2014-11-17 16:45:07
Φωτογραφία για Βρετανία: Ο Μίλιμπαντ αμφισβητείται όλο και περισσότερο στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος
Το αρχικό σενάριο ήταν πολύ διαφορετικό. Έξι μήνες πριν από τις γενικές εκλογές, οι Εργατικοί στη Βρετανία... έπρεπε να κρατούν γερά την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις και να καλπάζουν ενωμένοι προς τη νίκη. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Όσο προχωρά η οικονομική ανάκαμψη της χώρας, η απόσταση ανάμεσα στους Εργατικούς και τους Τόρις μειώνεται. Όπως συμβαίνει γενικότερα με τη σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, το κόμμα του Εντ Μίλιμπαντ δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια από τις επιπτώσεις της λιτότητας. Η ταινία δεν συμφωνεί με το σενάριο. Και ο ένοχος είναι προφανής: ο πρωταγωνιστής.

Πριν από μερικές ημέρες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Εργατικών Ντέιβ Γουότς διαβίβασε στο επιτελείο του Μίλιμπαντ ένα μήνυμα δυσαρέσκειας από είκοσι βουλευτές. Οι βουλευτές αυτοί ανήκουν σε όλο το ιδεολογικό φάσμα του κόμματος. Ακόμη δεν έχει διατυπωθεί ανοιχτό αίτημα παραίτησης του Μίλιμπαντ, τίποτα δεν αποκλείει όμως να γίνει κάτι τέτοιο σύντομα. Όλα φαίνεται να εξαρτώνται από τη στάση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Άλαν Τζόνσον, ο οποίος για πολλούς θα μπορούσε να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος σε περίπτωση που μείνει ακέφαλο λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Ο ίδιος πάντως διαψεύδει ότι έχει πρόθεση να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή.


Οι φήμες οργίασαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε αναγκάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο Μίλιμπαντ, δηλώνοντας ότι τα περί παραίτησης ή αποπομπής του είναι ανυπόστατα. Το κακό είναι ότι οι αριθμοί είναι εναντίον του. Πρόσφατη δημοσκόπηση για τους Σάντεϊ Τάιμς δείχνει ότι μόνο το 34% όσων ψήφισαν το Εργατικό Κόμμα στις περασμένες εκλογές θεωρεί πως ο Μίλιμπαντ είναι κατάλληλος για την πρωθυπουργία. Μόλις πριν από ένα μήνα, το ποσοστό αυτό ήταν 51%. Το 45% των ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος θεωρεί ότι ο Μίλιμπαντ πρέπει να παραιτηθεί. Ανάλογη δημοσκόπηση δημοσίευσε και η Ομπζέρβερ.

Οι εσωτερικές κριτικές εναντίον του Μίλιμπαντ δεν έχουν σταματήσει από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, μετά την παραίτηση του Γκόρντον Μπράουν. Με τη στήριξη των συνδικάτων, ο Εντ κέρδισε τον μεγαλύτερο αδελφό του στη μάχη για την ηγεσία. Και παρόλο που αναγνωρίζει και ο ίδιος ότι δεν είναι ένας χαρισματικός και φωτογενής ηγέτης, υποσχέθηκε να αποσαφηνίσει και να εκσυγχρονίσει τον πολιτικό λόγο του κόμματος. Αλλά το εγχείρημα δεν στέφθηκε από επιτυχία. Το μήνυμα δεν ήταν ούτε αρκετά ριζοσπαστικό, ώστε να προσελκύσει τους αντισυστημικούς ψηφοφόρους που έχουν κουραστεί από τη λιτότητα, ούτε αρκετά μετριοπαθές, ώστε να καθησυχάσει τα μεσαία στρώματα. Δεν υπήρχε καν μια καθαρή θέση για τη μετανάστευση, έναν τομέα όπου η συντηρητική κυβέρνηση αντιμετωπίζει εδώ και εβδομάδες πολλά προβλήματα.

Υπό την ηγεσία του Μίλιμπαντ, οι Εργατικοί ξόδεψαν τρία χρόνια αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα λιτότητας δεν θα οδηγούσαν σε ανάκαμψη της οικονομίας. Αλλά η πραγματικότητα τους διέψευσε. Επιπλέον, η ομιλία του Μίλιμπαντ στο συνέδριο του κόμματος, τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν δέχθηκε παρά αρνητικές κριτικές. Διαπιστώνοντας από τις δημοσκοπήσεις ότι η δημόσια υγεία και η οικονομία αποτελούν τις δύο βασικές ανησυχίες των Βρετανών, και ότι στο θέμα της υγείας εμπιστεύονται τους Εργατικούς και στο θέμα της οικονομίας τους Συντηρητικούς, ο αρχηγός του κόμματος επικεντρώθηκε στην υγεία. Ξέχασε όμως να αναφέρει το δημόσιο έλλειμμα και τα μέτρα που θα λάβει για τη μείωσή του. Έφταιγε το teleprompter, είπε μετά. Αλλά οι Συντηρητικοί δεν έχασαν την ευκαιρία να του επιτεθούν.

Οι Εργατικοί εξακολουθούν να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστό 32% και διαφορά τριών μονάδων από τους Τόρις. Όμως η συμμαχία τους με τους αντιπάλους τους στο ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας φαίνεται πως τους κοστίζει. Η δυσαρέσκεια με την παραδοσιακή πολιτική έχει ενισχύσει τον λαϊκιστικό εθνικισμό του Εθνικού Σκωτικού Κόμματος. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις επόμενες εκλογές οι Εργατικοί της Σκωτίας μπορεί να χάσουν τις 37 από τις 41 έδρες που έχουν στο Ουεστμίνστερ. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί αρκετό για να φράξει τον δρόμο του Μίλιμπαντ για την Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι επόμενες μερικές εκλογές που θα γίνουν την Πέμπτη στο Ρότσεστερ και Στρουντ μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες για τον Μίλιμπαντ. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τους Εργατικούς στην τρίτη θέση μετά το UKIP και τους Τόρις. Χρειάζονται όμως ένα ποσοστό άνω του 20% για να μην ξεσπάσει μια κρίση ηγεσίας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ