2014-02-19 14:53:05
Φωτογραφία για Σε απόγνωση οι πολίτες της Ηλείας από το «λουκέτο» στον ΕΟΠΥΥ
Το…πρόγραμμα «Υγεία για τους έχοντες…και συνεπώς τους πολύ λίγους», όπως θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί το σχέδιο του... Υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, άρχισε να εφαρμόζεται, ουσιαστικά, από τη Δευτέρα, ενώ η επίσημη εφαρμογή του αναμένεται σήμερα - αύριο, οπότε και θα ανακοινωθεί στο ΦΕΚ το Νομοσχέδιο για την Υγεία που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Τη Δευτέρα το πρωί στα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ στον Πύργο, το κλίμα ήταν «βαρύ» για όλους, εργαζόμενους και πολίτες που έσπευσαν να εξυπηρετηθούν, έστω για τελευταία φορά.

Οι ασφαλισμένοι, από εδώ και στο εξής θα πρέπει να…κάνουν το σταυρό τους, να μην αρρωστήσουν, αφού ακόμα και στα Νοσοκομεία η εξυπηρέτησή τους είναι δύσκολη υπόθεση και πολύ περισσότερο χρονοβόρα, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, με έγγραφό της προς όλες τις μονάδες Υγείας της χώρας αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, έχει δώσει τελεσίγραφο να γίνει «εξπρές» καταγραφή των υλικών και παράδοση των κλειδιών και της υποδομής με ευθύνη των διευθυντών των Περιφερειακών Διευθύνσεων.


Οι γιατροί δε από την πλευρά τους, μετά και τη συνάντηση του Σαββάτου, εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μην παραδώσουν τις σφραγίδες, τα συνταγολόγια τους αλλά και το κτίριο, μέχρι την ανακοίνωση του Νομοσχεδίου στο ΦΕΚ. Κάτι που δεν έγινε τη Δευτέρα και αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες του Patrisnews.com- να γίνει μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (σ.σ. αύριο), οπότε θα πρέπει να παραδώσουν οι γιατροί, με τη διαθέσιμότητά τους να ξεκινά από το πρωί της Πέμπτης.

«Δεν παραδίδετε τίποτα…»

Στο μεταξύ, με έγγραφό της προς τη διεύθυνση της Νομαρχιακής Μονάδας ΕΟΠΥΥ στον Πύργο, η διοίκηση του ΙΚΑ κάλεσε τους διευθυντές να μην παραδώσουν κανένα υλικό και κτίριο, αφού ο εξοπλισμός ουσιαστικά είναι ιδιοκτησία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η όποια διαδικασία θα πρέπει να γίνει παρουσία εκπροσώπου του. Έτσι, ακόμα και σ’ αυτό το επίπεδο, υπάρχει κενό και δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία Απογοητευμένοι οι πολίτες…

Tη Δευτέρα το πρωί, δεκάδες πολίτες απευθύνθηκαν στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ στον Πύργο, είτε για προγραμματισμένο ιατρικό ραντεβού είτε για να προγραμματίσουν άλλο, μια και δεν είχαν ακούσει ή διαβάσει πουθενά για το αιφνίδιο λουκέτο και την κατάργηση ουσιαστικά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι γιατροί, αν και εξακολουθούν να είναι σε απεργία, ωστόσο προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες που απευθύνθηκαν στα ιατρεία, έστω για τελευταία φορά.

Οι ίδιοι, μιλώντας στο patrisnews.com, εξέφρασαν την αγανάκτηση και την ανησυχία τους, αφού δεν είναι εύκολο να απευθυνθούν στα ιδιωτικά ιατρεία, ενώ και στα νοσοκομεία οι ουρές…είναι ατελείωτες, αφού και εκεί υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και ο προγραμματισμός ραντεβού δεν μπορεί να γίνει άμεσα.

Όσο για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, αυτοί είναι πολύ λίγοι και δυστυχώς όχι όλων των ειδικοτήτων. Βασικές ειδικότητες, όπως Παθολόγος, Πνευμονολόγος και Παιδίατρος, δεν υπάρχουν.

Πάντως, στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό για τον προγραμματισμό ραντεβού απαντούν κανονικά οι τηλεφωνητές και δεν διευκρινίζουν ότι τα Πολυϊατρεία βάζουν λουκέτο, παρά μόνο ενημερώνουν το κοινό για τη συνέχιση της απεργίας των γιατρών.

Στον ΕΟΠΥΥ του Πύργου, οι γιατροί στους οποίους μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες είναι: Ευθύμιος Αντωνόπουλος (Γυναικολόγος), Αθανάσιος Κατσιώλης και Σουζάννα Γκόγκερ - Αθανασοπούλου(Καρδιολόγοι), Μαρία Σικαλιά (Νευρολόγος), Ιωάννης Αθανασόπουλος, Γιώργος Γαλανόπουλος, Θανάσης Καραγεώργος (Ορθοπεδικοί) και Λεωνίδας Λεωναρδόπουλος (Ουρολόγος) και στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια του Κωνσταντίνου Σαμαντά (στον Πύργο) και Βιοδιάγνωση (στην Ολυμπία).

Το πρωί της Δευτέρας, στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ στον Πύργο βρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και σωματείων της Ηλείας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους γιατρούς, δεσμευόμενοι ότι θα είναι στο πλευρό τους στον αγώνα για τη μη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στις προτάσεις που «έπεσαν» στο τραπέζι, ήταν και η διατήρηση της λειτουργίας των πολυϊατρείων ως Κοινωνικό Ιατρείο, με εθελοντική προσφορά παροχής υπηρεσιών υγείας από τους γιατρούς, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι ασφαλισμένοι.

Λουκέτο μπήεκ και στην υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στην Αμαλιάδα και οι γιατροί ουσιαστικά ανέμεναν τη διαθεσιμότητά τους, με τους ασφαλισμένους να τελούν σε πλήρη σύγχυση, αφού όσα άκουγαν τις τελευταίες ημέρες και ίσως να μην τα πολυπίστευαν, τα είδαν να γίνονται πράξη μέσα σε ένα πρωί.

Οι ασφαλισμένοι που μετέβησαν τη Δευτέρα στην Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στην Αμαλιάδα, έφυγαν άπραγοι και σε πλήρη απόγνωση, διαπιστώνοντας ότι για να εξεταστούν ή για να συνταγογραφήσουν πλέον στους γιατρούς τους, θα πρέπει να τους πληρώσουν, για να προμηθευτούν φάρμακα υψηλού κόστους ή για να περάσουν από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή θα πρέπει να μεταβούν στον Πύργο, με άγνωστη ημερομηνία εξυπηρέτησης, καθώς γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχουν και ουδείς γνωρίζει πότε και εάν θα υπάρξουν για να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους.

Σκληρή κριτική

Η παράδοση των γραφείων του ΕΟΠΥΥ στην Αμαλιάδα έγινε γύρω στις 12:30 το μεσημέρι της Δευτέρας, από τον αναπληρωτή διευθυντή του ΕΟΠΥΥ κ. Κώστα Τσαούση, τους τρεις υπαλλήλους και τη διευθύντρια του ΙΚΑ Αμαλιάδας και αυτός που παρέλαβε ήταν ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης (ΠΕ.ΔΙ) κ.Γιώργος Καστανάς.

Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας και ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις εξελίξεις, που έχουν επιπτώσεις σε όλους τους ασφαλισμένους της Αμαλιάδας και της ευρύτερης περιοχής αλλά και τους γιατρούς.

Όπως ανέφερε, από την πλευρά του δήμου θα γίνει ότι είναι δυνατό για να διευκολυνθεί η διαδικασία μετάβασης. «Εμείς θα είμαστε στη διάθεση και των γιατρών και των ασθενών, για να διευκολύνουμε τις διαδικασίες και από πλευράς κτιριακών εγκαταστάσεων, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα»τόνισε χαρακτηριστικά.

patrisnews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ