2015-11-15 18:34:39
Φωτογραφία για ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ VD
Οι επιθέσεις στο Παρίσι πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο πολιτικής κρίσης σε όλη την Ευρώπη, λόγω της ροής των προσφύγων/μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική. Κοντά στο πτώμα ενός εκ των δραστών των επιθέσεων στο Παρίσι βρέθηκε συριακό διαβατήριο και Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε πως το όνομα στο διαβατήριο ανήκε σε άτομο που πέρασε από την Ελλάδα τον Οκτώβριο. Αυτή η είδηση σημαίνει πως θα αυξηθεί η αποδοκιμασία από αρκετούς πολιτικούς που ήδη επικρίνουν την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση. Συγκεκριμένα, οι υπέρμαχοι του τερματισμού της συμφωνίας Σένγκεν, που εξάλειφε τους συνοριακούς ελέγχους στην Ευρώπη, θα χρησιμοποιήσουν το Παρίσι για να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτό έχει ήδη αρχίσει να γίνεται. Η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που συνέδεσε τις επιθέσεις στο Παρίσι με τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές. Στις 14 Νοεμβρίου ο Πολωνός υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, Konrad Szymanski δήλωσε πως οι επιθέσεις στο Παρίσι καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού σχεδίου για την κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ε.Ε
. Όπως ήταν αναμενόμενο, το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας επίσης απαίτησε τον τερματισμό της συμφωνίας Σένγκεν. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά της, η επικεφαλής του κόμματος, Μαρίν Λε Πεν δήλωσε πως η Γαλλία πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της.

Στη Γερμανία, ο βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Σεεχοφερ δήλωσε πως οι επιθέσεις στο Παρίσι δείχνουν ότι οι συνοριακοί έλεγχοι είναι πιο απαραίτητοι από ποτέ. Ο Σεεχόφερ είναι ένας από τους μεγάλους επικριτές του χειρισμού της προσφυγικής κρίσης από την Γερμανική κυβέρνηση, έχοντας απαιτήσει μόνιμους συνοριακούς ελέγχους αλλά και ταχύτερο επαναπατρισμό αιτούντων άσυλο. Οι επιθέσεις στο Παρίσι πιθανότατα θα ενισχύσουν τη θέση τους και θα αποδυναμώσουν αυτή της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία ήδη αντιμετωπίζει εσωκομματική δυσαρέσκεια λόγω της προσφυγικής κρίσης. Τις τελευταίες εβδομάδες η Γερμανία είδε μια αύξηση της αντιμεταναστευτικής βίας, μεταξύ άλλων και εμπρηστικές επιθέσεις σε κέντρα υποδοχής προσφύγων. Οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου ίσως ενθαρρύνουν περισσότερες εξτρεμιστικές ομάδες σε όλη την Ευρώπη να προχωρήσουν σε επιθέσεις κατά αιτούντων άσυλο.

Το «στρατόπεδο» που τάσσεται κατά της συνθήκης Σένγκεν θα αισθανθεί δικαιωμένο και από ένα παράλληλο γεγονός που συνέβη την περασμένη εβδομάδα στη νότια Γερμανία, όταν συνελήφθη Μαυροβούνιος την ώρα που φέρεται να προσπαθούσε να περάσει στο Παρίσι με αρκετά όπλα στο αυτοκίνητό του. Αν και η γερμανική αστυνομία δεν έχει συνδέσει άμεσα το περιστατικό αυτό με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, ωστόσο έχει πει πως δεν μπορεί να αποκλειστεί σύνδεση των δυο περιστατικών. Το γεγονός ότι ο άνδρας αυτός ήταν από το Μαυροβούνιο, μια χώρα των Δυτικών Βαλκανίων και μπήκε στη Γερμανία με το αυτοκίνητό του, θα ενισχύσει τις απαιτήσεις για αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στην επωνομαζόμενη βαλκανική μεταναστευτική οδό, που συνδέει την Ελλάδα με τη Βόρεια Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, οι επιθέσεις στο Παρίσι θα βελτιώσουν τη δημοφιλία των αντιμεταναστευτικών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θα συνεχίσουν να αποδυναμώνουν τη λαϊκή στήριξη προς την συμφωνία Σένγκεν. Αρκετές χώρες, περιλαμβανομένων της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας έχουν ήδη επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους λόγω της προσφυγικής κρίσης. Η Ουγγαρία και η Σλοβενία μάλιστα έχουν σηκώσει φράχτες τα σύνορά τους. Μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δυσκολευτούν να δικαιολογήσουν μια πολιτική ανοικτών συνόρων.

Stratfor

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ