2014-12-18 06:03:06
Φωτογραφία για Νέες εκπληκτικές φωτογραφίες του Κρόνου από το Cassini
Αν και σε πολλές εικόνες τα δαχτυλίδια του Κρόνου μοιάζουν συμπαγή, είναι στην πραγματικότητα διαφανή Για αιώνες οι άνθρωποι έχουν μελετήσει τα δαχτυλίδια του Κρόνου, αλλά πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη δομή και τη σύνθεση των δακτυλίων έμεναν αναπάντητα. Ήταν μόνο το 1857, όταν ο φυσικός James Clerk Maxwell είπε ότι οι δακτύλιοι πρέπει να αποτελούνται από πολλά μικρά σωματίδια μέχρι που ήρθε το 1970 και τα φασματοσκοπικά στοιχεία από τα τηλεσκόπια που οριστικά απέδειξαν ότι οι δακτύλιοι αποτελούνται κυρίως από πάγο.

Στην φωτογραφία φαίνεται η ηλιόλουστη πλευρά των δακτυλίων από περίπου 17 μοίρες πάνω από το ονομαζόμενο ringplane. Η εικόνα λήφθηκε από το διαστημικό σκάφος Cassini την 12 Αυγούστου του 2014 και σε απόσταση περίπου 1,4 εκατομμύρια μίλια (2.300.000 χιλιόμετρα) από τον Κρόνο και σε γωνία 24 μοιρώνΉλιου-Κρόνου-διαστημόπλοιο. Κλίμακα της εικόνας είναι 85 μίλια (136 χιλιόμετρα) ανά pixel.


Στη δεύτερη φωτογραφία, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα, η σκιά των δαχτυλιδιών φαίνεται στο κάτω μέρος του πλανήτη. Το φως που διέρχεται μέσω των δακτυλίων δείχνει ότι οι δακτύλιοι δεν είναι εντελώς αδιαφανείς. (Το φεγγάρι Τηθύς μπορεί να το δει κανείς στην κάτω δεξιά γωνία κάτω από το επίπεδο του δακτυλίου. Τον Μίμα, ακριβώς πάνω από το επίπεδο του δακτυλίου). Η εικόνα λήφθηκε 1.100.000 μίλια (1.700.000 χιλιόμετρα) από τον Κρόνο.

Κοντινή εικόνα του αέριου γίγαντα. Κάτω αριστερά φαίνεται ο «Εγκέλαδος»

Σε τρίτη εικόνα που δημοσιεύθηκε την 1η του Δεκέμβρη, φαίνεται το πορτρέτο του Κρόνου με ένα από τα μικρά φεγγάρια του,τον Εγκέλαδο, που είναι μόνο 313 μίλια (504 χιλιόμετρα). Το φεγγάρι μινιατούρα ξύπνησε τον ενθουσιασμό μεταξύ των αστρονόμων όταν το Cassini εντόπισε πίδακες ατμού που προέρχονται από το νότιο πόλο του. Οι πίδακες μπορεί να υποδεικνύει μία δεξαμενή νερού κάτω από την επιφάνεια του μικρού δορυφόρου.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ