2015-03-01 13:08:28
Φωτογραφία για Το παρασκήνιο των κρίσεων στις ΕΔ
Παρέμεινε στη θέση του Α/ΓEΕΘΑ ο Μ. Κωσταράκος - Λογικές «ενστάσεις» επί της διαδικασίας για την τελική επιλογή

Έντονο ήταν το παρασκήνιο που κατέληξε σε σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμύνης (ΚΥΣΕΑ) για τις κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων νωρίτερα του αναμενομένου και στην  τελική απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα να διατηρήσει για έξι μήνες ακόμα τον νυν αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, στο αξίωμά του. Ταυτόχρονα, αποστρατεύθηκαν οι αρχηγοί ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, και ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, οι οποίοι αντικαταστάθηκαν από τον αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση και τον αντιστράτηγο Βασίλη Τελλίδη, αντίστοιχα.

Ο νέος αρχηγός ΓΕΣ. αντιστράτηγος Βασίλης Τελλίδης, ήταν συμμαθητής με τον κ. Μανωλά, τεθωρακισμένος, αλεξιπτωτιστής και απόφοιτος του φημισμένου Σχολείου Εφαρμογής Ιππικού-Τεθωρακισμένων στο Σωμύρ της Γαλλίας, όπου αργότερα διετέλεσε και ακόλουθος Αμύνης. Έχει διατελέσει διοικητής της 1ης Στρατιάς και της ΑΣΔΕΝ, γενικός επιθεωρητής Στρατού κ.λπ. Ο νέος αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρηστός Βαΐτσης, ήταν συμμαθητής του κ. Τουρνά και αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων το 1980. Μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει διοικητής του ΑΤΑ, της 110 ΠΜ και της 348 Μοίρας, αλλά και εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΑ.


ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ. Οι όποιες ενστάσεις εντοπίζονται επί της διαδικασίας, δηλαδή στο ότι επελέγη για άλλη μία φορά το Γενικό Επιτελείο Στρατού ως πεδίο πειραματισμών των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών για την εφαρμογή των σχεδίων τους. Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι μετά την αρχηγία του στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου, από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι και τώρα, σε μία τετραετία έχουν αλλάξει για διάφορους λόγους πέντε αρχηγοί: οι στρατηγοί Κωνσταντίνος Ζιαζιάς, Κωνσταντίνος Γκίνης, Αθανάσιος Τσέλιος και Χρίστος Μανωλάς και τώρα ο κ. Τελλίδης, δηλαδή περίπου ένας αρχηγός κάθε χρόνο. Αυτά, σύμφωνα με τους γνώστες των μυστικών του Πενταγώνου αλλά και της δεδομένης ιδιαιτερότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι σημάδια σοβαρής ασθένειας για έναν οργανισμό όπως ο Στρατός Ξηράς.

Ο λόγος είναι προφανής: Στον πλέον πολυάριθμο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων δίδεται η εικόνα στα κατώτατα στελέχη του «φύγε εσύ, έλα εσύ», με αποτέλεσμα και αυτά να διερωτώνται για το τι είδους ηγεσία έχουν και ποια θα τους οδηγήσει, αν -ο μη γένοιτο- απαιτηθεί, σε πόλεμο. Μία ηγεσία που κρίνεται περίπου... ανίκανη και αντικαθίσταται στον χρόνο ή και στο οκτάμηνο: Αυτή η νοσηρή κατάσταση, εκτός του ηθικού, έχει και πρακτικά προβλήματα, καθώς οι ανώτατοι αξιωματικοί κάτω από τους αρχηγούς δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν στον βαθμό τους. αφού είτε προάγονται είτε αποστρατεύονται πριν την ώρα τους.

ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ. Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται ο παράγων «παρασκήνιο» και συγκεκριμένα η πολιτική διελκυστίνδα των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον χώρο της άμυνας, που εκφράζεται από τον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Ήσυχο, τον υφυπουργό Νίκο Τόσκα και τον γενικό γραμματέα Γιάννη Ταφύλλη, και των αντίστοιχων των ΑΝ.ΕΛ., με τις «κόκκινες γραμμές» στα εθνικά θέματα, που εκφράζονται από τον υπουργό Πάνο Καμμένο.

Έτσι, στην καθιερωμένη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του υπουργού Πάνου Καμμένου πριν από το ΚΥΣΕΑ για να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις, προσήλθαν όχι μόνο ο κ. Καμμένος, αλλά και η τριανδρία του ΣΥΡΙΖΑ (Ήσυχος, Τόσκας, Ταφύλλης) για να συμμετάσχουν στη σύσκεψη, αν και κανένας τους δεν συμμετέχει στο ΚΥΣΕΑ. Παρέστησαν, όμως, γιατί ένα από τα ουσιαστικά θέματα της κόντρας είναι αυτό των αρμοδιοτήτων που θα αναλάβει ο καθένας τους και κυρίως ο νέος γενικός γραμματέας. Από την Κουμουνδούρου θέλουν τον γενικό γραμματέα υπερ-αρμόδιο και γνώστη των πάντων, που θα «ελέγχει» όλα τα θέματα πριν καταλήξουν στο γραφείο του υπουργού, σε αντίθεση με τον κ. Καμμένο, ο οποίος θέλει τον γ.γ. με «ψαλιδισμένες» αρμοδιότητες και υπεύθυνο κυρίως για το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου.

Από αυτό ακριβώς το αλισβερίσι ξεκίνησε και η διελκυστίνδα για τις κρίσεις, αν και οι προθέσεις του Π. Καμμένου για τον κ. Μανωλά έγιναν αντιληπτές σχεδόν αμέσως. Στην πρώτη συνάντησή του με τους στρατιωτικούς συντάκτες σε κάποια στιγμή έσκυψε και τον ενημέρωσε ο υπασπιστής του για ένα θέμα στο αυτί. Ο υπουργός τότε γύρισε και του είπε δυνατά: «Πες στον κ. αρχηγό να μην παραλάβει τίποτα, γιατί το θέμα αυτό το ερευνούμε εξονυχιστικά». Η ερώτηση των «Παραπολιτικών» ήταν άμεση: «Στην υπόθεση των ελικοπτέρων ΝΗ-90 αναφέρεστε;». Η απάντηση του υπουργού ήταν καταφατική: «Αύριο κανονικά έφτανε στην Ελλάδα για να παραλάβουμε το 12ο ΝΗ-90, αλλά δεν πρόκειται να παραλάβουμε κανένα, αν δεν ξεδιαλύνει αυτή η υπόθεση». Το μήνυμα ήταν σαφές.

Η παραίτηση Μανωλά μετά τη Λάρισα

Στις 18 Φεβρουαρίου τα «Π» ήταν παρόντα στην επίσκεψη του κ. Πάνου Καμμένου στη Λάρισα, κατά την οποία συνοδευόταν από τους τότε αρχηγούς ΓΕΑ και ΓΕΣ, κ. Ευάγγελο Τουρνά και κ. Χρίστο Μανωλά. Εκεί, κατά σύμπτωση, ο υπουργός συναντήθηκε με τους διαδόχους τους, δηλαδή τον κ. Χρήστο Βαΐτση και τον κ. Βασίλη Τελλίδη, τότε διοικητές του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και της 1ης Στρατιάς αντίστοιχα. Κατά την επιστροφή συζητούσαμε μέσα στο C-130Η με τον στρατηγό Μανωλά για τα ΝΗ-90, ο οποίος μας είπε επί λέξει: «Τα ελικόπτερα είναι πολύτιμα από επιχειρησιακής πλευράς. Άλλο το θέμα της διερευνήσεως των συμβάσεων, που μπορεί και πρέπει να ξεσκονιστούν, και άλλο το θέμα της μη παραλαβής των ελικοπτέρων και της γενικότερης απαξιώσεώς τους». Μόλις προσγειωθήκαμε στην Ελευσίνα ο στρατηγός Μανωλάς χαιρέτησε στρατιωτικά τον υπουργό και του είπε: «Κύριε υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να μην είμαι παρών σήμερα το απόγευμα στη δεξίωση των Κινέζων στον Πειραιά. Έχω τα γενέθλιά μου και θα τα περάσω με την οικογένειά μου στο σπίτι». Αμέσως καταλάβαμε ότι το θέμα «Μανωλάς» μόλις είχε κλείσει.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 28/02/2015 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ - [email protected])

ΠΗΓΗ: http://staratalogia.blogspot.gr/2015/03/blog-post.html
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ