2013-10-21 00:57:07
Φωτογραφία για Ο «γολγοθάς» των μικρών τραπεζών
Όταν αναφερόμαστε σε τραπεζικό κλάδο, αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τους συστημικούς τραπεζικούς ομίλους και είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η τράπεζα της Ελλάδας. Η οποία μάλιστα ρίχνει σημαντικό μέρος του εποπτικού της «βάρους» στα εκτός ΤΧΣ πιστωτικά ιδρύματα.

Σε αυτά συγκαταλέγονται η Attica Bank, που είναι η μοναδική τράπεζα που κατόρθωσε να αποφύγει την εμπλοκή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Πανελλήνια και οι συνεταιριστικές τράπεζες. Οι τελευταίες αναζητούν συνολικά 82 εκ. ευρώ για να αποφύγουν την διάσπαση.

Μέχρι τις τελευταίες μέρες του Οκτώβρη η ΤτΕ θα έχει στη διάθεση της τα στοιχεία που συγκέντρωσε η BlackRock για τις… μικρομεσαίες τράπεζες. Η Πανελλήνια τράπεζα και οι συνεταιριστικές αποτελούν το κομμάτι του πιστωτικού κλάδου που δεν έχει ακόμα ανακεφαλαιοποθηθεί. Η Attica Bank, ως η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, θέλει να διατηρηθεί σε… βιώσιμα μονοπάτια, μακριά από την εμπλοκή του ΤΧΣ
. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο θέλει την Πανελλήνια Τράπεζα να λειτουργεί ως «καταφύγιο», υποδεχόμενη τα στοιχεία των συνεταιριστικών που θα βάλουν… λουκέτο. Η Attica Bank, από την πλευρά της, θα εξέταζε το ενδεχόμενο απόκτησης συνεταιριστικών, με γνώμονα αφενός την απορρόφηση υγιών στοιχείων και αφετέρου τη συμπλήρωση κενών στο πανελλήνιο δίκτυο της.

Η πετυχημένη κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Attica Bank, μέσω της έκδοσης κοινών μετοχών και έκδοσης ομολογιακού δανείου, έβαλε την τράπεζα στο «κάδρο» των συστημικών τραπεζών. Στην τράπεζα πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν την αυτονομία τους και εκτός ΤΧΣ να αναπτυχθούν κερδίζοντας μερίδιο αγοράς. Η αισιοδοξία έγκειται σε τρεις σημαντικούς παραμέτρους:

1)Υπολογίζεται πως το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» των 100 εκ. ευρώ, όπου αντιστοιχεί το υπολειπόμενο ποσό του ομολογιακού δανείου –τα υπόλοιπα 100 εκ. ευρώ μετατράπηκαν σε μετοχές για κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας- είναι αρκετό. Έχοντας μάλιστα καλύψει στο 100% τις απαιτήσεις που προέκυψαν από την πρώτη μελέτη της BlackRock και συνεχίζοντας τη σταθερή πολιτική προβλέψεων, στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης των κινδύνων, η τράπεζα εκτιμά ότι διαθέτει την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια για σύνολο του 2014, συμπεριλαμβανόμενης της BlackRock II.

2) Προβλέπεται επιπλέον όφελος από την αισθητή μείωση του κόστους άντλησης κεφαλαίων στο β’ εξάμηνο του έτους, λόγω της απεξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ΕLA) και της ωρίμανσης της σταδιακής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων. Το εν λόγω όφελος αναμένεται να ενισχύσει τις ενέργειες που περιγράφονται στο business plan.

3) Το επιχειρηματικό πλάνο της τράπεζας μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στο business plan προβλέπεται πιστωτική επέκταση της τάξης των 150-200 εκ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2014, ενέργεια που έχει πάρει το «πράσινος φως» από την Τρόικα. Την ίδια ώρα, η διοίκηση της τράπεζας ενισχύεται με την προσθήκη διευθύνοντος συμβούλου με σημαντική εμπειρία στον κλάδο.

Παρ’ όλα αυτά οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της BlackRock είναι αντιφατικές. Από την πλευρά των εποπτικών Αρχών αναφέρεται ότι υπάρχουν επιφυλάξεις για ορισμένα κομμάτια του ενεργητικού της τράπεζας, τα οποία ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα ανεπάρκειας κεφαλαίων. Βέβαια, συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία το ΤΧΣ μπορεί να εμπλακεί στο μετοχολόγιο της τράπεζας, πέρα του 1,12% που κατέχει, δεν υφίσταται. Θα πρέπει πρώτα να υπάρξει αδυναμία κάλυψης πιθανών επιπρόσθετων αναγκών από ιδιωτικά κεφάλαια, για να δράσει το ΤΧΣ. Τέτοια σενάρια στην Attica Bank φαντάζουν ως εφιάλτες….
banksnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ