2013-10-17 12:43:04
Φωτογραφία για Ρέθυμνο: Τρίμηνο επίδομα ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους προβλέπει τροπολογία
Ικανοποιείται μερικώς το αίτημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων για άρση του νόμου που προέβλεπε κατάργηση του επιδόματος.Μερική ικανοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων αποτελεί η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και πρόκειται σήμερα να συζητηθεί, που αφορά... το επίδομα ανεργίας των εποχικά εργαζόμενων.

Η τροπολογία υπογράφεται από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, η συναίνεση των οποίων έχει ήδη εξασφαλιστεί και έχει ήδη πάρει έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Με την εν λόγω τροπολογία, την οποία υπογράφουν 36 βουλευτές, προβλέπεται η καταβολή επιδόματος ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους για τρεις ημέρες ετησίως, ικανοποιώντας μερικώς το αίτημα των χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων της χώρας για επαναφορά του επιδόματος, το οποίο καταργήθηκε με μνημονιακό νόμο.

Μιλώντας στον Team FM ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, Γιώργος Νικολιδάκης υποστήριξε πως οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τους εκπροσώπους των εργατικών κέντρων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων έπιασαν τόπο, τονίζοντας με έμφαση πως «αυτή τη φορά η Κρήτη εμφανίστηκε ενωμένη και κατάφερε να έχει έστω και αυτό το αποτέλεσμα»
. Να θυμίσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν πολλές επαφές με τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας προκειμένου να ανατραπεί η νομοθετική ρύθμιση που δεν θα επέτρεπε σε χιλιάδες εργαζόμενους να λάβουν επίδομα ανεργίας τον χειμώνα.

Ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα έδωσαν ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Κεγκέρογλου, όπως και οι βουλευτές του νησιού, κ.κ. Γιάνν. Κεφαλογιάννης, Μαν. Κεφαλογιάννης, Λευ. Αυγενάκης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Μαξ. Σενετάκης, Μαν. Βολουδάκης, Κυρ. Βιρβιδάκης, Γιαν. Πλακιωτάκης.

Για το θέμα έκανε δήλωση ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος αναφέρει:

«Η τροπολογία για την αναδιαμόρφωση του πλαισίου καταβολής του επιδόματος ανεργίας που θα συζητηθεί στο επικείμενο νομοσχέδιο για τις Ρυθμίσεις των θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αποτελεί την τελική έκβαση των προσπαθειών για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας των εποχικά απασχολούμενων. Παράλληλα, αποτελεί απόδειξη για την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να αποκαταστήσει αδικίες εις βάρος των εργαζομένων που συμβάλουν καθημερινά τα μέγιστα στην προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης.

Το προηγούμενο διάστημα καταστήσαμε σαφές ότι οφείλουμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους του τουριστικού τομέα με συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις και κυρίως με ξεκάθαρες λύσεις στα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η υπό ψήφιση ρύθμιση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κρήτη και για το Ρέθυμνο.Συνεχίζουμε την προσπάθεια, αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την ουσιαστική βελτίωση της σκληρής καθημερινότητας των πολιτών και την ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας».

H τροπολογία που θα συζητηθεί στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ αναφέρει:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Άλλες Διατάξεις»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την παρούσα διάταξη ρυθμίζεται η επιδότηση των απασχολούμενων σε τουριστικά και άλλα εποχικά επαγγέλματα, οι οποίοι λόγω της επαναλαμβανόμενης, κατ’ έτος, επιδότησής τους λόγω ανεργίας έχουν συμπληρώσει τα 450 ημερομίσθια στην τελευταία 4ετία για το 2013 και τα 400 από το 2014, πριν την έναρξη της νέας επιδότησης (άρθρ. 39 του ν.3986/2011).

Με την προτεινόμενη ρύθμιση η παραπάνω κατηγορία ανέργων θα μπορέσει σε περίοδο οικονομικής κρίσης να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες διαβίωσης.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Άλλες Διατάξεις»

ΑΡΘΡΟ ….

Στο άρθρ.6 του ν.1545/85 (Α/91), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 9, ως εξής:

«Oι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας, με βάση τη διάταξη της περ. β της παρ. 2 του άρθρ. 4 του ν.1545/1985 (Α΄ 91) όπως ισχύει, οι οποίοι στα κρίσιμα χρονικά διαστήματα, που προβλέπονται από τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 περ. β εδάφιο πρώτο, του άρθρ. 4 του ν.1545/1985, έχουν πραγματοποιήσει από 100 έως 149 ημέρες εργασίας, δικαιούνται επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών.

Οι διατάξεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, του άρθρ. 2 του ν.1874/1990 (Α΄ 18) και της παρ. 1 του άρθρ. 37 του ν. 1892/1990 (Α΄ 101) δεν ισχύουν για τους δικαιούχους του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου.

Η πρώτη, από την ισχύ της παρούσας, επιδότηση των δικαιούχων του πρώτου εδαφίου δεν εμπίπτει στον περιορισμό της προηγούμενης παραγράφου 8.

Ομοίως δεν εμπίπτουν στον ανωτέρω περιορισμό, επόμενες επιδοτήσεις για τους δικαιούχους τακτικής ανεργίας, που θεμελιώνονται με βάση την παρούσα και μόνο παράγραφο.

Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου δύνανται να εφαρμοστούν και σε δικαιούχους του ανωτέρω πρώτου εδαφίου, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει από 150 έως 179 ημέρες εργασίας. Το δικαίωμα αυτό ασκείται ύστερα από αμετάκλητη έγγραφη δήλωση των ενδιαφερομένων προς τον ΟΑΕΔ.

Στις ρυθμίσεις της παρούσας εντάσσονται οι δικαιούχοι που η εργασιακή τους σχέση λύθηκε από 01/09/2013 και μετά».
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ