2014-10-17 11:23:10
Φωτογραφία για BLOOMBERG: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
«Το σχέδιο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, προκάλεσε την αντίδραση των αγορών. Δεν ήταν πολύ καλή ιδέα», σημειώνει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Το πρακτορείο ζήτησε την άποψη κορυφαίων οικονομολόγων και έβγαλε ένα 85% απαντήσεων που θεωρούσαν λανθασμένη και οικονομικά δίχως νόημα την κίνηση Σαμαρά, ειδικά από τη στιγμή που ο Μάριο Ντράγκι επιμένει ότι οι χώρες σαν την Ελλάδα οφείλουν να παραμείνουν κάτω από κάποιο είδος προγράμματος επιτήρησης, αν θέλουν να επωφεληθούν από τα νέα μέτρα της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει το άρθρο, οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών, και έτσι το σχέδιο του Σαμαρά για πρόωρη έξοδο κατέρρευσε. Αντίθετοι με το σχέδιο παρουσιάζονται και οι δανειστές, αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών που συναντήθηκαν στη Σύνοδο της 13ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. «Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να δεσμευτεί σε ένα ισχυρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση κάποια στιγμή πήρε το πόδι της από το πεντάλ του γκαζιού για να αυξήσει τη δημοτικότητά της», σημείωσε ο οικονομολόγος Τζέιμς Νίξον.


Συγκεκριμένα, το Bloomberg ρώτησε 15 οικονομολόγους στο διάστημα 3-15 Οκτωβρίου και το θέμα ήταν κοινό: Το μέλλον της Ελλάδας. Το 73% των ερωτηθέντων είπε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο και το ήμισυ ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χωρίς τα χρήματα του ΔΝΤ.

Στο τέλος του άρθρου το Bloomberg αναφέρεται και στα πολιτικά ζητήματα της χώρας. Όπως αναφέρει το άρθρο, «Πρόβλημα υπάρχει και στο εσωτερικό, με την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ να πιέζει για πρόωρες εκλογές στηριζόμενη στα γκάλοπ που τη δείχνουν πολύ μπροστά». Ο οικονομολόγος Γκιγιόμ Μενουέ σημειώνει πως «ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προσθέσει πολλούς κινδύνους στην εύθραυστη ψυχολογία των ξένων επενδυτών. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει ακόμα υψηλότερα τον βαθμό αντιπαράθεσης με τους δανειστές».

enikos.gr/Bloomberg.com

''The New Daily Mail'' 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο ΦΟΥΣΤΕΡ ΚΑΙ ΟΙ... ΑΛΛΟΙ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο ΦΟΥΣΤΕΡ ΚΑΙ ΟΙ... ΑΛΛΟΙ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ