2016-12-14 10:51:18
Φωτογραφία για Πολύ κακό για το τίποτα στη Σάμο!
Όσοι έκαναν διοικητές σε μονάδες και κυρίως μονάδες εκστρατείας γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει η λεγόμενη πολιτικοστρατιωτική συνεργασία. Γνωρίζουν για το ''αλισβερίσι'' -με την καλή έννοια του όρου- που υπάρχει ανάμεσα σε μονάδες και φορείς των τοπικών κοινωνιών τόσο του δημοσίου καθώς και του ιδιωτικού τομέα. 

Να εξηγήσουμε όμως τι εννοούμε ''αλισβερίσι'' και ποιοι ωφελούνται από αυτό. Αλισβερίσι προς ώφελος της κοινωνίας είναι όταν οι δήμοι και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, νομικών προσώπων, εκκλησίας, συλλόγων, σωματείων ζητούν τη συνδρομή των μονάδων των στρατού για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων. Όλοι ξέρουμε ποια είναι αυτά τα προβλήματα καθώς και την πολύτιμη συνδρομή των ΕΔ στην επίλυσή τους.

''Αλισβερίσι'' προς όφελος των μονάδων από την άλλη πλευρά  είναι όταν οι διοικητές μονάδων ζητούν από τους παραπάνω φορείς αλλά και από ιδιώτες, κυρίως των παραμεθορίων περιοχών, να στηρίξουν με το δικό τους τρόπο τις μονάδες με υλικά σε μορφή δωρεών και απλής παραχώρησης, όπως ξυλείας για διάφορα έργα των στρατοπέδων, ηλεκτρικά είδη, έπιπλα, οικοδομικά υλικά κλπ.


Όλα τα παραπάνω γίνονται με δύο τρόπους. Είτε στο ''μιλητό'' όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές είτε με έγγραφο όπως συνέβη στην περίπτωση της Σάμου.

Στη Σάμο όπως πληροφορούμαστε στο kranosgr, διοικητής μονάδος απέστειλε μια επίσημη επιστολή προς ξενοδόχους της περιοχής με την οποία ζητάει σε περίπτωση που προχωρήσουν σε ανακαίνιση, διάφορα υλικά, ''άχρηστα'' όπως τα ονομάζει για αυτούς αλλά χρήσιμα για τη μονάδα. Υλικά προς ωφέλεια πρωτίστως των οπλιτών.

Πρόκειται για μια ενέργεια που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένη, αφού ο διοικητής επίσημα με  έγγραφο του ζήτησε στα πλαίσια της συνεργασίας υλικά για τη μονάδα και όχι για το σπίτι του. Που είναι το κακό σ' αυτή του την ενέργεια; Το ότι θέλησε να μην επιβαρύνει τον προϋπολογισμό ζητώντας περισσότερα χρήματα και ασχολήθηκε με το να βρει άλλον τρόπο; Όπως και να το δει κανείς και από όπου και να το πιάσει δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό στην όλη ενέργεια. Ας μην ανησυχούν οι Σαμιώτες, τα υλικά δεν επρόκειτο να δοθούν όπως μαθαίνουμε αλλά το γράφει και η επιστολή για τη δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών. Τα υλικά θα κάλυπταν μόνο τις ανάγκες της μονάδος.

Επίσης να μην ανησυχούν και όσοι νομίζουν ότι με αυτές τις ενέργειες θίγεται το γόητρο του στρατού. Ας μην είμαστε υπερβολικοί. Δεν είναι το μοναδικό έγγραφο σε όλες τις ΕΔ αυτό που έχει σταλεί σε φορείς ζητώντας υλική συνδρομή. Το ότι απέκτησε δημοσιότητα είναι άλλο θέμα. 

Ας αφήσουμε το διοικητή της μονάδος να κάνει απερίσπαστος το έργο του και ας κριθεί από τους ανωτέρους του για θέματα όπως η επιχειρησιακή ετοιμότητα της μονάδος του και η απόδοση στις ασκήσεις. Δεν θα τον καταδικάσουμε γιατί έδειξε ενδιαφέρον και ασχολήθηκε για να κάνει οικονομία.

Δεν πεινάει ο Στρατός και δεν ζητιανεύει. Ο Αρχηγός του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης έχει γυρίσει όλες τις μονάδες με μια αντζέντα στο χέρι και καταγράφει προβλήματα για επίλυση. Τα καταγράφει ο ίδιος ο Αρχηγός και αυτό κάτι λέει για την κατάσταση του στρατού μας ο οποίος είναι σε καλά χέρια, όπως σε καλά χέρια είναι και η Στρατιωτική Διοίκηση της Σάμου με τον εξαίρετο Ταξίαρχο κο Βιτετζάκη, ο οποίος έχει όλες τις μονάδες σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. 

Δεν το κρύβουμε πως ως ιστολόγιο είμασταν από τους πρώτους που ενημερωθήκαμε για την επιστολή και ασχοληθήκαμε χθες με το θέμα. Ψάχνοντας όμως την υπόθεση καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους Σαμιώτες με βάση τα όσα ανέφερε το τοπικό δημοσίευμα του φιλικού ιστολογίου http://aegaio.blogspot.gr/. Τα υλικά που ζήτησε ο Διοικητής αφορούσαν μόνο τη μονάδα.

Πολύ κακό λοιπόν για το τίποτα στη Σάμο και τις μονάδες της τις οποίες θα πρέπει να αφήσουμε να συνεχίσουν το έργο τους!
 
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ