2013-07-22 21:18:19
Φωτογραφία για Ραχόι: Θα εμφανιστώ ενώπιον της Βουλής για το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων
Ενώπιον της ισπανικής Βουλής θα εμφανιστεί τελικά ο πρωθυπουργός της ιβηρικής χώρας, Μαριάνο Ραχόι, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα για το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει «σημαδέψει» το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα «Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου [...] Θα εμφανιστώ ενώπιον της Βουλής προκειμένου να δώσω πλήρεις εξηγήσεις, [...] Εκεί είναι που θα πω ό,τι έχω να πω για αυτό το ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραχόι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον ρουμάνο ομόλογό του, Βίκτορ Πόντα.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Ραχόι, η εμφάνισή του ενώπιον της Βουλής θα προγραμματισθεί για τα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου.

Το πολύκροτο σκάνδαλο αφορά τη φερόμενη ύπαρξη ενός «μαύρου ταμείου» στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος, μέσω του οποίου διανέμονταν μεγάλα ποσά σε υψηλόβαθμα στελέχη της παράταξης, συμπεριλαμβανομένου του κ. Ραχόι.


Τα χρήματα φέρονται να προέρχονταν από δωρεές πλούσιων μεγαλοεργολάβων, οι οποίοι στη συνέχεια λάμβαναν ως αντάλλαγμα κερδοφόρες συμβάσεις έργων.

Στην «καρδιά» του σκανδάλου βρίσκεται ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, Λούις Μπερθένας, ο οποίος έχει ήδη προφυλακιστεί για μία πλειάδα κατηγοριών, όπως, μεταξύ άλλων, χρηματισμό, ξέπλυμα χρήματος και φορολογικές απάτες.

Ο ίδιος ο Μπερθένας έχει καταθέσει πως, μεταξύ του 2009 και του 2010, διοχέτευσε 90.000 ευρώ στον κ. Ραχόι και την τότε γενική γραμματέα του Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Ντολόρες Κοσπεντάλ.

Ο ίδιος ο κ. Ραχόι αρνείται πως έλαβε οιαδήποτε χρηματικό ποσό από τον κ. Μπερθένας.

Υπενθυμίζεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καλέσει τον κ. Ραχόι να παραιτηθεί, προειδοποιώντας μάλιστα πως εάν ο πρωθυπουργός εξακολουθούσε να αρνείται να εμφανιστεί ενώπιον της Βουλής, θα καλούσε ψήφο μη εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου, και συνεπώς δεν κινδυνεύει άμεσα. Ωστόσο μία τέτοιου είδους ψηφοφορία τυπικά υποχρεώνει τον πρωθυπουργό, ή εκπρόσωπό του, να προσέλθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις του.
Troktiko2
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ