2023-07-31 16:29:20
Φωτογραφία για Μαόνια. Ένας πολύ ανθεκτικός θάμνος για δύσκολα, σκιερά σημεία
Η εντυπωσιακή Μαόνια, ιδανική για σκιερά σημεία κήπων αλλά και για φύτευση σε γλάστρα σε όχι ιδιαίτερα φωτεινά μπαλκόνια. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Maonia aquifolium η βοτανολογική της ονομασία και πρόκειται για πολυετή και αειθαλή πόα με καταγωγή από την Β.Αμερική και τον Καναδά, όπου σε μεγάλες δασικές εκτάσεις συναντάται ως αυτοφυές.

Στο γένος Maonia ανήκουν δεκάδες επιμέρους είδη, τα οποία διαφέρουν κυρίως στο τελικό μέγεθος του φυτού όπως και σε αυτό των λουλουδιών.

Στο φυσικό περιβάλλον της η Μαόνια αναπτύσσεται με την μορφή χαμηλού δέντρου και φτάνει σε ύψος τα 2,50-3,00 μέτρα. Στις πιο ζεστές κλιματολογικές συνθήκες της Μεσογείου χρειάζεται αρκετά χρόνια για να φτάσει τα 1-2 μέτρα, με περίπου αντίστοιχη παράπλευρη ανάπτυξη. 

Διαθέτει σύνθετα δερματώδη και μεγάλου μεγέθους φύλλα με κυματοειδή και αγκαθωτά άκρα. Το φύλλωμα στην διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού έχει βαθυπράσινο χρώμα, το φθινόπωρο αποκτά χάλκινη απόχρωση και στην διάρκεια του χειμώνα έντονα μπορντώ-κοκκινωπή.


Τα κίτρινα άνθη εμφανίζονται σε ταξιανθίες στις άκρες των βλαστών και μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους μετατρέπονται σε σκουρόχρωμους μπλε-μωβ καρπούς που προσδίδουν στο φυτό πολύ εντυπωσιακή όψη στην διάρκια του φθινοπώρου.

Η καλλωπιστική αξία της οφείλεται τόσο στα πολύ ιδιαίτερα άνθη όσο και στο στιλπνό και πυκνό φύλλωμα, ενώ το γεγονός ότι πρόκειται για είδος που ευδοκιμεί χωρίς πρόβλημα ακόμη και σε συνθήκες έντονης σκιάς όπως και σε σημεία κάτω από μεγάλα δέντρα κάνει την Μαόνια έναν καλλωπιστικό θάμνο διαμόρφωσης τοπίου με πολλές διαφορετικές χρήσεις.

Σε μαζικές φυτεύσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την δημιουργία χαμηλού φράχτη ενώ το ίδιο ικανοποιητικά ευδοκιμεί και σε δοχεία φύτευσης.

Φροντίδα

Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις αρκεί το χώμα της να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση.   

Θέση: Ευδοκιμεί τόσο σε ηλιόλουστα όσο και σε σκιερά σημεία.

Ιδανικές οι ημισκιερές θέσεις που το φυτό δέχεται πρωί ή απόγευμα για κάποιες ώρες την ηλιακή ακτινοβολία ενώ παραμένει προστατευμένο από αυτή στην διάρκεια του μεσημεριού, ειδικά τα ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού. 

Σε συνθήκες πλήρους σκιάς η ανθοφορία της είναι μειωμένη όμως το πλούσιο φύλλωμά της αναπτύσσεται χωρίς πρόβλημα.  

Ανήκει στους πιο ανθεκτικούς θάμνους στην παγωνιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες γι αυτό και είναι ιδανική για φύτευση σε ορεινές περιοχές με ιδιαίτερα έντονους χειμώνες, αρκεί να προστατευθεί σχετικά από τον παγετό στο αρχικό στάδιο φύτευσης και έως την πλήρη εγκατάστασή της. 

Δεν συνιστάται η φύτευσή της σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες καθώς συχνά η ανάπτυξή της επηρεάζεται αρνητικά από την αλατότητα εδάφους και ατμόσφαιρας. 

Πότισμα: Χρειάζεται μέτριο προς συχνό πότισμα, ειδικά τα πρώτα χρόνια από την φύτευση, 1-2 φορές την εβδομάδα στην διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου και 3-4 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι ανάλογα βεβαίως και με τις γενικές συνθήκες θερμοκρασίας και βροχόπτωσης που επικρατούν. 

Κλάδεμα: Στο τέλος του φθινοπώρου ή στις αρχές της άνοιξης, όσο επικρατούν κανονικές θερμοκρασίες, μπορεί να κλαδευτεί περισσότερο για να διατηρήσει το συμπαγές σχήμα της ή για να ενδυναμωθούν ενήλικα φυτά που έχουν αποκτήσει μεγάλο ύψος με αποτέλεσμα να εξασθενεί το φύλλωμα στο κάτω μέρος του κορμού. 

 

Λίπανση: Χωρίς να είναι απολύτως αναγκαία μία λίπανση αρχές της άνοιξης και ακόμη μία στις αρχές του φθινοπώρου με ένα πλήρες σκεύασμα για ανθοφόρα καλλωπιστικά βοηθούν στην ανθοφορία και την γενική ευρρωστία του φυτού.

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Μαόνια ανθίζει στην διάρκεια της άνοιξης και έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Νεαρά φυτά ενδέχεται να μην παρουσιάζουν ανθοφορία πριν τα 2-3 έτη από την φύτευσή τους.

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους ή μοσχεύματα στην διάρκεια του καλοκαιριού, που ριζώνουν σε μερικές εβδομάδες αν τοποθετηθούν σε αφράτο φυτόχωμα ή και νερό. 

Σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε έτοιμα φυτά Μαόνιας για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας το πολύ ανθεκτικό αυτό φυτό με την εντυπωσιακή εμφάνιση. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ