2014-07-29 09:23:05
Φωτογραφία για Yukos: Σοκ στη Μόσχα και έφεση για την καταδίκη 50 δισ. δολ.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου (Permanent Court of Arbitration), με την οποία η χώρα διατάσσεται να πληρώσει ως αποζημίωση στους μετόχους του πετρελαϊκού κολοσσού Yukos Oil που διαλύθηκε και ο ιδιοκτήτης του, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, εξέτισε ποινή πολυετούς φυλάκισης (αποφυλακίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο) το ιλιγγιώδες ποσό των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το ρωσικό κράτος οδήγησε τη Yukos σε χρεοκοπία και πούλησε τα περιουσιακά της στοιχεία σε κρατικές εταιρίες, επιτυγχάνοντας πολιτικό έλεγχο του τομέα. Ανακοίνωση εξέδωσε η εταιρία GML που εκπροσωπούσε μετόχους της Yukos, λέγοντας πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει ποτέ επιδικαστεί.

Το ρωσικό κράτος, δηλαδή το Κρεμλίνο, είχαν ζητήσει από τη Yukos 27 δισεκατομμύρια δολάρια ως φόρο, ενώ η εταιρία είχε ήδη καταβάλει 15 δισεκατομμύρια, με αποτέλεσμα τα 42 δισεκατομμύρια δολάρια που έπρεπε να πληρώσει να ξεπερνούν τα 29 δισεκατομμύρια έσοδά της όπως είχαν δηλωθεί!


Όπως είναι φυσικό, οι μέτοχοι της εταιρίας είχαν προσφύγει στη διεθνή Δικαιοσύνη, αφού η επένδυσή τους «εξαερώθηκε» ξαφνικά, εξαιτίας των «παιχνιδιών» εξουσίας στη ρωσική πρωτεύουσα, ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τους αποκαλούμενους ως «ολιγάρχες». Ενδιαφέρον έχει η δήλωση του Χοντορκόφσκι, ότι δεν τον ενδιαφέρει η απόφαση, καθώς δεν είναι διάδικος Μετά από μια δεκαετία οι μέτοχοι δικαιώνονται, αν και η υπόθεση δείχνει να έχει ακόμα «ψωμί», ενώ δεν λείπει σύμφωνα με πολλούς και η (γεω)πολιτική παράμετρος, εξαιτίας της σοβαρής επιδείνωσης των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση… Πολλοί Ρώσοι δηλώνουν ότι η χώρα τους δεν πρό9κειται να πληρώσει, εάν όμως ήταν τόσο απλό, δεν θα ασκούσε καν έφεση. Το συγκεκριμένο δικαστήριο έχει πολλούς τρόπους να επιβάλει τις αποφάσεις του.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ