντας και σήμερα είναι ορατός από όλα τα σημεία του λιμανιού, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους Πειραιώτες και τους επισκέπτες της πόλης.

Η αξιοποίηση του Πύργου αποτελεί ένα από τα μεγάλα «στοιχήματα» για το δήμο Πειραιά δεδομένου ότι ήδη από τη δεκαετία του '90 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί κι άλλοι διαγωνισμοί από προηγούμενες δημοτικές αρχές, χωρίς ωστόσο να βρεθεί τελικά λύση, για ένα κτίριο που είχε εξαρχής το μειονέκτημα της προβληματικής πρόσβασης και στάθμευσης σε μία ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Τα πιο πρόσφατα σχέδια το 2007 (προ κρίσης δεδομένου ότι από το 2008 και μετά πάγωσαν τα πάντα στην εγχώρια αγορά ακινήτων), περιελάμβαναν, επί δημαρχίας Π. Φασούλα, την στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών του Πειραιά, το άνοιγμα ενός εστιατορίου με πανοραμική θέα στον τελευταίο όροφο, καθώς και την προσφορά γραφειακών χώρων σε ενδιαφερόμενους ενοικιαστές.

«Η έλευση της Cosco και τα σχέδια ανάπλασης του λιμανιού για την συνολική ισχυροποίησή της θέσης του και τη διεθνή του αναβάθμιση, οι δημόσιες επενδύσεις του μετρό και του τραμ, οι επενδύσεις του δήμου Πειραιά μέσω της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης με ίδιους πόρους, αλλά και με εγκρίσεις χρημάτων από την Περιφέρεια, τα ίδια τα έργα της Περιφέρειας αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις όπως αυτές που ήδη πραγματοποιούνται στην πρώην καπνοβιομηχανία Παπαστράτου, καθώς και άλλες, δημιουργούν το επιθυμητό κλίμα για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», αναφέρουν από το δήμο θεωρώντας τώρα θετικότερη τη συγκυρία για την αξιοποίηση του Πύργου, αν και μένει να φανεί κατά πόσο τα νέα, φιλόδοξα πλάνα θα βρουν το δρόμο της υλοποίησης και δε θα μείνουν σχέδια επί χάρτου Της Στεφανίας Σούκη
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ