2016-05-04 20:38:19
Φωτογραφία για Βίζα: Πως το βλέπουν οι τ/κ;
Πολιτικοί και ακαδημαϊκοί με δηλώσεις τους στη Γενί Ντουζέν εκτιμούν την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για άρση της βίζας για τις χώρες μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν αρθεί και η βίζα για τους Τούρκους πολίτες στις χώρες μέλη της ΕΕ και του Σένγκεν.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ανέφερε ότι η κατάργηση της θεώρησης βίζας για την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μία φυσιολογική εξέλιξη και η απόφαση της Τουρκίας “ήταν καλή”. “Με βάση τη σημερινή πρακτική, οι Τούρκοι υπήκοοι που κατέχουν θεώρηση εισόδου Σένγκεν μπορούν να περάσουν στο νότο. Συνεπώς, η δυνατότητα να εισέρχονται στο νότο όλοι οι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι πιθανή. Την απόφαση όμως γι’ αυτό θα την πάρουν οι αρχές της ε/κ πλευράς”. Πρόσθεσε ότι οι Ε/κ δεν έφεραν πριν εμπόδια σε όσους Τούρκους είχαν βίζα Σένγκεν και δεν μπορεί να γνωρίζει αν θα υπάρξει αλλαγή αυτής της στάσης. Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, είπε, ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα που η Άγκυρα εφάρμοσε.


Η πρώην “υπουργός” εξωτερικών, Εμινέ Τσολάκ, χαρακτήρισε επίσης την απόφαση της Τουρκίας, η οποία βαδίζει στο δρόμο της ΕΕ – όπως είπε – να άρει την βίζα για μια χώρα μέλος της ΕΕ, ως μια φυσιολογική εξέλιξη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί εντός της Κύπρου.

Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού και ακαδημαϊκός, Κουντρέτ Οζερσάι σε ανάρτησή του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιεύει η εφημερίδα, εξέφρασε την άποψη ότι επειδή η Κύπρος δεν συμμετέχει στη Σένγκεν, οι Τούρκοι υπήκοοι δεν θα μπορούν στην παρούσα φάση να εισέρχονται στην Κύπρο χωρίς βίζα, σημειώνοντας ότι το ίδιο θα ισχύει και για τη Βρετανία και την Ιρλανδία που επίσης δεν ανήκουν στη Σένγκεν. Υποστήριξε δε ότι με την απόφαση αυτή η Τουρκία δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, προτάσσοντας ότι το να δεχθείς τα επίσημα έγγραφα μιας χώρας δεν σημαίνει πως αυτόματα την αναγνωρίζεις ως κράτος, φέροντας ως παράδειγμα τις “ταυτότητες” του ψευδοκράτους που φέρουν Τ/κ που περνούν από τα οδοφράγματα.

Ενώπιον των Τ/κ, συνέχισε, υπάρχουν ριψοκίνδυνες ρυθμίσεις οι οποίες δεν τους συμπεριλαμβάνουν και τους αφήνουν εκτός, κάνοντας λόγο για άλλο παράδειγμα, όπως τα λιμάνια, όπου η Τουρκία μπορεί να λάβει αποφάσεις σε αντάλλαγμα για δικαιώματα δικά της ή υπηκόων της.

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο “πανεπιστήμιο” ανατολικής Μεσογείου, Αχμέτ Σοζέν ανέφερε ότι στην παρούσα χρονική στιγμή δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην Κύπρο, σημειώνοντας ωστόσο ότι με την έναρξη των ταξιδιών χωρίς βίζα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, οι Ε/κ θα αναγκαστούν να αποδεχτούν την είσοδο Τούρκων υπηκόων από το «βορρά» στο «νότο».

Σύμφωνα με την Χαλκίν Σεσί ο “πρωθυπουργός” Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι η απόφαση δεν σημαίνει πως η Τουρκία αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ