2023-11-16 07:37:30
Φωτογραφία για Πως θα φτιάξετε χριστουγεννιάτικους Σκανδιναβικούς νάνους
Nisse και Tomte είναι οι πιο συνήθεις ονομασίες για το μυθικό πλάσμα που συνδέεται με το χειμερινό ηλιοστάσιο και την περίοδο των χριστουγέννων και στην Σκανδιναβική λαογραφία περιγράφεται σαν ανθρωπόμορφος νάνος όχι ψηλότερος από 90cm, με μακριά λευκή γενειάδα και εξίσου μεγάλο κωνικό καπέλο σε κόκκινο ή άλλο έντονο χρώμα. 

Η αυθεντική μορφή των Σκανδιναβικών νάνων (Gnomes) έχει βεβαίως παραποιηθεί αρκετά στις απομιμήσεις για διακοσμητική χρήση, από όταν καθιερώθηκε παγκοσμίως σαν ιδιαίτερα δημοφιλής φιγούρα για γιορτινούς στολισμούς, έτσι οι διακοσμητικοί νάνοι έχουν minimal όψη χωρίς λεπτομερή χαρακτηριστικά προσώπου, με εξαίρεση την μύτη.  



Από τις πιο ιδιαίτερες και όμορφες κατασκευές αυτής της μορφής, που κατά την περίοδο των χριστουγέννων χρησιμοποιείται ευρέως στην Σκανδιναβία και για στολισμούς δημόσιων χώρων, είναι τα Nisse ή Τοmte δημιουργημένα από φυσικά κλαδιά έλατου ή άλλα είδη κωνοφόρων, δεμένα μεταξύ τους με τρόπο που να σχηματίζουν το σώμα ή και μόνο την γενειάδα του νάνου σε μικρού μεγέθους κατασκευές, με την προσθήκη ενός κόκκινου σκουφιού και μιας μύτης από ξύλο, χαρτί, βαμβάκι τυλιγμένο σε νάϋλον κάλτσα ή μια ...μικρή πατάτα :)



Η τσόχα ή και τα καρώ υφάσματα σε χριστουγεννιάτικα σχέδια είναι από τα πιο δημοφιλή για αυτού του τύπου τις κατασκευές που μπορούν να δημιουργηθούν σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα με την χρήση τους σαν διακοσμητικά εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. 



Για να κάνετε ακόμη πιο πειστική την όψη ενός Σκανδιναβικού νάνου από φυσικό έλατο, βάψτε το σημείο της γενειάδας με λευκό χρώμα σε σπρέϊ. 



Στα καταστήματα εποχιακών χριστουγεννιάτικων ειδών θα βρείτε έτοιμους υφασμάτινους νάνους που οπτικά είναι κάτι ανάμεσα σε άγιο βασίλη και ξωτικό των χριστουγέννων χωρίς ευκρινή χαρακτηριστικά του προσώπου.  



Ο πιο απλός τρόπος για να φτιάξετε μόνοι σας κάτι αντίστοιχο είναι με κώνους φελιζόλ για κατασκευές που θα επενδύσετε με τσόχα.

Στην συνέχεια στο κάτω μέρος του κώνου θα κολλήσετε την γενειάδα, φτιαγμένη από νήμα πλεξίματος, βαμβάκι, κλωστές κλπ και στο επάνω ένα κωνικό καπέλο από τσόχα ή ένα κανονικό πλεχτό σκουφί.   



Ιδιαίτερα γουστόζικη ιδέα για κατασκευές τέτοιων νάνων είναι η κατασκευή της γενειάδας τους από κορδόνια λευκής σφουγγαρίστρας. Απλώς κόψτε μερικά κορδόνια στο κατάλληλο μήκος και κολλήστε τα πάνω στον κώνο. 



soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ