2019-10-14 14:21:42
Φωτογραφία για 10 κρίσιμα υποπρογράμματα των ΕΔ «πέρασαν» από τη Βουλή με έγκριση Παναγιωτόπουλου-Στεφανή
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Ο μεγαλύτερος αριθμός υποπρογραμμάτων αφορούσε την ενίσχυση των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, στις οποίες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία.

Δέκα «μικρά» μεν, καθώς είναι κάτω από 10 εκατομμύρια ευρώ έκαστο, απολύτως κρίσιμα όμως εξοπλιστικά προγράμματα των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαιτέρως δε των Διοικήσεως Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ, εγκρίθηκαν από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, κατά την τελευταία της συνεδρίαση και μετά από τη σχετική παρουσίασή τους που πραγματοποίησε ενώπιον των μελών της ο αρμόδιος Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, παρουσία και του ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος έκανε την αρχική εισήγηση.

Συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ, Αντιναύαρχος ε.α. Κυριάκος Κυριακίδης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς. Ο ΥΦΕΘΑ παρουσίασε το θέμα των συγκεκριμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων και ακολούθησαν ερωτήσεις από βουλευτές κι απαντήσεις από τους Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων και τέλος η έγκριση όλων των υποπρογραμμάτων.


Όπως αποκαλύπτει η ειδική ιστοσελίδα για θέματα αμύνης www.Doureios.gr (Σάββας Βλάσσης) τα προγράμματα που εγκρίθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, μεταξύ άλλων, αφορούν τα εξής υποπρογράμματα:

•Τυφέκιο Ελεύθερου Σκοπευτή.

•Αλεξίπτωτα ελευθέρας πτώσεως διεισδύσεως.

•Λέμβοι εφόδου των 10 ατόμων εκάστη.

•Εξωλέμβιοι κινητήρες.

•Αντιαρματικοί πύραυλοι TOW.

Τα υπόλοιπα υποπρογράμματα αφορούν προγράμματα που σχετίζονται με την υποστήριξη οπλικών συστημάτων, υλικών κ.λπ.

Ο μεγαλύτερος αριθμός υποπρογραμμάτων αφορούσε την ενίσχυση των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, στις οποίες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, καθώς επρόκειτο για προγράμματα που εκκρεμούσαν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και τα οποία σχετίζονται άμεσα με την αναβάθμιση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών, Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών, 31η Μοίρας Επιχειρήσεων Ερεύνης – Διασώσεως, Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) .

Όπως σημειώνει ο συνάδελφος Σάββας Βλάσσης «Η έγκριση των υποπρογραμμάτων επιτρέπει στην ΓΔΑΕΕ να προβεί στις τελικές εργασίες για την υπογραφή συμβάσεων. Επειδή όλα τα προγράμματα είναι το καθένα αξίας μικρότερης των 10 εκατ. ευρώ, εμπίπτουν άμεσα στις αρμοδιότητες του ΥΦΕΘΑ Αλ. Στεφανή, ο οποίος και θα τις υπογράψει.

Η εξέλιξη αναδεικνύει την ανταπόκριση του ΥΦΕΘΑ σε εξοπλιστικά προγράμματα περιορισμένου κόστους αλλά υψηλής αποδόσεως, τα οποία ούτως ή άλλως γνωρίζει πολύ καλά ως προηγούμενος χειριστής και από την θέση του Α/ΓΕΣ.

Τα προγράμματα που αφορούν τις Ειδικές Δυνάμεις, στοχεύουν αφενός σε επιλεκτική κάλυψη επιχειρησιακών απαιτήσεων των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, στις οποίες ο Πτέραρχος Χριστοδούλου αποδίδει προτεραιότητα, αφετέρου την κάλυψη αναγκών των υπολοίπων μονάδων Ειδικών Δυνάμεων.

Ως προς τις ΔΕΕ, το τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού έρχεται να καλύψει μια εντυπωσιακή έλλειψη από το ελληνικό οπλοστάσιο, δεδομένου ότι ο Ελληνικός Στρατός διατηρεί την πρωτοτυπία να μην έχει προβεί ποτέ σε προμήθεια τέτοιων όπλων, πέραν δειγματολειπτικών προμηθειών χωρίς επιχειρησιακό όφελος. Τα τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού, όπως και τα νέα αλεξίπτωτα ελευθέρας πτώσεως, είναι δύο προγράμματα που αναβαθμίζουν τις επιχειρησιακές ικανότητες των ΔΕΕ.

Ως προς τα υπόλοιπα, βελτιώνονται οι υπάρχουσες ικανότητες και θα αντικατασταθούν μέσα τα οποία έχουν υποστεί φθορές. Σημειώνεται ότι παρά την δωρεά που έγινε προ καιρού για 60 λέμβους εφόδου στις Ειδικές Δυνάμεις, αντιμετωπίσθηκε πρόβλημα αξιοπιστίας, οφειλόμενο στην επιλογή συγκεκριμένου τύπου, για το οποίο έχουν αναληφθεί ενέργειες θεραπείας του προβλήματος. Συνεπώς υφίστανται ακόμη ανάγκες στο συγκεκριμένο μέσο.

Τέλος, η προμήθεια των αντιαρματικών TOW, αναμένεται να επιλύσει ένα πρόβλημα που τείνει να λάβει μείζονες διαστάσεις για τις μονάδες του Ελληνικού Στρατού».

(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ