2014-09-08 10:28:34
Φωτογραφία για ΝΑΤΟ: Θα απαντήσουμε στρατιωτικά σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης
Δυνητική επίθεση στον κυβερνοχώρο κράτους μέλους του ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί επίθεση κατά της Συμμαχίας συνολικά και είναι... πιθανό να προκαλέσει στρατιωτική απάντηση, συμφώνησαν την Παρασκευή (5 Σεπτεμβρίου) οι ηγέτες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η απόφαση σηματοδοτεί την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού, αντανακλώντας τις νέες απειλές που μπορούν να απενεργοποιήσουν υποδομές ζωτικής σημασίας, οικονομικά συστήματα και κυβερνήσεις, χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός.

«Σήμερα δηλώνουμε ότι η άμυνα στον κυβερνοχώρο αποτελεί μέρος της βασικής αποστολής του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen.

Το 2007, μια σειρά από εξοντωτικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην Εσθονία (που είναι μέλος του ΝΑΤΟ) σε μια προφανή απάντηση στη διαφωνία μετακίνησης ενός μνημείου πεσόντων της σοβιετικής εποχής. Οι περισσότεροι δυτικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ύποπτο το Κρεμλίνο, αλλά η Ρωσία το αρνείται.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα κράτη μέλη έχουν απορρίψει εκκλήσεις για μια συντονισμένη στρατηγική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο της ΕΕ, που οδηγεί σε ένα «ρυθμιστικό κενό» και σε «σαφή και παρόντα κίνδυνο» επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ στη EurActiv σε πρόσφατη συνέντευξη.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ