2020-07-29 22:31:19
Φωτογραφία για ΟΟΣΑ: «Πάρτι» κρατικού δανεισμού – Οι κυβερνήσεις δανείστηκαν $11 τρισ. μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2020 – Ιστορικό ρεκόρ
Ο κρατικός δανεισμός έκανε ρεκόρ όλων των εποχών - Κατά 70% μεγαλύτερος από τα προηγούμενα πέντε χρόνια - Ο λογαριασμός για τους μελλοντικούς φορολογούμενους εκτοξεύτηκε

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δημοσίευσε τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τον κρατικό δανεισμό στο πρώτο πεντάμηνο του 2020, συμπεριλαμβάνοντας τα στοιχεία των εκδόσεων ομολόγων των πρώτων μηνών της πανδημίας του κορωνοϊού.

H έκθεση Sovereign Borrowing Outlook αναφέρει ότι, παρά τις γενικά ασταθείς συνθήκες της αγοράς, οι κυβερνήσεις του ΟΟΣΑ συγκέντρωσαν ρεκόρ χρημάτων με δανεισμό από τις αγορές κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2020.

Το συνολικό ποσό των κρατικών τίτλων που εκδόθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2020 έφτασε τα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, που ήταν σχεδόν 70 % υψηλότερο από το μέσο όρο των ποσών που συγκεντρώθηκαν με ομόλογα την ίδια περίοδο τα τελευταία πέντε χρόνια.


Ο «λογαριασμός» του Covid-19

Στο πλαίσιο των εξαιρετικά αβέβαιων οικονομικών προοπτικών για το υπόλοιπο του έτους, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες των κυβερνήσεων του ΟΟΣΑ θα αυξηθούν κατά σχεδόν 30% το 2020 σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις πριν από το COVID. Οι επενδυτές ομολόγων αναφέρουν ότι η τρέχουσα πρόκληση είναι πως θα συνδυαστή η αύξηση των εκδόσεων ομολόγων χωρίς να υπονομευτουν οι αντίστοιχες αγορές.

Για το σύνολο του ΟΟΣΑ, το εκκρεμές χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αναμένεται να αυξηθεί από 47 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 52,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στο τέλος του 2020.

Αυτό είναι 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερο από την εκτίμηση πριν από το COVID.

Ως αποτέλεσμα τόσο της ταχείας αύξησης των δανειακών αναγκών όσο και της μείωσης του ΑΕΠ στις οικονομίες του ΟΟΣΑ, ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ της κεντρικής κυβέρνησης για την περιοχή του ΟΟΣΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 13,4 εκατοστιαίες μονάδες σε περίπου 86% το 2020, μεγαλύτερη αύξηση σε ένα έτος από το 2007.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ