2016-02-04 22:01:12
Φωτογραφία για Mohammed Safi: Ο Αφγανός πρόσφυγας που έγινε σεφ με εστιατόριο στον καταυλισμό του Καλαί
Είναι ένας από τους πιο πολυάσχολους και διάσημους σεφ στη Γαλλία και τώρα... ο Αφγανός Mohammed Safi έχει ένα νέο όνειρο: να κάνει την επόμενη γαστρονομική έκπληξη στη Βρετανία.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο 37χρονος είναι ιδιοκτήτης του αφγανικού ρεστοράν του καταυλισμού που έχει λάβει το παρατσούκλι Calais Jungle: πρόκειται για έναν τεράστιο καταυλισμό – στρατόπεδο στη Βόρεια Γαλλία όπου ζουν σε προσωρινά καταλύματα χιλιάδες μετανάστες που είχαν επιχειρήσει – ανεπιτυχώς - να εισέλθουν στη Βρετανία.

Μια οποιαδήποτε καθημερινή, με τη βοήθεια του 36χρονου φίλου του Sulta Stankal (φωτό πάνω), μπορεί να σερβίρει έως και 500 άτομα και το κάνει γρήγορα και αποτελεσματικά, μαγειρεύοντας γεύματα που οι περισσότεροι πελάτες χαρακτηρίζουν ως «ξεχωριστά» και για τα οποία πληρώνουν ό,τι μπορεί ο καθένας.

Τώρα, ο Mohammed Safi, από το Κουντούζ του Αφγανιστάν και πατέρας έξι παιδιών, οραματίζεται το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα: τη δημιουργία ενός αντίστοιχου ρεστοράν στο Μπέρμιγχαμ και την επανένωσή του, επί βρετανικού πλέον εδάφους , με τα παιδιά του και τη γυναίκα του που έχει αφήσει πίσω στην ταραγμένη από τους πολέμους πατρίδα.


«Μου κάνουν φιλοφρονήσεις για τα φαγητά μου και αυτό δείχνει ότι ξέρω τι κάνω», λέει ο Mohammed.

Το Κουντούζ, η πόλη του, δέχθηκε επίθεση από τους Ταλιμπάν πέρυσι και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί το θέατρο καθημερινών μαχών. Αυτό σημαίνει ότι κανείς εκεί δεν είναι ασφαλής. Ο Mohammed έφυγε από την πατρίδα του, όταν απειλήθηκε από Ταλιμπάν και άντεξε ένα μακρύ κι επίπονο ταξίδι μέχρι τη Γαλλία.

«Εχω τη γυναίκα μου και τα έξι μου παιδιά εκεί, αλλά δεν υπάρχει μέλλον στο Αφγανιστάν», αναφέρει και συνεχίζει: «Για να είμαι ειλικρινής, το εστιατόριό μου εδώ στο Καλαί είναι κάτι προσωρινό. Τα πρωινά και τα απογεύματα τα περνάω μαγειρεύοντας και σερβίροντας, αλλά τα βράδια μου τα αφιερώνω στις προσπάθειές μου να φτάσω στη Βρετανία».

«Το μόνο που θέλω είναι ένα σταθερό μέλλον και μόλις καταφέρω να βρω άσυλο στη Βρετανία, τότε η προτεραιότητά μου θα είναι να φέρω και τους δικούς μου εκεί. Και τότε θα μπορώ να συγκεντρωθώ στη δημιουργία του καλύτερου αφγανικού εστιατορίου στη Βρετανία. Το όνειρό μου θα 'χει βγει αληθινό».

Οι δυο φίλοι κερδίζουν εκατοντάδες ευρώ τη μέρα με τα γεύματα που προσφέρουν

Ο Mohammed έφτασε στο Καλαί πέρυσι. Εκείνη την εποχή ο καταυλισμός επεκτεινόταν καθημερινά και χτίζονταν όλο και πιο πολλά ξύλινα παραπήγματα.

«Πήραμε μια από αυτές τις ξύλινες κατασκευές και ανοίξαμε το εστιατόριο», αναφέρει ο Mohammed. «Το φαγητό το αγοράζουμε από τοπικούς χονδρέμπορους. Μερικοί έρχονται και παραδίδουν το φαγητό μέσα στο στρατόπεδο... Οι σπεσιαλιτέ μας είναι τα πιάτα με κοτόπουλο και αρνί, αλλά φτιάχνουμε και πολλά παραδοσιακά γεύματα για χορτοφάγους. Έχουμε φτιάξει ένα μέρος που ο κόσμος μπορεί να καθίσει και να περάσει όμορφα τρώγοντας με φίλους, ενώ άλλοι παίρνουν πακέτα με φαγητό για το σπίτι. Οι πελάτες πληρώνουν όσα μπορούν. Προτεραιότητά μας είναι να κάνουμε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους ευτυχισμένους και χορτάτους», συμπληρώνει. Όσο για τους χονδρέμπορους, τον χρεώνουν πολύ λίγο και θεωρείται ότι τα τοπικά κρεοπωλεία που τα λειτουργούν Μουσουλμάνοι, τού δίνουν δωρεάν τα κρέατα που έχουν σιτέψει. Ο ίδιος πάντως, δεν το επιβεβαιώνει.

Μια κακή μέρα τα κέρδη μπορεί να είναι μόλις 5 ευρώ, αλλά συνήθως ανέρχονται σε εκατοντάδες . Ακόμα μια σπεσιαλιτέ είναι το λεγόμενο Kabuli Palaw, ένα αφγανικό πιάτο με ρύζι, καρότα, σταφίδες και αρνάκι.

Στο Jungle Calais που φιλοξενεί περί τους 6.000 πρόσφυγες από Συρία, Αφγανιστάν και Ερυθραία, υπάρχουν περίπου 10 εστιατόρια, από κεμπαμπτζίδικα μέχρι και πιο επίσημα ρεστοράν. Από πέρυσι, μάλιστα, έχει οργανωθεί τόσο καλά που τώρα πλέον έχει εκτός από εστιατόρια, τόπους λατρείας, κουρεία, ακόμα και μια ντίσκο. Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ