2019-01-01 13:47:29
Φωτογραφία για Ύφεση «βλέπουν» οι αγορές το 2019
Οι αμερικανικοί κολοσσοί αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της Wall Street, της οικονομίας και κατά συνέπεια των παγκόσμιων αγορών, έχοντας ηχηρή διεθνή επιχειρηματική παρουσία.

Τα εταιρικά αποτελέσματά τους δε, ο καθρέφτης των επιδόσεων της οικονομίας.Πέρα από τις εμπορικές εξελίξεις, τη Fed, το Brexit και την Ιταλία, οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους στα επόμενα αποτελέσματα Q1 του 2019.

Κέρδη 2019: Πάνω, σταθερά ή κάτω;

Τι θα συμβεί λοιπόν στις αμερικανικές αγορές το 2019; Εξαρτάται από τι προοπτικές υπάρχουν για τα κέρδη. Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς όλοι ανησυχούν ότι οι εκτιμήσεις για το 2019 (με μια πρόβλεψη της τάξης του 8% στα κέρδη) είναι πολύ υψηλές και θα μειωθούν.

Δεκαεπτά εταιρείες έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο μέχρι στιγμής και ενώ θεωρούνται ικανοποιητικά, οι εκτιμήσεις για το πρώτο τριμήνο ήταν χαμηλότερες, ιδίως μετά από τα σχόλια των Micron και FedEx, οι οποίες σημείωσαν ότι η παγκόσμια τάση δείχνει επιβράδυνση παρόλο που η οικονομία των ΗΠΑ είναι ακόμα ισχυρή.


Δυστυχώς, όπως σχολιάζει το CNBC, η πορεία των κερδών μπορεί να βρίσκεται στα χέρια μεγάλων μακροοικονομικών ζητημάτων που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Οι traders ωστόσο «ζυγίζουν» τα ακόλουθα σημαντικά ζητήματα:

-Μπορεί η Fed να αποφύγει να πέσει σε σφάλμα (ακολουθώντας ένα επιβραδυνόμενο αναπτυξιακό περιβάλλον με χαμηλό πληθωρισμό);

-Άλλοι κίνδυνοι για τα παγκόσμια επιτόκια: η ΕΚΤ τερματίζει τα κίνητρα - ποιος θα είναι ο αντίκτυπός της στα ευρωπαϊκά κέρδη;

-Θα υπάρξει σαφής πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες;

-Πόση είναι η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας με ή χωρίς δασμούς;

Οι μετοχές προεξοφλούν αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα

Το πώς οι αναλυτές ερμηνεύουν τον αντίκτυπο στα κέρδη καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν» την πορεία των αγορών το 2019:

Αν νομίζουν ότι τα κέρδη θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα δεν θα προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Αν θεωρούν ότι τα κέρδη θα υποχωρήσουν τότε η αγορά θα έχει μεγαλύτερη πτώση αλλά αν προβλέψουν ότι τα κέρδη θα κινηθούν έστω και ήπια ανοδικά οι αγορές θα κάνουν «ράλι».

Αυτή τη στιγμή, οι traders είναι απαισιόδοξοι: «Οι προβλέψεις για το 2019 υποβαθμίζονται. Η αγορά δείχνει να αποτιμά/προεξοφλεί μηδενική ή και αρνητική ανάπτυξη το 2019», δήλωσε ο αναλυτής Nick Raich, ο οποίος παρακολουθεί τα κέρδη στο Scout.

Μετά από πτώση 14% στο τέταρτο τρίμηνο, ο S&P 500 αναμένεται να τερματίσει το έτος κατά περίπου 7%, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις του σε μια δεκαετία.

Ο Raich, ο οποίος πιστεύει ότι τα κέρδη θα αυξηθούν στα μέσα του ενός ψηφία το 2019, πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά είναι ένα σφάλμα πολιτικής από την Fed.

Σημείωσε ότι η ΕΚΤ έκανε ένα παρόμοιο, δαπανηρό λάθος το 2011: «Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ανέβαλε τα επιτόκια καθώς η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ήταν στο πιο υψηλό τους σημείο το καλοκαίρι του 2011, οι αγορές «βούλιαξαν» και στη συνέχεια, λίγους μήνες αργότερα, εμφανίστηκε ο Μάριο Ντράγκι το φθινόπωρο του 2011 και μείωσε τα επιτόκια τέσσερις μήνες μετά τον Trichet".

Ο Raich δεν πιστεύει ότι η Fed θα κάνει ένα παρόμοιο σφάλμα, αλλά υπογραμμίζει τις μακροοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά για τις αρχές του 2019.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ