2019-08-22 14:02:14
Φωτογραφία για Μέρκελ σε Τζόνσον: Βρες λύση μέσα στις επόμενες ημέρες για να μην υπάρξει «σκληρό» Brexit
«Δεν δεχόμαστε, όπως έχει, την υπάρχουσα συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση»

προειδοποίησε από το Βερολίνο ο Μπόρις Τζόνσον

Κορυφώνεται η αγωνία για την τελική συμφωνία του Brexit, ειδικά μετά τις προ ολίγων ημερών δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού περί αρνητικής ΕΕ και de facto αποχώρησης της Βρετανίας στις 31 Οκτωβρίου.

Την Τετάρτη τα βλέμματα στράφηκαν στη Γερμανία και την κοινή συνέντευξη Τύπου του Μπόρις Τζόνσον με την Άνγκελα Μέρκελ, στο μενού της οποίας βρέθηκε το καυτό θέμα του backstop που πυροδότησε έντονη κόντρα ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός φάνηκε για άλλη μια φορά αμετακίνητος από την αρχική του θέση που προδίδει διάθεση για «σκληρό» διαζύγιο με την Ένωση.

Η Μεγάλη Βρετανία «δεν μπορεί να αποδεχθεί», όπως έχει, την υπάρχουσα συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε από το Βερολίνο ο Μπόρις Τζόνσον, αξιώνοντας την κατάργηση του αμφιλεγόμενου μηχανισμού του backstop.


Μέρκελ: Θα μπορούσε να βρεθεί πρόταση εντός 30 ημερών

Σε διπλωματικό τόνο, η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε, από τη μεριά της, ότι θα μπορούσε να βρεθεί εναλλακτική πρόταση εντός 30 ημερών για το σύνορο της Ιρλανδίας. Ωστόσο, προέταξε και πάλι τη θέση της ΕΕ που αντιτίθεται σε Brexit χωρίς συμφωνία.

Εξήγησε ότι το backstop έχει σχεδιαστεί ως ένα προσωρινό μέτρο για να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βρετανίας κι ότι η ΕΕ εικάζει ότι οι δύο πλευρές θα βρουν μια λύση έπειτα από δύο χρόνια.

«Όμως, μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, τις επόμενες 30 ημέρες, γιατί όχι;» και τότε το «δίχτυ ασφαλείας θα είναι άχρηστο», υποστήριξε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, απευθύνοντας έκκληση «να καταβληθούν προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτό».

Το επονομαζόμενο backstop θα απαιτούσε η Βρετανία να υπακούσει σε ορισμένους κανονισμούς της ΕΕ, εάν δεν βρισκόταν άλλος τρόπος για να παραμείνει «αόρατο» το σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Η Ένωση απέρριψε πριν από λίγα 24ωρα το αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού να ξανανοίξει η συμφωνία του Brexit, τονίζοντας ότι η Βρετανία δεν πρότεινε κάποια ρεαλιστική εναλλακτική για το «backstop», το δίχτυ ασφαλείας για το σύνορο της Ιρλανδίας, που είναι μια συμφωνηθείσα πολιτική ασφαλείας.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ